D E R V Y N A S

Pletkai ir etiketavimas

Nuo ko bėgi, ten ir atsidursi. Kai gyvenau Šiauliuose, galvojau, kad ten daug pletkų. Kai atsikrasčiau į Vilnių, supratau, kad čia kur kas daugiau pletkų. Galvojau sau ramiai Vokietijoj praleisiu porą mėnesių be pletkų. Tai ką tau. Ne tik kad be pletkų, o čia kur kas daugiau pletkų.

Žodžiu, porą dienelių teko padirbėti sandėliuose su ką tik išpilstytais vynais, jų etiketavimu ir suruošimu klientams.

Kas buvo labai gerai. Tai kad dirbau su jau 11 metų čia dirbančiu Valdemaru iš Kazachstano, kuris buvo labai nuoširdžiai plepus ir pripasakojo daug visokių dalykų. Ir kas buvo nelabai gerai, kad pripasakojo tiek pletkų, sklindančių miestelyje, jog maža nepasirodė.  (tai ir galvoju, kad ką rašau blog‘e apie kitus žmonės yra mažytė mažytė dalelytė, kiek kiti kalba).

(Valdemar iš Kazachstano jau 11 metų čia)

(etikečių klijavimo mašina)

Peršasi išvada (ir Valdemar įpiršo), jog dauguma vokiečių tokių ilgaliežuvių. „Čia vyrauja kapitalizmas“ – dėsto Valdemar. O policininkams nėra sunkaus darbo, nes visi vienas kitą skundžia.  Valdemar atvykėlis iš Kazachstano. Čia daug tokių. Daug turkų, daug iš Kazachstano, daug iš Rumunijos. Dar vienas didelis Londonas. Ypač daug emigrantų pasirodo kai ateina vynuogių skinimo sezonas. Vien mano dabartinėje darbo vietoje vyno ūkyje prakeliauja apie 50-60 vynuogių skynėjų.

(daugiau nei pusė milijonų apklijuotų butelių)

O kol dar nėra vynuogių, pagrindinis darbas sandėliuose etikečių klijavimas. Bet tai irgi sudėtingas darbas. Buteliai turi būti atsakingai surūšiuoti, tada pajungiamos trys mašinos: viena plovimui ir dezinfekavimui, kita etiketėms, o kita dėžėms. Itin atsakingas darbas: kiekvienam vynui – skirtingos etiketės, skirtingas atstumas tarp priekinės ir užpakalinės. Vokiečiams – vienokios, amerikiečiams – kitokios.

Kas nenustebino (o gal šiek tiek):  danai ir belgai daugiausia importuoja pusiau sauso vyno, amerikiečiai, rusai, Azijos šalys – saldaus ir pusiau saldaus. Aišku, esti ir išimčių iš taisyklių. Bet kiek suprantu, pasaulis mėgsta cukrų.

(aš)

O aš nelabai. Todėl geriausias relaxas po milijono darbų ir naujos informacijso (pletkų ir t.t.) sausas 2002 metų prinokusiom kriaušėm dvelkiantis vynelis.

Į sveikatą!

Share: