D E R V Y N A S Čia jūs rasite vyno, alaus, tekilos, viskio, grapos ir kitų gėrimų derinius su maistu.

Kasdienės mūsų duonos duok mums ir įpilk kavos

Geriu savo rytinę kavą. Tiksliau, mėgaujuosi, nes turiu daugiau laiko. Šalia kavos du sumuštiniai – vienas su duoniuku su džiovintais vaisiais ir riešutų sviestu, kitas su juoda duona su grūdais, sviestu ir puskiečiu ožkos sūriu. Tiksliai žinau, kad jeigu derinčiau su vynu, kurį prie kiekvieno jų parinkčiau. O kaip su kava?

Kava ir du sumuštiniai

Naujas priėjimas prie kasdienių produktų: duona + kava

Duonos riekė su sviestu, gabalėlis sūrio ir puodelis kavos – ir iškart akyse iškyla močiutė. O kas vyksta šiais laikaisi?

Visai dar neseniai vykusiame “Vilnius Coffee Festival 2020” (kol dar nebuvo pavojinga susiburti) vyko ne tik baristų čempionatas ir kavos namų prisistatymai, ten renginio dalyviai buvo pakviesti dalyvauti paskaitose bei degustacijose. Man asmeniškai, yra labai smagu, kad vis dažniau paliečiama derinių tema.

“Paulig” surengė rūšinės kavos ir duonos derinių sesiją.

Paulig kavos ir duonos derinių sesija

Ne tik snobams

Įvairiausios degustacijos šiuo metu (ne dotuoju namų režimu, bet iš esmės) yra ant bangos.

Vynų, arbatos, kavos, kitų gėrimų degustavimas ir derinimas su maistu.

Daliai žmonių tai atrodo snobiška, tačiau.

Degustacija nėra puikavimasis ir tuščias kalbėjimas apie aukštesnes materijas. Degustacija yra – stabtelėjimas, įsigilinimas, pajautimas. DERINIMAS ir RAGAVIMAS.

Degustacijos metu ragavome kavą ruoštą prancūzišku kavinuku ir populiarią lietuvišką duoną, kurią galime rasti visuose prekybos centruose. Tai tik priminimas, kad užtenka kasdienių produktų.

Rūgštis – jėga

Duona – gyvas organizmas, rūgštinė terpė. Rūgštis yra tas svarbiausias akcentas, kuris atsikartoja ir kavoje (vyne, arbatoje, vandenyje…).

Tad drąsiai galima žaisti su kavos skoniniais niuansais derinant prie jos skirtingą duoną.

Tvarumas kavos puodelyje

“Paulig” ­­– daugeliui lietuvių gerai pažįstamas kavos gamintojas. Jie yra vieni pirmųjų iš didžiųjų pasaulio kavos skrudinimo įmonių, naudojančių kavą tik iš tvarių šaltinių. Tai reiškia, kad visa jų nuperkama kava yra perkama tik per atsakingos partnerystės programas arba yra sertifikuota. Tai tampa ypač svarbu kalbant apie tvarumą pasaulyje, kad prekybos centre šalia namų gali rasti didelį atsakingą kavos gamintoją. Puikus pasirinkimas kasdieniams ritualams.

Deriniai ir derinimas

Į ką svarbu atkreipti dėmesį derinant?

  • Rūgštis. Kavos ir duonos rūgštis papildo viena kitą;
  • Tekstūra. Svarbu atkreipti dėmesį ir į duonos tekstūrą;
  • Aromatai. Kavos ir duonos aromatus;
  • Rezultatas: bendras subalansuotas pojūtis burnoje.

Paragaujame kavos ją lengvai šliurpdami su oru, tam, kad kartu su oru į burną patekusi kava labiau atsiskleistų ir išbandome derinius.

  1. Pirmasis derinys – kava Kayo ir šviesi Gudobelės duona.

Tai kava iš Paulig Special kolekcijos, kurios skrudykla įsikūrusi ant jūros kranto. Pupelės skrudintos žemoje temperatūroje. Kavos skonis lengvas, arbatiškas, lengvo kūno. Aromatuose jaučiamas švelnus persikas, truputis karamelės.

Duona kvietinių miltų, kurių dalis gamybos procese užplikoma ir taip atsiranda lengvas pieniškas poskonis.

Tai mėgstamiausia lietuvių duona nuo 2016 metų ir lengvas, lengvai salsvas ir aromatingas derinys primena gerus, lėtus pusryčius.

  • Antrasis derinys – Gardėsio ruginė sourdough duona ir Paulig City kolekcijos kava Sydney

https://www.paulig.lt/lt/cafe-sydney

Šios duonos gamyboje naudojamas salyklas suteikia kepiniui karameliškumą. Prie šios duonos paruoštas maskarponės sūrio kremas su apelsinais, pagardintas Telichery pipirais.

Priderinta Paulig City kolekcijos kava Sydney. Kava saldžiai aromatinga, su švelniais medaus ir atsiskleidžiančiais riešutų aromatais, pakankamai lengva ir arbatiška.

Kavos rūgštis intensyvi, aitri, kaip ir duonos, tačiau derinį puikiai subalansuoja maskarponės kremas – kremo riebumas sušvelnina rūgštį tiek kavoje, tiek duonoje, duonos tekstūra tai labai papildo. Švelniai besikandžiojantis pipiras puikiai užbaigia kompoziciją. Šis derinys yra puikus priminimas, kaip užkandžiui tikrai pakanka riekės mėgstamos duonos, užteptos kokybišku sviestu.

Ekstra paragavimas: Sydney kava dar ragavome su Gardėsio sėklų duoną ir duoną dagardintą medumi. Šis derinys būtų mėgstamas rūgšties megėjų, nes ruginis raugas su intensyviai rūgščia kava tikrai yra skonio bomba. Tačiau įspūdinga kaip derinį gali pakeisti truputėlis medaus – kavos rūgštis, kuri šiaip derinyje dominuoja, yra sušvelninama, o sėklos sudera ir atskleidžia riešutiškumą taip, jog rodos tikrai ragautum riešutų duoną.

  • Trečia derinių kava Paulig City kolekcijos – New York su Rugelio duona ir obuoliene

Vidutiniškai tamsiai skrudintas arabikos mišinys. Intensyvi skoniu, kartesnė lyginant su pirmosiomis, jaučiasi prinokusių vaisių aromatai, dominuoja ananasai.

Šią kavą derinome su Rugelio duona ir rūgščia obuoliene su rozmarinais. Derinys puikus.

  • Paskutinis ragautas derinys – Paulig Specialty kava Kipina su šviežia brioche bandele
Brioche bandelė
Foto / unsplash.com Youjeen Cho @youjeencho

Labiausiai išsiskiriantis ir kontrastingas derinys. Kavoje dominuoja riešutiškos natos, šokoladas, rūgštis integruota ir labai maloni. Brioche sviestiškumas labai dera, švelnūs mielių ir pieno aromatai papildo kavą.

Reziume

Ir į kasdienius produktus galima pažvelgti kitu kampu. Duokit, duonos, kavos ir žaidimų! Taip ir visą karantiną pragyvensime.

//

Tekstą remia @paulig_lietuva #reklama

Share: