D E R V Y N A S

Visk(i)o pilnas miestas – Londonas


Londoną atradau ne vieną, ne du, ne tris ir ne keturis kartus. Ir kaskart atrandu vis iš naujo. Mąstau, jog Londono neįmanoma atrasti, jis dinamiškas: besikeičiantis greičiau nei visas pasaulis kartu sudėjus. Netgi pačiam šiam pasauliui bediktuojantis madas – maisto, mados ir gyvenimo būdo.

Tikriausiai pagrindinė to priežastis – katilas, pilnas viso pasaulio kultūrų atstovų. Tai vienas tų miestų, kuriame sutiksi juodų, geltonų, raudonų ir baltų rasių piliečių, žemaūgių ir aukštaūgių, storų ir anoreksikų, gėjų ir lesbiečių, japonų ir kiniečių, pabėgėlių iš Afrikos ir laimės beieškančių lietuvių. Londonas – miestas, kuriame galite sutikti ir patirti visko. Taip ir pavadinkime: Visk(i)o pilnas miestas.

London bus

London Camden Town

London Camden Town

London Camden Town

London Camden Town
o

Mane pačią Londonas labiausiai sužavėjo savo gebėjimu neturint stipraus britų virtuvės kulto ir paveldo, neturint Šampanės rūsių, neturint arbatos plantacijų, neturint tabako laukų, sukurti madą, kurią seka dauguma norinčių būti stilingais. Argi nenorėtum stiklo viskio rūkant cigarą apsirėdžius tvidiniu kostiumu po golfo treniruotės? Arba besimėgaujant sausainėliais, tikru šampanu su draugėmis per afternoon tea sesiją po gero shopingo? Nereikalauju atsakymo, reikalauju išgirstos nuomonės ir rekomendacijų.

Londonas sužavėjo savo turgumis ir gatvės maisto kultūra bei pasiūla, sužavėjo savo rajonais, tokiais kaip Camden Town, Londonas sužavėjo naktiniu gyvenimu ir subtiliu britišku humoru.

0

GATVĖS MAISTO IR TURGŲ KULTAS

Londonas laikomas kone gatvės maisto sostine (neįskaitant tikrojo gatvės maisto kilmės žemyno – Azijos). Prabangaus rajono Notting Hill legendiniame Portobello turguje madingus ir jaukius, vintažinius ir rankų darbo daikčiukų kioskus jau seniai nukonkuravę gatvės maisto prekeiviai. Viename didžiausių ir seniausių turgų galima sutikti begalę įdomių žmonių, kurie pardavinėja savus amatus, pardavinėja atvežtinius kūrinius, paskutiniais metais gamina itin daug street food’o. Ten sutiksite ir daug įdomių žmonių, kurie čia atvyko apsipirkti, pasivaikščioti, paieškoti įkvėpimų ar paragauti tikro ir kokybiško gatvės maisto. Įprastus gatvės maisto sumuštinius ir burgerius keičia egzotinės ir Viduržemio regiono virtuvės.

Portobello market Street Food Spanish Paelja

Portobello market Street Food Marokesh

Portobello market Street Food Spanish Chorizo

Portobello market Street Food Paelja Chicken

photo 2

Portobello market Street Food Chorizo with greek salads caramelized 2

Mano mėgstamiausiame ir bohemiškiausiame Londono rajone Camden town metus iš metų veikiančiame vintažiniame turguje, kuris tapęs tiesiog laisvalaikio leidimo vieta su įvairiais barais, pub’ais ir kaljano rūkymo vietelėmis, taip pat klesti gatvės maistas. Dešimtys gatvės maisto kioskų pritraukia šimtus šimtų išalkusių ar tiesiog smalsių maisto megėjų. Šviežiai grilinami aštunkojai ir gaminamas autentiškas perujietiškas jautienos Lomo saltado.

Veggies Portobello

Dar viename Brick Lane turguje įsikūrusios netgi specialios gatvės maisto zonos – viena su įvairiausias vienu už kitų įdomesniais furgonais, atnaujintais ir įrengtais tankais bei vintažiniame vabale įsikūrusia kavine. O kita zona – tai visas didelis gatvės maisto paviljonas, kur tikras Pasaulio šalių katilas. Kiekviena tauta siūlo savus autentiškus patiekalus – vietnamiečiai, korėjiečiai, graikai, karibai, kiniečiai, uzbekai, armėnai, venesueliečiai, turkai ir kiti. Ir aišku, dar viena itin svarbi zona – gėlių zona, kur kiekvieną sekmadienį vyksta gėlių išpardavimas.

tulpes

London Brick Lane Market

London Brick Lane Market

KAVA KEIČIA ARBATĄ?

Londonas ir visa britų kultūra yra neatsiejama nuo arbatos. Early Grey su šlakeliu pieno ir angliškas tirpstantis burnoje sviestinis sausainėlis – derinys, kurį dievina didžioji pasaulio dalis. Tačiau paskutinį dešimtmetį londoniečiai yra tikri kavos manijakai. Gal nevadinčiau tikros kavos, nes pilkoji ir didžioji masė žmonių yra atsidavę ‘kavai išsinešimui’ ir pageidautina su daug grietinėlės, riebiu pienu, riešutiniais ar karameliniais sirupais bei dviem šaukšteliais cukraus. O tie kitieji – augina ir diktuoja normalios kavos gėrimo kultūros madas. Pradedant nuo kavos pop-up’ų, kavos festivalių ir baigiant važinėjančiais kavos furgonais, Londonas jau seniai tapęs sostine, kurioje galite atrasti ir kavos kultūrą.

Nude Espresso

real tea

kavos3

https://www.facebook.com/TheLondonCoffeeFestival

BURGER & LOBSTER / BURGERIAI IR OMARAI

Burgeriai ir lobsteriai. Restoranas, kuriame nepriimamos jokios išankstinės rezervacijos, prie kurio eilės dvi valandas stovi paprastieji mirtingieji ir paprastieji uždirbantys daug pinigų. Burgerių ir lobsterių pardavinėjimo ir restorano idėja kilo vienam protingam rusui. Įkūręs restoranus madingose vietoje ir atradęs puikiai veikiančią koncepciją, George Bukhov, net neabejotinai džiaugiasi savo sėkme. Restorane už tą pačią kainą siūlomas ir burgeris, ir omaras. Burgeris išlošia omaro sąskaita, o omaras pralošia burgerio. Kalbama, jog omarus šis verslus rusas augina tame pačiame restorano pastate po žeme. Bet šita istorija panašesnė į ką tik praėjusio Halloween’o istorijas, tokias kaip kad ragana gyvates savo nuovirui veisia čia pat miško troboje (kaip ir tikėtina). Ir iš tiesų verslas veikia – eilėse sugaišite bent porą valandų, o dauguma restorano lankytojų vis dėlto renkasi burger, iš kurio ir omarai, ir rusai tik išlošia.

burger lobster

image-2

THE PUSRYČIŲ KLUBAS

Jau mano apdainuotas ir aprašytas “The Breakfast Club”, ypač populiari ir pusryčių tendencijas diktuojanti vieta Londone. Tai dviejų brolių įkurtas restoranų tinklas, kurio valgiaraštyje – tik pusryčių patiekalai. Atidarę vieną nedidelę maitinimo įstaigą, jie išsiplėtė iki kelių vietų madinguose Londono rajonuose. Įdomu tai, kad kaskart atvykus eilėje teks palaukti kelias valandas – visai nesvarbu, kokios tavo pareigos ar kokia pavardė. Dar įdomiau, kad eilėje visi ir laukia, nes maistas ir atmosfera to verti. Pusryčiai čia tiekiami iki vėlyvos popietės. Gausiausių pusryčių valgiaraštyje rasite įvairiausių kiaušinienių, omletų, sumuštinių, Benedikto kiaušinių interpretacijų, blynų, blynelių ir košių.

Breakfast Club London

Poached eggs

English Breakfast

WAGAMAMA

Dar viena mano meilė Londone. Mamos apskritai visada yra labai mylimos, taip ir Wagamama. Azijietiško maisto restoranų tinklas, kuris veikia ne tik Londone, ne tik Anglijoje, bet ir Australijoje, Jungtinėse Valstijose bei Jungtinėse Arabų Emiratuose, yra vienas mano mėgstamiausių ir viena mano vietelių, kurios viešėdama Londone niekada neaplenkiu. Įdomus faktas, jog pagrindiniai žmonės ten –  vykdančioji direktorė ir žmogus, atsakingas už visų restoranų ‘grubiai tariant’ ūkinius klausimus, yra lietuviai. Gruzdinti koldūnai su antiena ir spicy cherry hoi sin padažu, tikiuosi, jog niekada gyvenime nebus išimti išpagrindinio meniu, o visos sriubos ir noodles patiekalai išlaikys savo kokybę bei kiekybę.

wagamama xxx London

wagamama xx dump London

wagamamaaa

wagamama xx salmon London

wagamama xx duck London

Visos kitos vietos, kurių ten tikrai daugiau nei tūkstantis irgi atrastinos ir vertos paragavimo. Jau nekalbant apie aukščiausio lygio restoranus, tokie kaip ‘Dinner by Heston Blumenthal’ ir visus vidutinio lygio, kurie Lietuvoje toli gražu būtų aukščiau vidutinio, net ir paprasčiausi gatvės maisto kioskai yra tai, ką turite išvysti, pajusti ir paragauti.

o

Urte London PrimeRose hill

o

Keep calm and visit London.

London Cafe

keep calmlondon

Share: