D E R V Y N A S

Žiemos švenčių ir pramogų apžvalga pas vokietukus

Mugės, karnavalai, slidės, prostitutės ir, aišku, vynas – idėja atostogoms vasarį arba patariamasis žodis planuojant kitų metų žiemos keliones.

(Apsnigta Mozelio panorama)

Šiais metais nutariau paįvairinti savo nenuobodžią kasdienybę ir šeimyninį kūčių stalą, Kalėdinį draugų vakarėlį, tarpušventį darbe, klubines Naujų Metų diskotekas ir speigiantį Lietuvoje vyravusį šaltį iškeisti į gaivų 13 laipsnių šilumos vėjelį, karštą vyną smagiose vokiškose mugėse bei aguonų pieną bei baltą mišrainę pastatyti ant vokiško ąžuolinio stalo.

(statu, slidu ir gražu)

Taip ir praėjo gruodis besimokant naujų vyno subtilybių, besprendžiant, kaip pagerinti  šviio vyno skonį, beragaujant, besiklausant The Beatles ir Mobio, bemaklinėjant po vynuogynus.

Kas man labai patiko ir su kuo teko smagiai susidurti į kituose Europos miestuose (pvz.Londono Winter Wonderland) – vokiškos kalėdinės mugės. Bet tikros didelės ir besitęsiančios keletą savaičių. Kiekviename kaimelyje, kiekviename miestelyje rasite „išskirtinę“ mugę su tam kraštui būdingu vynu, dažniausiai karštu (baltu, raudonu, gardinti likeriais), būdingais užkandžiais ir vokiškais bulviniais blynais, milijardus suvenyrų iš šokolado, sausainių, guminukų, keramikos, plastmasės, medžio, metalo, siūlų ar net būdingo tam kraštui vulkaninės kilmės skalūno, sūpynių, naktinių pasivažinėjimų pačiūžomis, ledo rūmų, diskotekų, madų šou ir t.t.

(Mugė Traben-Trarbach)

(Sriuba iš Rieslingo vyno)

Kai kurios mugės miesto centre, kai kurios prie pat Mozelio, kai kurios netgi senuose pilies bunkeriuose. Visur visą parą visą mėnesį gera nuotaika, pažįstami, vynas, užkandžiai ir šventiniai linkėjimai.

(Mugė bunkeryje Traben-Trarbach, alyvuogių pardavėja)

(Įėjimas į bunkeryje esančią mugę)

Visada sveika pasivaikščioti, o kai dar galima pasimėgauti nuostabiais vaizdais. Kone kiekviename įspūdingesniame vynuogyne rasite specialias pasivaikščiojimo trasas, skirtas tiek žiemos, tiek vasaros laikotarpiui. Vasarą būsite apakintas gamtos grožio, prisnigus pailsinsite akis baltame kraštovaizdyje, o per lietų įvertinsite, kaip aukštai gali pakilto Mozelio vanduo.

(Mozelio panorama ištirpus sniegui)

(dar nenukirptos garbanos vėjuotu oru)

Šventinis maratonas sustiprėja prieš Kūčias ir patį Kūčių vakarą, taip vadinamu Heilig Abend (šventu vakaru). 12 patiekalų taisyklės ten nėra ir kaip bebūtų keista, maisto Kūčių vakarą nebūna per daug. Pavakarieniavus su šeima, užsiimama įvairiomis pramogomis: šeimose, kuriose yra vaikų, suaugę persirenginėja kalėdiniais angelais, šventu Nicolaus šoka, dainuoja ir dovanoja dovanas; kiekvienas šeimos narys stengiasi nustebinti kitus įvairiomis juokingomis smulkmenomis (vokiečiai visada pasižymėjo kaip mielų, keistų daikčiukų kaupimu ir pertekliumi). Lietuvoje įprasta nuo senovės Kūčių vakarą eiti anksti meigoti ir laukti Kalėdų Senio, o ten mat Kūčių vakaras itin ilgas, nes kaimynai eina pas kaimynus išgerti po taurę vyno ir palinkėti gražių švenčių. Lygiai taip pat visos kitos šventinės dienos, kaip ir Lietuvoje, perpintos gaminimu, gaminimu, gaminimu, draugų ir giminių lankymu. Tik tiek, jog stiprieji gėrimai daugiausia keičiami į vyną, silpną vyną, kurio ir padauginti per šventes nieko tokio, nes puikiai padeda suvirškinti šventinius patiekalus.

Tarpšventinės dienos – draugų lakymas apsiginklavus šokoladais.

Jeigu labai nuobodu ir trūksta ištvirkėliškų pramogų, galite apsilankyti viešnamiuose, kurie Vokietijoje visai nėra uždrausti. Priklauso nuo kiekvieno kaimelio ar miestelio politikos, jeigu valdžia sutinka – prašom kurtis. Iš šalies atrodo nekaltai, dažnai pasislėpę po restorano, bistro vardu, o viduje – nežinau…

(Viešnamis)

Aktyviesiems visada pakeliui Austrijos, Šveicarijos, Italijos ar pačios Vokietijos kalnai, kur smagiai galite susiplanuoti ekstremalias slidinėjimo ar karšto vyno gėrimo kavinukėse ant kalno atostogas.

Smagumynų mėgėjams geriausia važiuoti dabar – vasarį, kur po kelių dienų (vasario 7d.) prasideda 6 dienas betruksiantis žymusis karnavalas (Fastnacht). Vėl mugės, vėl festivaliai, persirengėliai, vynas, kiti gėrimai ir pramogos iki paryčių.

(Fastnacht Rheinland-Pfalz)

 

 

 

 

Share: