D E R V Y N A S

Ponia poilsiauja Rieslingo ir Kalėdinių market’ų šalyje ir graužia kaštonus

Plius minus po metų praėjusių po praeitų nuotykių Mozelio regione, nutariau šventinės nuotaikos (kurios man labai stipriai ir taip netrūksta, bet perdaug nebūna) pasisemti kur? Geriausiai mokančių sukurti šventinę aurą šalyje. Ja ja in Deutschland. Kiekviename kaimelyje, gyvenvietėlėje, ar, žinoma, bet kuriame mieste, nuo ryto iki vakaro veikia Kalėdiniai turgūs, kuriuose apstu įvairiausių amatininkų dirbinių, galima pasimėgauti vokiečių itin mėgstamais bulviniais blynais, čia pat rūkoma šviežia žuvimi, kepintais kaštonais ir be jokio abejo – karštu vynu.

(Kalėdiniame turguje šviežiai rūkoma žuvis)

(Kepinti kaštonai. Skonis ir spalva primena bulvę)

Visais laikais Prancūzijoje ir Vokietijoje kaštonai buvo vertinami kaip itin maistingas ir daug gerųjų savybių turintis produktas. Dabar ypač suintensyvėjęs jų “trendas”. Lyg iš naujo atrastas daugelio restoranų ir jų virtuvių šefų. Kaštonai turi gydomųjų savybių ir, pasak jų surinkimu bei pardavimu užsiimančių žmonių, turi jauninančiųjų savybių – padeda išlikti ilgiau jauniems bei sveikiems. Kaip pasakojo vietiniai (pas kuriuos svečiuojuosi, t.y. mama ir jos vyras Egidijus) šį rudenį buvo itin gausus kaštonų derlius, žmonės buvo skatinami surinkinėti ir priduoti už piniginį atlygį, Haribo fabrikas net vykdė tokią akciją vaikams: 10kg kaštonų keitė į 1kg guminukų. Pagrindinis importuotojas yra Kinijos rinka, daug eksportuojama ir į Turkiją, Portugaliją, Graikiją, Italiją.

(su mamos vyru Egidijum susikaupę graužiam kaštonus)

Trumpai apie jį, vyną: kaip ir bet kurioj su valgymu ar gėrimu susijusioje srityje, galutinis produktas skirtingų gamintojų, šefų, virėjų, vyndarių skiriasi. Medinio kioskelio (kurie stove market’uose) prižiūrėtojas savąjį vyną giria kaip geriausią ir skaniausią. Galima “pakibti” ir ant tikrai gomuriui ne pačio patraukliausio, o galima atrasti ir mielą malonų. Kiek spėjau įvertinti, baltam karštam vynui ruošti populiariausi Müller – Thurgau arba Riesling rūšies vynai, o raudonam dažniausiai Dornfelder arba Spätburgunder. Priklauso ir nuo krašto ir nuo to, ką pats turi namie. Tik vokiečiai neišskiria, kad Glühwein turi būti būtinai raudonas – baltas kai kur net populiaresnis. Gardina specialiu prieskoniu mišiniu: cinamonas, vanilė, anyžius, gvazdikėlis, džiovinti vaisiai. Deda cukraus, negaili. Įmanoma rasti ir rūgštesnių (kas man mieliau pačiai). Pila romo, įvairiausių likerių: vyšnių, vanilės, migdolų, slyvų ir visokių. Tuos likerius taip pat patiekia karštus ir vienus, šiais metais itin populiarus lyg iš kiaušininio likerio darytas karštas alkoholinis kokteilis. Reziumuojant: vynas liejasi laisvai.

(Glühwein tiekiamas spalvinguose žiemiškuose puodeliuose)

Po vyno lengviau vyksta shopingas. Parduotuvės jau po truputį tampa sausakimšos – pradedamos pirkti Kalėdinės dovanos artimiesiems. Kaip ir visur.  Tik pirmosiomis dovanomis vokietukai jau džiaugiasi gruodžio 6-ąją dieną, dovanos nuo Santa Nikolaus.

Niekam nepaslaptis, kad vokiečiai, spėju ir nepabijosiu taip drąsiai teigti, didžiausi pasaulyje mažyčių ir didelių statulėlių, nykštukų, elnių, lempučių, žvakučių, žvakyčių, servetėlyčių, puokščių puokštelių mylėtojai. Tad jau lapkričio pabaigoje visi namai atrodo it Kalėdinės eglutės – tiek viduj, tiek išorėj. Kaip teigiama, jog šviesa atbaido piktąsias dvasias. Pirmąjį advento savaitgalį vokiečiai rengia vakarienę ir dega pirmąją advento žvakę (svarbus akcentas yra advento vainikas su keturiomis žvakėmis, kiekvieną savaitgalį iki Kalėdų uždegama po žvakę).

(shoppinimosi selfie)

Važiuosiu į Kalėdinę vakarūšką savaitgalį, pasidalinsiu įspūdžiais. O dabar ir toliau ilsiuosi po darbymečio prieš darbymetį.

Playlistas: Adele. 21.

Turinys: šniukštinėju, vaikštinėju, geriu kavą, vyną, žiūriu futbolą ir filmus, darau pritūpimus (turiu vieną deal’ą), skaitau žurnalus ir šypsausi.

(futbolas, filmas „Les amours imaginares/ Heartbeats ir vynas)

Beje, turiu ir nevokiško gerą rekomendaciją. Lietuvoj irgi yra pirkti to vyno. Paliko malonų jausmą, rekomenduoju, žinoma, itališkas (simpatizuoju jiems):

(Valpolicella Ripasso Superiore. Villa Annaberta. 2009)

(ir aš Kalėdiniam market’e)

Share: