D E R V Y N A S

Ką žmonės dirba visą dieną?

Šiandien vyrai ir aš visą dieną dirbo. 10 valandų fizinio darbo be poilsio. Turbūt mano  darbo Lietuvoje kolega labai šypsosi, kai skaito, kiek aš nuolat dirbu. Nes vis aplenkdavo mane kelenteriopai darbo kiekiais…bet ne šią vasarą. Negalvokit, kad aš vien gyvenu pižonišką gyvenimą ir geriu vyną. Anaiptol. Darbo dienos tikrai reikalauja daug pastangų. Be abejo, norint pamatyti visas sritis nuo A iki Z – tenka.

(mano darbo vieta šalia čeko sodininko)

(mašinėlė)

(viskas veikia, galima dirbti)

Šaindien buvo didi diena mūsų vyno ūkyje. Vyno pilstymas į butelius. Supilstyta 17 000 (septyniolika tūkstančių litrų) į maždaug 22600 (dvidešimt du tūkstančius šešis šimtus kažkeliek) butelių. Beje, tai ir buvo mano darbo vieta. Dėlioti butelius į konvejerinę mašiną. Dviese: 22600:2=11300 butelaičių. Taip sakant dabar nejaučiu nei kojyčių, nei rankyčių.

(mažytė butelių dalelytė)

(čia irgi maža dalis butelių)

Suprantu, kad bet koks fizinis darbas, o dar ypač toks, kuris reikalauja nedaryti prastovių ir yra priklausomas nuo mašinų – vienas sunkesnių. Na bent aš savo gyvenime nesu dariusi sunkesnio fizinio darbo be sustojimo tiek valandų. Bet svarbiausia rezultatas – išpilstyta 17 000 (septyniolika tūkstančių) litrų, o gerdami kiekvieną iš šių derliaus gal netyčia pajusite ir mano rankyčių prisilietimą.

Nors. Viskas steriliuojama. Kai statinės iš vyno rūsio prijungiamos prie special specialios mašinos (kurios vertė apie 1 milijoną eurų), jie keliauja pro steriliavimo ratą, tada pumpuojamas vynas, o galiausiai užkemšama kamščiu arba uždedama speciali atsukama etiketė. Bent 7-8 žmonės turi būti įsukti į nuolatinį darbą. Procesas turi vykti nenutrūkstamai. Keičiant vieną vyną kitu, dar reikia pelfirtruoti ir gerai praplauti visas detalas. Pilstymas reikalauja ir nuolatinių degustacijų, kad vartotojai nebūtų apgauti.

(dirba visi)

(visur)

(kolkas be etikečių)

Iki to jau savo darbą padaręs vyno rūsių menedžeris ir meistras. Visą laiką valdantis padėtį ir skonį vyno statinėse (bet apie jį kitame straipsnyje).

(atėjo vyno rūsių menedžeris patikrinti)

(ir kitas tikrintojas)

Tiesa, dar prie viso šiandienos darbo pridėkime 30 laipsnių karštį lauke ir pilstymą (bottlingą) lauke ant saulės. Pliusiuojame vakarykštį kopimą į vynuogynų šlaitus ( ne tik vynuogynų, o ir saulėgrąžų svečių namams papuošti) bei bėgimą rytais (kad tipo būčiau stipri ir galėčiau kopti, bet kurį aš tuoj mesiu ir iškeisiu į kopimą vynuogynais vien).

(aš)

(ilsisi)

Po įspūdžių ir darbo kupinos dienos gelbsti taurė Rieslingo ir maistas!!! O dabar kuriam laikui namuose likau viena, tai pažiūrėsim, kas bus…

(ryte kyla rūkas nuo įkaitusių šlaitų – bėgam)

(saulėgrąžos – trąšoms, skinam)

Share: