D E R V Y N A S

Pasikalbėkime apie sourdough duoną

(tai yra pranešimas spaudai ir tekstas nėra mano, bet pasirodė labai aktualus ir įdomus reikalas, vertas paskaitymo visiems)

Didžiąją dalį žmonijos istorijos, duonos gamyba buvo paremta rauginimo procesu arba fermentacija. Sourdough – tai duona, kuri gaminama į pagalbą pasitelkiant natūralų raugą,  atsirandantį dėl aplinkoje natūraliai esančių gerųjų lacto ir kitų bakterijų bei laukinių mielių.

Vienas iš pagrindinių sourdough duonos požymių – švelniai jaučiama rūgštelė, kuri nėra būdinga kitoms duonoms, kepamoms naudojant kultivuotas mieles. Dėl duonoje esančių lakto bakterijų pagamintos pieno rūgšties, sourdough taip pat ilgiau nei kitos duonos išlieka šviežia.

Pieno rūgštis, taip pat randama jogurte, kefyre, rūgpienyje ir kituose raugintuose produktuose, prisideda prie žmogaus virškinimo sistemos gerinimo bei imuniteto stiprinimo. Riekė mūsų šviežios duonos yra ne tik be galo skanu, tačiau ir naudinga jūsų sveikatai.

Įdomu ir tai, kad kultivuotos mielės, be kurių šiais laikais sunkiai įsivaizduojame kasdienį kepimą, atsirado tik prieš maždaug 150 metų. Tuo tarpu laukinės mielės skirtingose pasaulio kultūrose egzistuoja jau tūkstančius metų. Lietuvoje laukinės mielės buvo ir yra naudojamas vis dar gana plačiai. Populiari ruginė duona tradiciškai taip pat gaminama natūralaus raugo pagalba. Kultivuotos mielės šiuo atveju nėra naudingos, nes rugiai neturi pakankamai glitimo.

Nors sourdough yra viena seniausių ir sąlyginai primityviausių duonų, ji gaminama tik iš trijų ingredientų – druskos, miltų ir vandens, savo aukso amžių visame pasaulyje ji išgyvena būtent šiuo metu.

Istorikų teigimu, sourdough į Ameriką atsivežė kepėjai iš Prancūzijos, aukso karštinės metu. Taip sourdough nukeliavo ir išpopuliarėjo ne tik JAV, bet ir Aliaskoje bei Kanadoje, kur dėl šalčio kultivuotos mielės neišgyvendavo, tačiau prie šilto kūno nešamas raugas atlaikydavo visus iššūkius.

o

Įsitvirtinusi šiuose kraštuose, tokia sourdough, kokią valgome šiandien, greitai išpopuliarėjo vakaruose, o prieš kelis metus kepyklos „Druska Miltai Vanduo” kepėja Christine Wons atvyko į Lietuvą ir su savimi atsiveždama asmeninį sourdough duonos receptą. Šią duoną dabar galite paragauti ir Vilniuje kepykloje „Druska Miltai Vanduo”.

 

 

 

 

 

Share: