D E R V Y N A S

Apie viešnagę pas labiausiai apdovanotus šio šimtmečio šampano namus ir mano meilę „Piper Heidsieck”

Nuotraukos: mano asm.archyvas

Ar teko lankytis Šampanėje? Į šį Prancūzijos regioną, esantį vos už 45 minučių nuo Paryžiaus keliaujant traukiniu (apie 160 km), iš viso pasaulio plūsta šampanistai ar slapta norintys tokiais tapti.

Aš taip pat turėjau galimybę (su puikiai kompanija) aplankyti labiausiai įvertintus šio šimtmečio šampano namus. Vykstantiems verta įsiminti ir pasidaryti mini namų darbus, nes Šampanėje vieni šampano namai yra labiau atviri turistams, kiti mažiau. Visgi mūsų lankyti yra iš tų antrųjų, kurie turistams, deja, nėra atviri, tačiau mielai priima savo partnerius ar ištikimiausius gerbėjus.

Patarimas: Jeigu planuojate vykti į Šampanę, pasikalbėkite su tiekėjais (jei dirbate restoranų sektoriuje ar esate užkietėję šampano pirkėjai), su kuriais dirbate, jie galėtų būti raktas patekti ten, kur norite.

Patarimas: Į Šampanę, nevykite kaip į poilsinę kelionę, stenkitės per trumpą laiką aplankyti kuo daugiau šampano namų, istorinių vietų ar pasimėgauti vietine aura.

Patarimas: Kaip yra žinoma Šampanės vynuogynai užima apie 34 tūkst. ha (2017 metais – 33 864) plotą, kuriuose auginamos vynuogės šampano gamybai. Iš viso yra 634 kaimelių, tačiau vynuogės auginamos tik 320 kaimelių, kurie pagal teritorines vietoves yra 4 vynuogių auginimo subregionuose: Cote de Blancs; Montagne de Reims; Vallee de la Marne bei Cote de Bar. Šie subregionai dar yra padalinti į 17 skirtingų vietovių („terroirs“). Pirmiems ir antriems apsilankymams rekomenduojama rinktis Reimsą ar Épernay.

Patarimas: Tiesiog privalu aplankyti įstabią Reimso katedrą, kuri pasakoja visą šio miestelio istoriją: nuo Prancūzijos karalių karūnavimo iki niokojimo. Beje, tarp daugiau nei 2303 skulptūrų ieškokite besišypsančio angelo, kuris yra gana retas reiškinys krikščioniškose skulptūrose.

Namai reprezentuoja šiuolaikinį meną

Esti dvi kategorijos namų – vieni išlaikę įspūdingas senovines pilis, kiti apsigyvenę itin modernaus tipo pastatuose. Mūsų lankyti namai būtent atspinti modernų meną.

Lankyti šampano namai ir pagrindinis „Piper Heidsieck“ bei „Charles Heidsieck“ biuras ir gamykla įsikūrę Reimse, kuriame bazuojasi didžioji dalis gamintojų. Itin modernus statinys, kurtas garsaus architekto „Jacques Ferrier Architecture“ atspindi šiuolaikinio meno braižą. Specialios metalinės konstrukcijos, paverstos itin elegantiškomis ir sofistikuotai simbolizuojančiomis šampane sutinkamus burbuliukus, atspindi ir pačių namų filosofiją – sofistuokuotai elegantišką su drąsa eksperimentuoti. Stiklo integracija tik dar labiau pabrėžia auksinę spalvą, kuri „Piper Heidsieck“ butelių stiliuje yra svarbi.

2018 – fantastiški metai

Itin maloniai ir šeimyniškai priėmusios „Piper Heidsieck“ namų atstovės (pridėti vardus moterų)dalijosi džiaugsmu dėl itin puikaus šių metų derliaus ir prasitarė laikančios kumščius, kad jų šampano maestro, kurie sprendžia, ar bus gaminamas šių metų vintage, padarytų teigiamą sprendimą.

Truputis bendros informacijos: NV (angl.non vintage) šampanas, kuris laikomas šampano namų vizitine kortele, gaminamas iš kelių metų derlių. Dažniausiai jo pagrindą sudaro trijų metų žaliava, kuri papildomas rezerviniu vynu. Nuo to dažnai priklauso charakterio ryškumas. Pavyzdžiui, „Piper Heidsieck“ namai naudoja 10–20 % rezervinio vyno.

Ir dar viena džiugi žinia – komandos papildymas

„Piper Heidsieck“ šampano namai garsėja savo rūsio meistru / vyndariu (angl. cellar master) Regis Camus, kuris jau dvidešimt ketverius metus stebina visus savo drąsa. Jis buvo tas žmogus, kuris išdrįso padidinti rezervinių vynų kiekį, taip sukurdamas ir išryškindamas struktūrą. Lygiai taip pat evoliucija įvyko rožiniame produkte – Regis Camus padidino „Pinot Noir“ veislės proporciją iki 50–55 %.

Truputis bendros informacijos: Rožinis šampanas yra vienintelis rožinis vynas, kurį gaminant galima maišyti, grubiai tariant, raudonąjį ir baltąjį vyną. Galimas ir kitas metodas, kuris vadinamas saignee, kai šampano spalva atsiranda iš kontakto su odelėmis.

Prie garsaus vyndario, kuris net aštuonis kartus buvo išrinktas metų vyndariu „Sparkling Winemaker of the Year“, spalį prisijungė dar vienas garsus talentas – Emilien Boutillat. Kupinas tarptautinės patirties, kurios sėmėsi Pietų Afrikoje, Čilėje, JAV, Naujoje Zelandijoje ir Prancūzijoje (vyno ūkyje „Chateau Margaux“ ir, be abejo, Šampanėje, šampano namuose „Champagne Cattier and Arman de Brignac“), jis prisidės prie ilgamečio vyndario savo nauju požiūriu.

Kaip teigė Benoitas Collardas, „Piper Heidsieck“ šampano namų viceprezidentas: „Su naujo vyndario atėjimu šampanao namai stengsis išlaikyti autentiką bei eleganciją integruojant naują požiūrį ir nepriekaištingą stilių.“

Įvaizdis socialinėje erdvėje – edukacija ir elegancija 

Tiesa, šampano namai suaktyvėjus socialinėms technologijoms tarpusavyje varžosi ir kuria nepriekaištingą komunikaciją bei įvaizdį. Vieni tokių – mūsų aplankyti šampano namai. Rinkodaros vadovė Charline Lefilleul dalijosi įžvalgomis, jog stengiamasi sukurti patrauklų įvaizdį, tačiau duodant naudą sekėjui. „Mes ne tik stengiamės įvilkti produktą į gražų rūbą, mums svarbu ir edukuoti vartotojus. Dalijamės informacija apie tai, kaip šampanas gaminamas, apie derliaus nuėmimą, apie tai, kokie faktoriai veikia šampano kainą, su kuo jį reikėtų derinti“, – specialiai „VMG Master“ atskleidė šampano namų atstovė.

Specialūs pietūs privačioje „Piper Heidsieck“ šampano namų virtuvėje leido atrasti kitokius derinius.

„Charles Heidsieck“ namų charakteris

Mūsų delegacijai teko garbė apsilankyti ir „Charles Heidsieck“ šampano namuose, kurie gali didžiuotis net 18 km besidriekiančiais rūsiais. Beje, kadangi šie šampano namai taip pat nėra itin atviri turistams – rūsiuose galybė autentikos. Įžymiąją vietą, kurioje tarp rūsio sienų matosi butelio atvaizdas, žymusis vyno žurnalas „Decanter“ šia unikalia rūsio vieta buvo papuošęs savo viršelį.

O pats šampano stilius vertinamas už itin ryškų balansą, tvirtą struktūrą ir išskirtinį charakterį.

Įdomu: Pirmojo pasaulinio karo metu šampano rūsiai buvo paversti miestais. Ten veikė mokyklos, medicinos punktai, gyveno žmonės ir virė gyvenimas.

 

Naujienos – „Blanc de Blanc“

„Piper Heidsieck“ šampano namai praeitais metais rinkai pristatė specialiai „HoReCa“ sektoriui skirtą produktą su sumažintu cukraus kiekiu ir ilgesniu laikymu, t. y. „Essentiel“. Šiais metais rinkoje pasirodė šios versijos „Blanc de Blanc“ variacija (gaminama tik iš „Chardonnay“ vynuogių).

„Charles Heidsieck“ namai taip pat pažėrė netikėtumų. Žavioji prancūzė ir šių namų ambasadorė Sophie Kutten pristatė naujieną – ir šių namų „Blanc de Blanc“ versiją.

Labiausiai apdovanoti šampano namai

Šampano namų „Piper Heidsieck“ ir „Rare Champagne“ produktai 2018 metais įvertinti aukščiausiais vertinimais.

„Drink Business“, tarptautinė ir viena įtakingiausių vyno vertintojų, suteikė „Piper Heidsieck“ šampano namų produkcijai 5 aukso medalius ir 1 „master“ apdovanojimą:

  • „Piper Heidsieck“ buvo įvertinti 4 aukso medaliais už cuvée Essentiel, Essentiel Blanc de Blancs, Sublimeand 2008 Vintage
  • „Rare Champagne“ – aukso medaliu už Rare Millesimes1998 Magnumir aukso medaliu už 2002 metus
  • „Decanter Asia Wine Awards“ „Piper Heidsieck“ namų produktams skyrė du geriausius masterįvertinimus: už cuvee2008 Vintagesir cuvee Rare Millesime2002
Share: