D E R V Y N A S

Ispaniškai raudonas liežuvis MV „Vyno Akademijoje”

„Padėkokime Europos Sąjungai“ – taip prasidėjo “Vyno Akademijos” organizuojamas renginys.

Iš tiesų, kadangi jau seniai nerašiau ir žutbūt vėl turiu grįžti į švietimą apie vyno kultūrą (reikalauja mano prigimtis), pažadu po truputį vykdyti namų darbus ir pristatyti, kas įvyko tą pusmetį, kol aš rašymą skyriau magistro rašymui.

Vienas labai žavus ir gražus dalykas vyksta –  edukacinis projektas “ES vynai Baltijos valsybėse”. Tokio pobūdžio ir masto projektas, finansuojamas Europos Sąjungos, Baltijos šalyse yra pirmasis ir netikįtas. Juo siekiama geriau supažindinti lietuvius, latvius ir estus su Europos šalių vynais ir jų vartojimo kultūra, skatinti atsakingą vartojimą. Tad ir praūžusiose Vyno Dienose, kaip ir visoje vyno kultūroje vyksta edukaciniai seminariai ir vyno kultūros gyvinimas. „Vyno akademija“ – vienas iš edukacinio vynų projekto „ES vynai Baltijos valstybėse“ veiksmų.

Tai ir aš nutariau aplankyti viena iš seminarų, paragauti „METŲ“ vyno ir pagilinti žinias apie Ispanijos vyno gamintojus. Nors vasara rožinių ir baltų vynų metas, bet raudonų irgi nebus perdaug (bent jau man). Tad ir aš savo labai skaniai nusidažiau liežuvį ir dantis bei įsigijau keletą būsimai šventiškai ar kasdieniškai išgertų vynų. Pasakoju savo įspūdžius:

(renginio akimirkos beragaujant ir darant wine notes)

Galiu pastebėti ir lengiu žemai galvą prieš Gintarą Jašinską, „Mineralinių vandenų“ vyno analitiką, nes vakaras neprailgo, buvo linksma, skanu ir įdomu.

„Vyno akademijos“ pamokoje ragavome 4 vynus, kurie šiais metais Vyno čempionate apdovanoti kaip geriausi Lietuvoje platinami vynai: „Gil Family Estates“ pelnė garbingą Metų vyninės titulą, o jos vynai apdovanoti čempionato Grand Prix, aukso, sidabro medaliais ir įvertinti dėl kainos ir kokybės santykio.

(Gintaras ir vynai)

1 vynas su spalvinga menine atikete atkeliavęs iš Aragono, Šiaurės Ispanijos, kuri garsėja puikiais raudonais vynais (beveik dauguma iš ten raudoni, nors žinoma techniškai įmanoma gaminti ir baltą, ir rausvą vynus). Kam įdomu, galite pasižiūrėti (čia), kuo pasižymi Aragono vynai ir kokios pagrindinės veislės ten gaminamos.

Garnacha tintorera yra tiesiog puiki vynuogė, tačiau vistiek ji yra vienu laipteliu žemiau nei žymiausioji charakteringoji ispaniška Tempranillo. Kodėl? Dėl to, kad seniau vyndariai tiesiog nemokėjo teisingai ir laiku nuskinti, t.y.neprisirpindavo. Štai ir daugeliui pamoka. Lygiai tas pats su braškėmis, su pomidorais ar bananais. Jeigu nuskinami žali, tai įdomu kokios „skanios“ sultys iš jų išeina.

Vynmedžiai seni, uogos mažos, skynė naktį, brandino – rezultatas – nuostabios rubino spalvos, kvepia juodaisiais serbentais, vyšniomis, net aronijomis. O skonis šviežiai prieskoningas.

(Bodegas Ateca Honoro Vera Garnacha Calatayud D.O.; Vyno čempionatas 2013: Aukso medalis)

„Pasaulis nori kuo daugiau kvapų“. Ir gauna. 2 vynas, kuriame taip pat karaliauja Garnacha tintorera su šiek tiek Monastrell itin stotus ir taniniškas. Garnacha coveris iš Kastilija la Mančos regiono. Dar nebuvau tose vietovėse, bet pasakojo, jog uogos auga aukštai, dienomis gauna tiek saulės, jog minkštimas tampa tamsus ir prisirpęs. Naktį vynuogynai miega.

Vynas tirštai ir smagiai nusileido pereidamas per visus burnoje esančius receptorius ir dar giliau. O su ispanišku tingumu pasijuto ir taninai.

O apie tuos pačius taninus ir ilgą poskonį labai gražiai pasakyta: „jeigu poskonis 10sekundžių – jau gerai, bet jeigu ne jūs mokat; o jeigu poskonis 20sekundžių – pasimėgaukite vieni ir nesidalinkite su visais į kairę ir dešinę, o jeigu jau poskonis išlieka 30sekundžių – ragaujant tokį vyną dviese, taurėje jau galite atrasti ir žiedą; o virš 30sekundžių – per gerai, kad būtų tikra“ (cit.Gintarą).

(Bodega Atalaya La Atalaya Almana D.O.; Vyno čempionatas 2013: Aukso medalis)

Garnacha yra geras būdas paragauti kažko kitokio ir savito. Po šito judame prie 3 vyno: Monastrell, Cabernet Sauvignon ir Syrah. Pasaulyje jau spėjusios užsitarnauti pagarbą ispaniškos „Gil Family Estates“ vyninės vynas. Šie vyno gamintojai priskiriami prie vienų geriausių Ispanijoje.

Itin itin stotus ir taninai jaučiasi iškart. Normalu, jau 18 mėnesių praleidęs visiškai naujame ąžuole. Jeigu ispanai savo temperamentingiems vynams leidžia pragulėti naujame ąžuole, tai tik parodo, jog nereikia bėgti nuo gamtos ir nepripažinti natūralių kvapų. Tekstūra vėlgi tirštesnė. Nepatikėsit, ką aš užuodžiau. Nepatikėsit. Šiame ryškiame, ąžuoliniame ir prieskoniniame vyne – agrastus ir persikus. Matyt chemija.

Vynas tikrai puikus ir vertas. O gamintojai modernūs, nebijantys naujovių ir rizikuojantys, kaip matote iš uogų mišinio, dėl naujo ąžuolo, skina naktį rankomis spalio mėnesį, o „į presą visų pirma keliauja atskiros uogos: prieš spaudžiant uogas nurenka nuo kekių, jos atrodo, kaip juodieji ikrai. Tada presuoja atskirai ir kekes, o galiausiai sumaišo su kekėmis ir tada dar kartą plaukoja jos sultyse visą mėnesį“ (cit.Gintarą).

(Juan Gil Monastrell 18 Meses; Vyno čempionatas 2013: Grand Prix medalis)

Na ir 4 ragautas vynas. Vėlgi iš Kastilija la Mančos regiono. Kvapas iškart maloniai nustebina: kakava, šokoladas, oda…Taip ir nuteikia, jog ragausime prie gero jautienos kepsnio tinkantį vyną. Bet jis malonus. Kad ir vienas. Vėlgi ta pati Garnacha tintorera tik kitame amplua. Šį kartą dar rimtesnė ir metus pagulėjusi ąžuole. Galėčiau paantrinti „Vyno čempionatui“, jog tai tiesiog tobulas kainos ir kokybės santykio vynas.

(Bodegas Atalaya Alaya Almansa D.O.; Vyno čempionatas 2013: Grand Prix medalis)

Rekomenduoju visus. Tikrai. Skanaus grilių sezono!

Share: