D E R V Y N A S

Nueikit į gerą VIETĄ

Jeigu jus pasiuntė į vieną Vietą, tai ir nueikit. Tik išsirinkit tinkamą ir tinkamu laiku.

Tinkamoj vietoj, tinkamu laiku, taip pavadinčiau vos prieš daugiau nei metus duris atvėrusią jaukią vegetarišką valgymo „Vietelę“.

Tinkamu vietoj – vienoj gražiausių senamiesčio gatvelių, šalia širdžiai mielo Cozy ir Krašto apsaugos ministerijos, kurios žavius kareivukus bekertančius sūrio kepsnius ar burokėlių kotletus galima būtent čia ir sutikti. Tarp mėgstamiausio Vilniaus gatvės dekoro – lempučių – ir mėsiško Meat Lovers Pub‘o (kai norisi dešros).

(Vieta įsikūrusi Šv.Ignoto gatvėje)

Tinkamu laiku – kai visuomenė suvokia, jog sotu ir skanu gali būti ir be mėsos, kai reikalauja nenuobodžiai pateikto burgerio ir…„Kai susiburia senos draugės, kad būtų malonu dirbti, gyventi ir gamint“, – kaip sako viena iš įkūrėjų Milena.

Su kuria „Vietoj“ ir laiku (po gardžių pietų) pliurpiam apie vegetarišką valgomąjį su alternatyviais prieskoniais užsigeriant gaiviu neįprastu australietiško Savignoun Blanc ir Rieslingo vynuogių deriniu.

(Lengvas gaivus ir labai malonus vynas puikiai tiks prie vegetariškos virtuvės)

„Gink Dieve, nevadinkit mūsų indišku ar ajurvediniu restoranu“, – pabrėžia Milena. „Pas mus susipina įvairios virtuvės, o į aukšto lygio restorano vardą nepretenduojame. Svarbiausia šviežia, skanu, sotu, paprasta, bet aišku, ne prasta“.

Kaip ir pasaulinėse virtuvių tendencijose – švieži, vietiniai produktai leidžia suburti pastovių klientų ratą ir vis sulaukti naujų ragautojų. Tradicinės namų virtuvės eksperimentais su lęšių, sojų pupelių, burokėlių kotletais, morkų salotom kitaip, kepsniais iš sūrio, rūgštynių sriubytėm užsiima kita savininkė Edita, beje, ilgus metus dirbanti teatre (ir  visai ne restorane). O trečioji „Vietos“ draugė Virginija karaliauti mėgsta savaitgaliais ir kepa nuostabius daržovių pyragus (privalote užsukti paragauti). Pati Milena mėgsta integruoti ką nors iš itališkų. Prie viso šito trejetuko pridėjus virėją – interjero dizainerę, gaunasi ne tik pasaulyje madingas Food Fusion virtuvės derinys, bet ir visas multiprofesinis maisto sintezavimo eksperimentas neformalioje lietuviškoje valgykloje.

(Kiekviena interjero detalė – apgalvota. Klijuotės su gyvūnų motyvais – specialiai paruošta staigmena, čia gimtadienį šventusiam ornitologui)

Pati išragavau jau ne vieną sriubos, salotų, kepto sūrio ir makaronų su sojos faršu, špinatais ir parmezanu variantą, gal kai kas čiut ir rieboka (mano grikių išlepintam skrandukui), bet užtat labai gardžiai ir sočiai.

Tiesa, pati Milena, mūsų pokalbio metu užakcentavo, jog baru norėtų vadintis tik vakare, o dieną neatsisakytų valgyklos ar tiesiog saliono, kuriame gera, patogu ir jauku, pavadinimo. O aš pagalvojau, mergaitės, kodėl gi ne valgomasis? Prie pat virtuvės, jauku, ten vyksta geriausia vakarėlių dalis, visad šalia rasi, ko užkąst ir ko išgert.

Tęsiant apie išgert. Ant nostalgiškai nuteikiančių mokyklinių  langelių pačių įkūrėjų suklijuotas meniu. Išskirtinis dėmesys kavai. Populiarėjantis lietuvių kavos amatininkas Emanuelis iš Crooked Nose & Coffee Stories sukūrė specialų kavos mix‘ą. Arbatų irgi rasite neįprastų, pati išbandžiau ir likau maloniai nustebinta, lietuviška miežių arbata. Pasisvaiginti, kaip ir priderinti prie maisto, galima kuo nors iš klasikinių kokteilių, alų, sidro ar vynų. Nors ir pati pašnekovė pritaria man ir įžvelgia visuotinę „norėjimo greitai pavalgyti“ problemą ir pasigenda lanktyojų, ieškančių skanių maisto ir gėrimų derinių.

(Išradingas meniu sprendimas ir miežių arbata „Gėris”)

Alternatyvą mėsiniam burgeriui siūlančioje Vietoje rasite ir alternatyvos Jack Daniels‘sui. Čia galite išbandyti indiško viskio AMRUT, o atsibodusį likerį iškeisti į konjako ir vynuogių sulčių ar konjako ir kriaušių likerio mišinius. Mylintiems gamtą bus pasiūlyta ekologiško Weston sidro.

Vyno asortimentas nėra didelis, bet geriau jau pora kokybiškų ir skanių negu trisdešimt „betko“. Ar ne?

(Ir vynas iš tokių taurių skanesnis)

Pačių įkūrėjų rankomis sugriautos nereikalingos ir perdažytos reikalingos sienos, priderintos senos spausdinimo mašinėlės ir gėlės kaip pas seną senamiesčio gyventoją žiemos sode kažin ar išsipės į „Vietų“ tinklą, bet kol teiks malonumą kolektyvui  ir klientams, tol kvėpuos.

Baigiu savo miežių arbatą ir oportunistinį vyną (pavadinimas The Opportunist) kaip ir pirmą, bet nepaskutinį savo interviu.

Ačiū, užsuksiu dar.

(Kaip namie…)

Share:
PREVIOUS POST

Posted by -
NEXT POST

Posted by -