D E R V Y N A S

Kaip lunaparke (Beaujolais Nouveau vs. Vino Novello)

“Beaujolais atvyko!” – dažnai matomas ir sutinkamas šūkis lapkričio mėnesį vyninių, restoranų bei vyno parduotuvėlių stenduose.

Gal tai tik geras marketingo triukas ar iš tiesų pasaulinės svarbos įvykis?

Pasak legendų kiekvieną trečią lapkričio ketvirtadienį iš mažų vyno kaimelių vyndariai prisikrovę jauno Božolė (Beaujolais) pajuda link Paryžiaus ir iš ten jis pasklaidomas po visą pasaulį. Pasak ne legendos, o praktikos, jaunasis vynas gerokai anksčiau išsiuntinėjamas po viso pasaulio vyno sandėliukus, vyno parduotuvytes ir restoranėlius, kad jau trečiadienį prisikviestų žmonių ir visi kartu sulaukę dvyliktos atkimštų ir išbandytų tųmetinį derlių.

Božolė (Beaujolais) fenomenas prasidėjo nuo vietinių barų, kavinukių, bistro Božolė ir Liono regionuose…o vėliau išsivystė į masinę pasaulinę tradiciją/madą/psichozę (vadinkite, kaip patinka).

Iš tikrųjų vynas turėtų vadintis Beaujolais Primeur, kaip ir periodas nuo skynimo iki pavasario, o ne Nouveau nuo skynimo iki kito derliaus, t.y.rudens.

Božoliukas gaminamas tik iš Gamay vynuogių rūšies ir daromas supaprastintos fermentacijos būdu. Kaip lunaparkas – persmilkęs cukrinės vatos, kramtomos gumos, vaisinių ledų aromatais, padukęs ir trokštantis pramogų kaip vaikai, o užsupantis ir išsukantis (gerai) kaip geros supynės.

2012 metų derlius itin (itin!) giriamas, geriamas ir kokybiškas. Kvapas ir skonis itin subalansuoti. Kvapas nužudo savo Barborytės saldainių saldumu, miško uogų – aviečių, gervuogių, mėlynių, spanguolių, natomis, cukrinės vatos dvelksmu. O didžiausia staigmena – skonis pateisina aromatą! Net didžiausia Božoliuko nemylėtoja pareiškė, jog šių metinis vynas yra tikrai išskirtinis.

Sklinda gandai, jog spalvingas etiketes butelaičiams piešia jaunieji prancūziukai.

Komercinė Božolė sėkmė paskatino ir italus eksportuoti savo Vino Novello. Savo stiliumi labai panašus į prancūziškąjį, bet lengviau pasiduodantis fermentacijai. Bei priešingai nei prancūziškas gali būti daromas iš skirtingų rūšių vynuogių (Barbera, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Ciliegiolo, Dolcetto, Grignolino, Merlot, Nebbiolo, Pinot Noir, Refosco, Sangiovese arba Teroldego). Ir irgi priešingai nei prancūzai nelaukia lapkričio vidurio, o atkemša jau lapkričio šeštą dieną.

Maistas? Galite valgyti ir ką riebesnio, galite derinti svogūninius, galite net azijiečių gardėsius. Jaunas vynas, kaip ir jaunas skrandis – virškina geriau.

Mano asmeninė nuomonė keičiasi kasmet kaip ir pats vynas. Kartais italai nukonkuruoja, kartais prancūzai smūgiuoja žemiau juostos.

Įvertinkit šių metų patys!

Share: