D E R V Y N A S

Inspiracija kurti / inspiracija gyventi. Kava.

Jau seniai nemačiau tokio gražaus saulėtekio, kaip anksti ryte skrisdama lėktuvu. Virš debesų. Nesiginčiju su savim ir, manau, kad niekas nesiginčytų su manim, jog dar gražesni saulėtekiai esti kai šalia kvepia ir kava, ir mylimas, kuris tą šilkinę kavą ir paruošia: ryte pasipuošęs švelniai susivėlusia šukuosena šviežiai suskrudina pupeles, sexy metalic arbatinuke užverda vandenį ir lėtai lėtai perleidžia per filtrą. Tas aromatas žadina aistrą. Kaip ir kava žadina mus.

Kava yra dar vienas iš esminių žemės kūrinių (aišku, po vyno), kuris vertas gerų žodžių ir nuoširdaus domėjimosi. O gal tiesiog mėgavimosi.

Coffee and her beauty.  Tarp kitko visai ne prieš ilgus metus šis gėrimas atsirado tarp mano favoritinių temų. Nesakau, kad dabar Starbucks’o Christmas Caffe Nut Latte nepatenka į mano organizmą ar  kartais visiškai nesureikšmindama atsižvelgiant į situaciją visokios kavos galiu išgert, bet atrasti skirtingus pupelių mišinius ir ragauti visokias – įdomu, gera ir tiesiog skanu. Tad visi kviečiami į “naująją kavos entuziastų erą” (pavadinimas vogtas).

(VIETA JŪSŲ FANTAZIJAI APIE JĮ/JĄ, KURIS NEŠA KAVĄ Į LOVĄ)

Neseniai Vilniuje sėkmingai startavo Crooked Nose & Coffee Stories kavos konferencija: Dark Times.

Smagu, kai vienoj vietoj susiburia entuziastai vieno ir to pačio hobio vedami, dalinasi patirtimi bei bendrauja prie geros kavos. Emanuelį, kurį drąsiai vadinu geriausiu kavos amatininku Lietuvoje, pažinau prieš daugiau nei gerus 10 mėnesių. Metęs ilgametį darbą reklamos srityje ir pradėjęs skrudinti kavą savo malonumui padedant ir palaikant artimai draugei susikūrė labai padorų skrudinimo fabrikėlį ir, kas esminiškiausia, rūpinasi teisingos kavos kultūros Lietuvoje skleidimu. Vis didėjantis skirtingų kavos mišinių, kuriuos pats siunčiasi iš įvairių pasaulio šalių, pasirinkimas, tobulų vardinių keramikinių puodelių kolekcija, kavos konferencija ir bekuriama “filtruotos kavos ruošimo sistema”, kaip ją vadina pats Emanuelis (drip  brewer arba pour over – angl.).  Žmonės teisingose ir savose vėžiose, gerai ir sekasi.

 

Keramikiniai puodeliai

(Crooked Nose & Coffee Stories ir Simonos Kaunaities nuostabūs puodeliai)

brewer

(kuriama filtruotos kavos ruošimo sistema – itin svarbios medžiagos – metalas, tinkamas medis)

drip brewer

(to paties aparato normali nuotrauka ne mano daryta)

Kava užvaldžiusi net ir kvapų pasaulį.  “Kvapų namų” asortimente – kavamedžių žiedų eliksyras.

Kavamedziu eliksyras

(„Kvapų namų” kavamedžių žiedų eliksyras)

Beje, nuoroda į Crooked Nose & Coffee Stories blog’ą: http://www.crooked-nose.com (ten daug geros informacijos) (ir labai siūliau apsilankyti jų organizuojamose kavos degustacijose)

KAVOS KONFERENCIJA DARK TIMES

Emanuelio pranešimas “Lėtoji kavos kultūra” vien pavadinimu pasirodė labai artimas širdžiai. “Slow life”, “slow food”, “slow coffee”, kad ir kaip kam atrodytų snobiška, man labai tinka ir patinka. Gyvenime niekur neskubant ir besimėgaujant galima įžvelgti daug gerų dalykų ir patirti papildomų malonumų. Neveltui senas geras posakis: neskubėk ir būsi pirmas.

Su visais entuziastais mielai pasidalinsiu rekomendacijomis ir mintimis po konferencijos: ką aplankyti, ką pamatyti, su kuo susipažinti ir ko pasigaminti.

We brew – besirūpinantys kavos kultūra Čekijoje. Kalbėjo su tokia meile stiklui ir kavai, kad maža nepasirodė. Čekijoje turi keletą coffee shop’ų ir visiškai naują bei tobulą interjero dizaino prasme (kiek teko pasidomėti) ir, spėju, kavos kokybe Espress’o barą EMA Chech Republic. We Brew rūpinasi kavos kultūra ir kokybe tiek skatindami vartojimą teisingos kavos, teisingose vietose, tiek kurdami šedevrus iš krištolo, dedikuotus kavai. O juk Čekija geriausio ir tikriausio krištolo kraštas…

EMA Espresso Bar Praha

(EMA Espresso Bar Praha)

We Brew New Balance

 

(We Brew ir New Balance su Justu iš Kafeterijos P l a n e t a)

https://www.facebook.com/EMAespressobar/

http://www.webrew.eu 

Apie Afrikos kavos importą ir apskritai mintimis apie kavą dalinosi olandas Lennart Clerkx. Gėda ir gaila, bet man nepasisekė paklausyti jo pranešimo. Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Užtat su Lennart teko pasėdėti prie vieno pietų stalo ir aptarti įvairias su kava ir ne tik susijęs įdomybes bei vyno/kavos ryšius. Iš esmės, ir kava, ir vynas vertinami naudojant tą pačią kvapų paletę, tad įgūdę gerai atpažinti kvapus arba tiesiog turintis polinkį interpretuoti nosies pagalba gali pažinti ir kavos pasaulį.

Kavos savybės, aromatas, skonis priklauso taip pat nuo dirvožemio, kuriame auga, oro sąlygų, kokios vyrauja, nuo pačių skynėjų kruopštumo, žmonių, kurie rūpinasi pupelėmis, skrudintojų, pakuotojų… prisideda daug svarbių asmenų, kad mes atrastume tikrąjį kavos grožį ir skonį.

kava

 

(buvo pristatyta šalta kava)

Dark times. Coffee beauty

 

(Dark times. Coffee beauty)

Lennart panašiai kaip ir daugelis talentingų savo sritis specialistų, vieną dieną nutarė, kad kava yra jo “pašaukimas” ir iškeliavo į Afriką ieškoti geriausios kavos – tik pats susipažinęs su vieta ir kitomis sąlygomis, kur auginamos kavos pupelės, gali klientams pristatyti aukščiausią kokybę. Kalbėjom daug: pradedant nuo to, jog kavos pupelių “svaiginantį” efektą atrado ožkos jas skanaudamos ir baigiant kodėl vyko pagyventi į Omską (Rusijoje) (tiesiog norint išmokyti kalbos).

Lennart Clerkx Marc D'erceville

 

(Lennart Clerkx ir Marc D’erceville diskusija apie ir prie kavos. macarons’ų aptarimas)

Bet baigėsi laikas pietų diskusijų laikas, nes konferencijoje su kavos ir desertų derinimu dėmesį pritraukė Marc D’Erceville – virtuvės šefas prancūzas, kuris su manimi dirba Čiop Čiop kulinariniame lofte. Macarons’ų su kavos kremu negaliu pamiršti dar iki šiol. Emanuelis su Marc buvo užsidarę kelias savaites, kol atrado labiausiai tinkamą kavos rūšį šiam gardėsiui. Juolab, kad paslapties slypi Sičuano pipiriuke, kuris naudojamas macarons’o “pertepimui”. Jis beje, būtent labai stipriai jaučiamas priderintoje Braziliškoje kavoje, iš kurios ir buvo kremas…ach.

Kitais įspūdžiais pasidalinsiu individualiai, nes labai užsimaniau kavos. O dar labiau, kad ją, kvepiančią, atneštų tiesiai į lovą.

(ir aš griešiju su ne tokia, kava. bet aš tik pradedanti entuziastė…)

Urte coffee

Share: