D E R V Y N A S

What I like is good. And what I like the most is the best, – PRIMITIVO ir kiti itališki malonumai

Kad ir kiek teigčiau, jog dievinu visokį vyną priklausomai nuo kompanijos, maisto ar situacijos, vistiek turiu favoritų. Vienas jų – po Apulijos saule sunokęs spindinčios rubino spalvos Primitivo – juodų uogų, gervuogių, kokosų sviesto kūrinys.

Apskritai, aš labiausiai myliu itališkus raudonus vynus (bent jau šiuo gyvenimo periodu), todėl jau ne pirmas mėnuo svajoju apie atostogas Italijoje ir pasitaikius progai leisiu išsipildyti šiam norui. Itališki Nero d‘Avola – slyvinė palaima; Barbera – baklažaninės, burokėlinės spalvos, atsiduodantis gervuogėmis ir mėlynėmis; granatų, aviečių ir gėlių mixas – Freisa; net ir putojantis ganėtinai saldus braškinis Brachetto man atitinkamai žymiai labiau tinka ir patinka prie desertų nei populiarusis Asti. Viskas gal dėl to, jog spalva primena mano mėgstamiausias daržoves ir vaisius – burokėlius, gervuoges, mėlynes, juos galima gerti tiek išlaikytis ir dvelkiančius ąžuolo, dūmų, karamelės natomis, bet galima mėgautis ir ne tokiais senais su vaniliniu mėlynių kremo poskoniu. O gal ir dėlto, jog jie tiesiog save esme atitinka ir pritinka mano asmenybei.

(Freisa – tiesiai iš Italijos vyndario – skani dovana)

(Brachetto d‘Acqui su Mousse au chocolat)

Grįžtant prie Primitivo edukacijos – jis kilęs iš Apulijos regiono, sakoma, vieno neturtingiausių Pietų Italijos regionių, bet drįsčiau sukritikuoti, nes vien Primitivo turėjimas yra turtas. Pats Apulijos regionas vadinamas „Italijos aulinuko kulnas“ – jau nuteikia intriguojančiai moteriškas. Niekam nepaslaptis, jog šio vyno sėkmė prasidėjo dar visai neseniai prieš 15 metų, kai buvo atrasta, jog Primitivo iš Apulijos ir Zinfandel iš Kalifornijos turi identišką genotipą. Vat nuo tada ir Zinfandel mėgėjai atrado Primitivo. Bet neginčijamai dauguma labiau pripažįsta Primitivo istoriją su religiniais atspalviais, kai vynuogių kultūra besidomintis kunigas pasodino pirmąjį Primitivo gentainių sodinuką.

(Italijos aulinuko kulniukas – Apulija)

(ne patys įspūdingiausi Apulijos vynuogynai)

 

(Apulija)

Šių dienų gamybos technologijos leidžia pagaminti nuostabiausius vynus: nuo itin koncentruotos ir stiprios, alkoholiškos ir taniniškos versijos iki lengvesnės ir švelniai atpalaiduojančios gėliškos ir vaisinės su lengvesniais taninais.

Man jau seniai susuka galvą ir bėga šiurpuliukai užuodžiant prinokusias mėlynes, gervuoges, kartais net mėtas bežaidžiančias su vanilės, kokosų sviesto ir net pipiriukų aromatais. Žinoma, kiekvieno vyno charakteris priklauso dar ir nuo dirvožemio, kuris ten raudonas, geležingas molis; kalkinga uoliena. Priklauso ir nuo vynmedžių senumo, kur ne kur jie 90 metų senumo, kai kur 50 metų, o esti ir jaunesnių. Priklauso ir nuo statinių, kuriuose laiko. Populiariausios amerikietiško ąžuolo, o yra vyninių, kurios naudoja netgi Kaukaze augintą ąžuolą.

(Apulijos maistas ir vynai)

Primitivo vynas puikiai tiks prie burokėlių su mocarela pabarstytų pipiriukais ir skrudintais riešutais, tiek prie ant griliaus kepto dar šiek tiek rausvo jautienos steiko, pritaikysite ir prie makaronų su baklažanų, kumpio ar grybų ir grietinėlės padažu, žinoma, tradicinių Apulijos patiekalų, kuriuose gausu daržovių ir jūros gėrybių, o galite mėgautis ir vienu pasipjaustę mėgstamo kietojo ar puskiečio sūrio.

(naminiai makaronai su grybų, kumpio ir grietinėlės padažu)

(Tubettini con le cozze – tradiciniai Apulijos maži makaroniukai su midijomis)

Keletas Primitivo rekomendacijų:

(Tenuta Maranna Puglia Primitivo, 2009. Intensyvus, taniniškas, medžio, vanilės natos su pipirinėmis miško uogomis ir netikėtai pasirodantis saldumas)

(Menhir Calamuri Primitivo Salento, 2007. Tamsiai vyšninis, džiovintų vaisių saldumas, mažo taniniškumo)

be nuotraukos

(Ottocento Primitivo Salento, 2010. Maloniai subalansuotas – vyšnių, džiovintų uogų, grybų aromato, skonyje juntamos figos ir riešutai)

(Feudi di San Marzano Sessantanni Primitivo di Manduria D.O.C., 2008. Kvepia trešnėmis, mėlynių likeriu ir vanile, labai energingas ir taniniškas)

(Angio Archeo Primitivo Salento, 2009. Aronijos ir oda, sausas ir taniniškas. Puikiai su smarkiais griliniais kepsniais ar kietu sūriu)

Share: