D E R V Y N A S

Kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių

Vienas skambutis išgelbėjo mano dieną ir integravo knygynius skaitalus į praktišką pasaulį bei sukėlė galvoj teigiamą chaosą. Ponas vynų ir rūsių meistras (nežinau lietuviško termino, tiesiog keller meister arba cellar master), labai dželtemeniškas ir žavingas, pasiūlė praleisti darbo dieną su juo ir apžiūrėti chemines ir technines vyno gamybos subtilybes. Thomas vyno ūkio rūsiuose vyno gamybai yra samdoma ir dirba keliuose. O viena pagrindinių darbo vietų yra „Peter Mertes Weinkeller“. Tai didžiausias vyno rūsių kompleksas Europoje. Jie patys gamina vyną, sidrą. Taip pat veikia laboratorijos, kuriose dirba žmonės tik su aukštaisiais medicinos ar chemijos išsilavinimai ir matuoja sulfitų kiekius (SO2*), cukrų ir pan.

(Peter Mertes)

Čia atkeliauja vynas iš visos Europos. Tūkstančiai skirtingų rūšių ir nuolatiniai ragavimai bei matavimai. Čia gimsta patarimai ir verdiktai vynui tapti aukštos kokybės ar ne, ar jau laikas pilstyti į butelius, ar ne.

Deje beveik visa informacija yra konfidenciali ir fotografijos negalimos. O taip norėjosi nupyškinti laboratorijos prietaisus ir milijonus skirtingus butelaičius iš visos Europos, paruoštus laboratorijai.

(ruošiam medžiagą matavimams S.A.Prüm rūsiuose)

(žymimės, kur koks vynas)

Vertinom ir mes Prüm vyno ūkio vynus, kurie vakar buvo supilstyti ir kurie dar laukia išsiskaidymo po butelius. Du mėnesius prieš pilstymo sezoną vyksta įtempta cukraus ir SO2 kiekių patikra. Iš plieninių statinių tolygiomis proporcijos (1000l- 100ml) supilstomas vienas butelis būsimo vyno. Atsakingas, kruopštus ir reikalaujantis ypatingų sugebėjimų darbas. (ir turbūt ištvermės bei skonio atgaivinimui reikalaujantis nežmoniško kiekio kofeino, nes būtent Thomas (cellar master) kavą geria begaliniais kiekiais. O judesiai irgi šiek tiek pagreitinti nuo to tampa…

(gaminam naują vyną)

(pagaminom)

(ragaujam)

Kaip tik mano vizito metu gavome naują siuntą ąžuolinių statinių, kurios beje, nebėra tokios populiarios. Dabar labai populiaru ir madinga gaminti madingą vyną plieninėse statinėse. Žinoma, kai kurie vynai reikalauja būti pabrandinti ąžuole, bet vartotojai reikalauja daugiausia lengvesnio ir neatsiduodančio tabaku ar medžiu vyno. Paragavus keliolika rūšių ne ąžuole brandinto vyno ir palyginus su ąžuole – pakeitė mano nuostatas. Plieninėse statinėse tikrai gali susibrandinti puikus vynas. „Dabar yra kitaip, seniau buvo visai kitokios tradicijos ir skirtinga vartotojų kategorija. Svarbu ne kur laikomas, o kaip, kas ir kur gimsta vynas“ – dėsto Thomas mašinoj gerdamas kavą iš normalaus stiklinio puodelio ir maloniai po tris kartus kartodamas įvairias subtilybes, kad geriau įsiminčiau.

(naujos statinės)

Gal kitą savaitę keliausiu dirbti su juo rūsiuose, laukiu…

*Sieros dioksidas (SO2) – apsaugo gėrimą nuo oksidacijos. Tai yra vieni iš seniausių konservantų, kaip ir actas, druska, cukrus. Konservantai sulėtina arba sustabdo mikrobiologinį gedimą, kuris vyksta dėl vyne esančių natūralių mielių. Antioksidacija šiuo atveju niekaip nesusijusi su bakterijų naikinimu.

Share: