D E R V Y N A S

Šalčio kuriama vandens kokybė: kodėl verta rinktis?

Pasaulis visada žavėjosi iš ledo išgauto vandens savybėmis, jo tyrumu ir poveikiu organizmui. Tai įprasta Šiaurės tautų gyventojams bei toks vanduo yra pamėgtas sveikos gyvensenos šalininkų. Ledo tirpsmo vandens entuziastai bando pasigaminti tokį vandenį namie, tačiau tai padaryti teisingai pavyksta tik labai nedidelei daliai žmonių. Kodėl?

Urtė Mikelevičiūtė Melt Water

Ogi pasigaminti tokį vandenį neužtenka jo paversti ledu ir po to atitirpinti. Kad išgautumėte tyrą ir išgrynintą nuo nereikalingų priemaišų bei druskų vandenį, reikia specialių technologijų ir ilgesnio proceso. Tad faktas, jog tokio vandens, neturint specialios įrangos namie, nepasidarysi.

Bene svarbiausia savybė yra tai, kad jis yra viena tyriausių vandens rūšių. Apie tai, kodėl jis tinka mūsų organizmui skaitykite čia:

Ši laidų ir straipsnių serija yra skirta susipažinti su unikalia ledo tirpsmo vandens technologija, kokybe, jo vartojimo įpročiais, pateikimu restorane, tinkamomis stiklinėmis ir deriniais prie maisto. Projektą remia ir mano svajonę link vandens someljė artina ledo tirpsmo vanduo Melt Water.

Eskimai on fire

Pagalvokime, kodėl eskimai, kurie gyvena prie Šiaurės jūros, iš ten ima ledą ir naudoja jį maistui? Mat jie puikiai žino, kad natūralioje ir mažai civilizacijos turinčioje aplinkoje iš ledo gabalo nuo paviršiaus išgaus tik gėlą ir tyrą vandenį.

Eskimai, gyvenantys prie Šiaurės jūros

Įsivaizduokite ledynus…

Ledo tirpsmo vanduo yra vanduo, kuris užšąla į ledą ir po to yra atitirpinamas, praeidamas dar kelis daugiapakopio šaldymo ir atitirpinimo etapus. Na, įsivaizduokite tai, kaip natūraliai gamtoje vykstančių ledynų formavimąsi ir tirpsmą.

Ledas
Foto: @bantersnaps

Melt Water vanduo pirmiausia išgaunamas iš artezinio gręžinio. Tuomet jis šaldomas.

Melt Water vandens ledas

Susiformuoja pirmasis sluoksnis, šis sluoksnis turi “sunkiojo” vandens elementų – mums jų nereikia, tad sluoksnis pašalinamas. Tada šąlančios molekulės išstumia visas nereikalingas medžiagas į vandenį, esantį ledo masyvo centre, kuris dėl priemaišų ir druskų užšalti negali, tad jis yra pašalinimas unikalios technologijos pagalba, na o likęs ledas yra visiškai tyras kaip krikštolas.  Jis tirpinamas ir voilia – galime mėgautis tyru Melt Water vandeniu.

Reziumuojant: visiškai tyras ir skaidrus ledas galiausiai tampa vandens gurkšniu, kurio kokybė ir slypi.

Akimirkos iš filmavimų:)

Ačiū @BrusselsMussels už gražią aplinką.

Share: