D E R V Y N A S

Vietnamietiška autentika Ukmergės gatvėje

Lankantis po gastronomines madas diktuojančias sostines ar nuvykus į bet kurią išskirtine maisto kultūra pasižyminčią šalį, dažnu atveju gardžiausius kąsnelius sriubos srėbsite ar autentika mėgausitės kažkur toliau nei miesto centro ribos. Turbūt nenustebsite, jeigu ta vieta atspindės tikrą gaminamos virtuvės autentiką, o virtuvės šefas, jeigu ypač kalbėsime apie Azijos kultūros atspindžius, sunkiai kalbės angliškai ar kuria kita užsienio kalba.

Tokių autentikų vis dažniau pavyksta atrasti ir Lietuvoje. Prie kokybiškos vietnamietiškos virtuvės gretų, prisijungė ir vos kelis mėnesius skaičiuojanti vietnamietiškos virtuvės vieta „Com Viet”, įsikūrusi„Benedikto” turguje.

FB: https://www.facebook.com/COM-VIET-281685869339483/

Autentika iš pirmo žvilgsnio

Pakilus į Azijos virtuvės balkoną, įsikūrusį minėto turgaus antrame aukšte, vieną akimirką galite pasijusti lyg užklydę į tradicinę vietnamietiškos virtuvės užeigą. Žvaigždėmis ir gėlėmis padabintas baras, visas nusėtas nuotraukomis. Mat jos čia atlieka svarbų vaidmenį – meniu funkciją. Nors sakoma, kad reiktų vengti vietų, kuriuose meniu atvaizduojamas nuotraukose, visgi ši taisyklė negalioja autentiškos vietoms, ypač reprezentuojančios Azijos virtuvę (nors nuotraukų tendencija grįžta į madą). Meniu čia pateiktas paprastai: ant atspausdintų patiekalų nuotraukų priklijuotas lapelis su kaina ir lietuviška patiekalo versija.

Kita klasika – šefė ir jos padėjėjas vos kalba rusiškai. Be abejo, mokytis vietnamiečių kalbos norint pavalgyti jums nereikės, malonus aptarnaujantis personalas padės išsirinkti norimų patiekalų.

Vietnamo virtuvė ir jos ypatumai

Vietnamas visuomet garsėjo savo virtuve. Didžioji dalis keliautojų vienareikšmiškai šią šalį įvardija kaip vieną tų, kuriose kone „ant kiekvieno kampo” laukia gardūs valgiai. Ir ar tai būtų gatvės užeigos su vaikiškomis kėdutėmis ar populiarus restoranas Saigono centre.

Įdomus faktas, jog Vietname, kaip ir Kinijoje, laikomasi tokios tradicijos, jog pirmiau reikia suvalgyti visą maistą, o tik tuomet laikas ateina ryžiams – jie skirti tuščioms skrandžio vietoms užpildyti.

Vietnamo virtuvės pagrindą sudaro ryžių ir miltiniai patiekalai, mat be pačių ryžių, itin populiarūs yra ryžių miltų makaronai. Jų esti įvairių: nuo labai plonų iki storų ar maišytų su manijoko miltais. Šioje virtuvėje gausu ir ryžių miltų blynelių, pyragėlių ar ryžių tešlos suktinukai: tiek kepti aliejuje, tiek šviežūs (angl. summer rolls) nekepti.

Garsiausias Vietnamo virtuvės patiekalas yra sriuba pho. Ji ruošiama su minėtais makaronais ir papildomais priedais: jautiena (pho bo), vištiena (pho ga) ar (pho Saigon) su įvairiais pagardais. Be phosriubų, vietnamietiškos virtuvės vietoje tradicinė mien sriuba su stikliniais makaronais vištiena (jai sultinys ruošiamas iš azijietiško penkių prieskonių mišinio – žvaigždinių anyžių, pankolių, Sičuano pipirų, cinamono ir gvazdikėlių). Jai aš likau tiesiog neabejinga. Galima gauti sriubos su žuvimi ir ryžių vermišeliais bun, o kasdien dienos pietums siūloma vis kita naminė sriubytė. Visos sriubos įkainotos 5 Eur, o dienos sriuba įeina į kompleksą, kurio vertė kartu su pagrindiniu patiekalu – 5.5 Eur.

Ne tik sriubos, čia galite ragauti itin populiarios keptos jautienos su daržovėmis, gardžių kiaulienos šonkaulių su saldžiarūgščiu padažu, keptos žuvies ar traškios vištienos. Prie viso ko rasite užkandžių – keptų suktinukų su stikliniais makaronais, kiauliena, kopūstais ir grybais bei salotų. Maisto kainos čia svyruoja nuo 0.9 ct (ryžiai) iki 6 Eur (brangiausi patiekalai).

Keliaukite, kol dar nesidriekia eilės, nes kelis kartus sutikti tie patys veidai man sakė: „Ei, gal nerašykite, mes nenorime su niekuo dalintis tokiais atradimais”.

Beje, iš kiekvienos morkos čia pjaustomos, iš agurkų bei pipirų sukamos gėlės! Žavinga.

Vietnamietė Mai Bui Thi Lietuvoje pratęsė savo šeimos tradicijas

„Lietuvoje aš radau šiltą prieglobstį, šalį laukai savo antraisiais namais. Maisto ruošimas yra mano kraujyje, mano šeima Vietname turėjo tradicinę užkandinę. Nuo pat mažens mums, vietnamiečiams skiepijamas požiūris, jog maistas turi būti gaminamas su meile, ji priduoda tą ypatingą skonį. O laimingiausia moteris ta, kuri mato savo vyrą ir vaikus su didžiuliu malonumu ragaujančius jos patiekalus,” – dalinosi moteris (tekstas verstas iš vietnamiečių kalbos).

Tendencija – turgūs

Tiesa, kalbant apie „Benedikto turguje” įsikūrusiąvietą, būtina paminėti ir kitą svarbią tendenciją, kuri paskutiniais metais Vilniuje įgavo tikrą pagreitį, t.y. maisto turgūs. Jie nebėra skirti tik apsipirkti, juos kuriasi valgymo vietos, o lankytojai čia vis dažniau plūsta ne tik dienos pietų, bet ir vėlyvesniems susitikimams su draugais ar kolegomis.

Minėtame moderniame turguje susipina kelių skirtingų kultūrų motyvai. Čia prekiaujama ne tik ūkininkų produkcija, įsikūrusi laikinosios prekybos zona, suburianti ūkininkus, turinčius ribotą asortimentą ir siūlančius vos keletą produkcijos rūšių, bet ir valgymo vietos. Be graikiškos, ukrainietiškos virtuvių, ledų, kraftinio alaus baro ar kokybiškos vištienos valgymo vietos, čia veikia ir Azijos virtuvės turgus. Būtent jame, šalia kinų virtuvės patiekalus siūlančios vietos įsikūrusi Vietnamo virtuvė.

 

 

Share: