D E R V Y N A S

5 žavūs vyrai virtuvėje ir skanios šventinės dovanos | interviu ir receptai

VIENĄ SAULĖTĄ ANKSTYVOS ŽIEMOS PIRMADIENIO RYTĄ SUSIRINKĘ KULINARINĖJE STUDIJOJE „ČIOP ČIOP“, PAVERTĖ JĄ TIKRA KALĖDŲ MUGE. VYRAI MINKĖ TEŠLĄ, KEPĖ DUONĄ IR SAUSAINIUS, VIRĖ UOGIENES IR MARMELADUS. IR VISKAS TIK DĖL JŪSŲ IR JŪSŲ ARTIMŲJŲ.

Jų rankose sniegu barstomi miltai ir cukrus, anyžiaus žvaigždutės ir džiovinti vaisiai virto nuostabiais kepiniais, uogienėmis, pagardais ir dovanomis…

Penki vyrai virtuvėje atsako į klausimus, dalinasi Kalėdų šventimo, dovanų dovanojimo įpročiais ir, be abejo, receptais.

Mantas, 24 m.

Mantas Dobradziejus ciop ciop studija Kaledos

Darbštus ir talentingas virtuvės šefas. Dar besimokydamas Klaipėdos turizmo mokykloje pradėjo dirbti virtuvėje. Dirbo daug ir nemokamai, dirbo po pamokų, dirbo ir savaitgaliais. Visa tai tik tam, kad galėtų įgauti kuo daugiau patirties ir būtų pastebėtas. Klaipėdoje patirties jis sėmėsi viešbutyje „Navalis“. VMG pradėjus savo veiklą, jis iškart susižavėjo ir nutarė parašyti Martynui Praškevičiui. Po šios žinutės Mantas atvyko į Vilnių ir pradėjo dirbti aukšto lygio restorane „Stebuklai“. Po to buvo pusmetis Nicoje, jūrų gėrybių restorane, ir kelionės po Europą būnant asmeni- niu ralio kroso komandos šefu. Dabar Mantas vėl nusiteikęs naujiems iššūkiams virtuvėje.

Įkvėpimai virtuvėje… gyvenimas.

Kalėdų neįsivaizduoja be… darbo. Beveik visas Kalėdas ir Naujuosius metus praleidžiu darbe. Labai patinka skleisti geras emocijas ir šventėmis džiaugtis kartu su kolegomis.

Labiausiai mėgsta dovanoti… dovanas, kurios pamalonina skrandį. Ar tiesiog gerą pasibuvimą – su geru maistu ir geru vynu.

Labiausiai mėgsta gauti dovanų… man geriau duoti, o ne gauti.

Kaip atrodo jūsų Kalėdų stalas? Tradiciniai močiučių ir mamų patiekalai. Gerą aurą kuriančios žvakės. Taip pat paisome pagrindinių religinių tradicijų, pastarosios palaiko šventinę atmosferą.

Skaitytojams švenčių proga palinkėčiau… nepamiršti savo artimųjų ir šeimų, skirti dėmesio jiems. Taip pat atrasti savo mėgstamą veiklą ir kad Naujus metus pradėtumėte puikiai nusiteikę ir žinodami, ko norite. O ne kaip visiems būdinga Naujų metų dieną laikyti „naujo gyvenimo“ startu.

Imbieriniai sausainiai su apelsinų marmeladu

sausainiai su apelsinu marmeladu ciop ciop Kaledos

Sausainiams:

11⁄2 stiklinės kvietinių miltų • 11⁄2 stiklinės migdolų miltų • 1 g kepimo miltelių • žiupsnelis druskos • 1 šaukštelis imbiero miltelių • žiupsnelis cinamono •
6 šaukštai sviesto • 1 šaukštas rudojo cukraus • 1 vanilės ankštis • 1 didelis kiaušinis • 1 šaukštas medaus

Išskirkite vanilės ankštį ir išgremžkite sėklytes. Jas išplakite su kiaušiniais, tuomet pilkite kambario temperatūros sviestą. Medų ištirpinkite ir dėkite į kiaušinių plakinį.

Sausus ingredientus gerai sumaišykite. Tuomet juos po truputį berkite į tešlą.

Tešlą palikite per naktį. O jeigu esate labai nekantrūs, pakaks ir kelių valandų. Ją iškočiokite ir formuokite norimos formos sausainius. Puikiai tiks apvalūs – tuomet juos pertepsite marmeladu.

Sausainius kepkite 190 °C temperatūros orkaitėje 9 minutes. Iškepusius pertepkite apelsinų marmeladu, gražiai sudėkite į stiklainiuką ir papuoškite apelsino žievele.

Apelsinų marmeladas

8 apelsinai • 2 citrinos • 11⁄2 l šalto vandens • 200 g cukraus

Nulupkite 6 apelsinus, išimkite sėklytes, pašalinkite vidines odeles. Tą patį padarykite su citrina. Tuomet citriną ir apelsinus vandenyje su cukrumi 5 minutes pavirkite ant vidutinės ugnies. Šiek tiek atvėsinkite ir šaldytuve laikykite per naktį. Rytą viską gerai pertrinkite per sietelį (sietelyje likusios masės neišmeskite, ją sudėkite atgal).

Marmeladą vėl dėkite ant viryklė, įtarkuokite likusių dviejų apelsinų žieveles ir ant silpnos ugnies virkite tol, kol sutirštės. Maždaug apie 20 minučių.

o

Martynas, 25m.

Martynas Maciulevicius ciop ciop studija Kaledos

Dar vienas bręstantis talentas, vos prieš kelis mėnesius grįžęs iš Norvegijos. Joje Martynas penkerius metus dirbo virtuvėje su įvairių tautybių šefais. Ypač didelę įtaką jam pada- rė jo mokytojas prancūzas Dominique. Martynas jį vadina pagrindiniu įkvėpėju ir ne tik virtuvės, bet ir gyvenimo mokytoju. Dabar antrasis meksikietiško restorano „Sofa de Pancho“ šefas Martynas yra rimtai nusiteikęs naujiems atradimams virtuvėje.

Įkvėpimai virtuvėje… nuo pat vaikystės viena pagrindinių įkvėpėjų buvo mama. Taip pat gyvenimas, kelionės, muzika ir noras sukurti bei atrasti naujus skonių derinius.

Kalėdų neįsivaizduoja be… artimųjų ir žuvies tešloje.

Labiausiai mėgsta dovanoti… praktines dovanas, kurias iškart galima naudoti. Tuomet žmonės naudodami tave vis prisimena. Pavyzdžiui, gerą pipirinę, šiltas kojines. Na ir, aišku, valgomas dovanas.

Labiausiai mėgsta gauti dovanų... man visiškai nesvarbu, svarbiausia – gera nuotaika.

Kaip atrodo jūsų Kalėdų stalas? Gausus. Neįsi- vaizduoju Kalėdų be žuvies tešloje ir mandarinų.

Skaitytojams švenčių proga palinkėčiau… ramių ir šiltų švenčių. Nesureikšminti materialių dovanų, o tiesiog skleisti geras emocijas ir patiems pagaminti mielą bei skanią dovaną. Viskas slypi paprastuose dalykuose. Vieną rekomendaciją ir pagaminau.

Naminė duona su riešutais ir džiovintais vaisiais

ciop ciop Kaledos vaisine duona

50 g mielių • 2 šaukštai cukraus sirupo • 21⁄4 stiklinės rupių miltų • 4 stiklinės kvietinių miltų • 450 ml pieno • žiupsnelis druskos • 30 g džiovintų spanguolių • 30 g anakardžių riešutų • 30 g džiovintų slyvų

ieną užkaitinkite iki 37 °C, į jį dėkite mieles. Kai jos ištirpsta, pilkite sirupą ir berkite miltus. Labai gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje. Kai tešla šiek tiek pakyla, ją išlyginkite ir berkite visus džiovintus vaisius bei riešutus. Duonos tešlą vėl labai gerai išminkykite, dėkite į formas ir palikite pusvalandžiui. Tuomet pašaukite į 200 °C orkaitę ir kepkite 25–30 minučių.

Edvinas, 22 m.

Edvinas Alisauskas ciop ciop studija Kaledos

Baigė prestižinę virtuvės šefų mokyklą „Le Cordon Bleau London“, Lietuvos someljė mokyklą, dirbo aukštos klasės restorane „IDW Esperenza“ Lietuvoje ir kulinarijos guru Hestono Blumentalio dviem „Michelin“ žvaigž- dutėmis įvertintame restorane „The Dinner by Heston Bluhmental“. Dabar Edvinas rengia privačias vakarienes ir veda kulinarinius kursus „Čiop Čiop” studijoje.

Įkvėpimai virtuvėje… modernus menas, muzika ir moterys.

Kalėdų neįsivaizduoja be… kisieliaus ir šeimos.

Labiausiai mėgsta dovanoti… maistą, užkandžius ir gourmet dalykėlius.

Labiausiai mėgsta gauti dovanų… taip pat maistą ir vyną.

Kaip atrodo jūsų Kalėdų stalas? Neperkrautas. Iš patiekalų galėčiau išskirti močiutės sti- liaus ravioli su džiovintais baravykais, silkę su cinamonu ir mamos keksą.

Skaitytojams švenčių proga palinkėčiau… nepersivalgyti.

Braškių uogienė su bazilikais

ciop ciop Kaledos braskiu uogiene su bazilikais

1 kg šaldytų braškių • 400 g cukraus (priklauso nuo braškių rūgštumo) • šviežių bazilikų

Naudodami šaldytas braškes, jas pirmiausia atšildykite. Sudėkite į puodą. Berkite cukraus ir ilgai virkite ant lėtos ugnies, kol suminkštės. Uogienę nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Suka- pokite bazilikus ir įmaišykite į uogienę.

Galimas ir palengvintas variantas – močiutės braškių uogienė, kurią telieka pagardinti bazilikais.

Matas, 30 m.

Matas ciop ciop studija Kaledos

Dar naujokas profesionalioje virtuvėje. Tačiau ilgus metus eksperimen- tavęs namų virtuvėje, jis nutarė po septynerių metų darbo IT srityje nerti į kulinariją. Matas patirties sėmėsi ir iš vietinių, keliaudamas po įvairias pasaulio šalis: Kubą, Dominykos Respubliką, Vietnamą, Laosą, Kambodžą, Balį, Europą. Šiuo metu Matas asistuoja šefams „Čiop Čiop“ studijoje ir kituose restoranuose.

Kalėdų neįsivaizduoja be… šeimos.

Labiausiai mėgsta dovanoti… praktiškas dovanas.

Labiausiai mėgsta gauti dovanų… taip pat vertinu praktiškumą.

Kaip atrodo jūsų Kalėdų stalas? Gausus. Per Kalė- das susirenka dvi šeimos. Turime ir tradicijų – kiek- vienais metais kepame kokybišką, Lietuvos ūkininkų žąsį. Ja nuolat pasirūpina šeimos nariai. Tiesa, turime ir visai naują tradiciją – raw pyragus.

Skaitytojams švenčių proga palinkėčiau… ramybės.

Amerikietiško stiliaus baltojo ir juodojo šokolado sausainiai

sausainiai su šokoladu ciop ciop Kalėdos

200 g kambario temperatūros sviesto • 85 g šviesaus „muscovado“ cukraus • 85 g rudojo cukraus • 1 kiaušinis • 225 g miltų su kepimo milteliais • 50 g stambiai laužyto juodojo šokolado (50 arba 70 proc. kakavos) • 50 g stam- biai laužyto baltojo šokolado • 85 g džiovintų spanguolių • 1⁄2 šaukštelio druskos

Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros. Kiaušinį išplakite, sumaišykite su sviestu ir cukrumi. Po truputį berkite miltus. Įmaišykite šokoladą, spanguoles, įberkite 1⁄2 šaukštelio druskos. Tešlą galite užšaldyti.

Iš paruoštos tešlos formuokite sausainius. Juos įkaitintoje orkaitėje kepkite 12–14 minučių. Sausainiai iškepę, kai krašteliai bus auksiniai, o vidurys – šiek tiek šviesesnis. Jeigu tešlą šaldėte, kepkite šiek tiek ilgiau.

Gasparas, 24 m.

Gaspar Ferandes ciop ciop studija Kaledos

Spalvinga asmenybė, džiuginanti vien savo buvimu! Portugalas, kurio tėvai kilę iš Indijos, tačiau didžiąją savo gyvenimo dalį praleidęs Didžiojoje Britanijoje. Šioje šalyje Gasparas baigė vieną geriausių gastronomijos mokyklų „Le Cordon

Bleu London“, specializavosi konditerijoje. Taip pat dirbo restoranuose, o paskutiniu metu ilgą laiką dirbo aukštuomenės mėgstamame 5 žvaigždučių „Wenthorth Club“ restorane. Visai neseniai jis atvyko į Lietuvą ir dirba talentingo šefo Deivydo Praspaliausko restorane „Bistro 1 Dublis“, taip pat veda kulinarinius vakarėlius ir kursus „Čiop Čiop“ studijoje. 2014 metais Vyno ir desertų derinių čempionate, rengiamame Someljė asociacijos, Gasparas užėmė pirmą vietą.

Įkvėpimai virtuvėje… skirtingų kultūrų mišinys, švieži ir sveiki ingredientai.

Kalėdų neįsivaizduoja be… gausios šventiškos vakarienės su šeima ir autentiškais patiekalais.

Labiausiai mėgsta dovanoti… švenčių proga savo draugus ir artimuosius veduosi į restoraną ar kvie- čiu pas save pavakarieniauti, išgerti vyno. Manau, kad geras maistas, geras vynas ir puiki nuotaika yra kur kas geresnė dovana nei koks materialus daiktas. Svarbiausia – išgyvenimai.

Labiausiai mėgsta gauti dovanų… peilius. Turiu jų per 50. Juos kolekcionuoju. Gavęs peilį, jaučiuosi laimingas kaip mažas berniukas.

Kaip atrodo jūsų Kalėdų stalas? Žinoma, daug žvakių, kurios kuria jaukumą. Kruopščiai parink- tos lėkštės, taurės, servetėlės, manau, kad visos šios detalės yra labai svarbios. Iš patiekalų pas mus dominuoja desertai. Ruošiame daug įvairių tradicinių desertų, juos gardiname egzotiškais ir neįprastais ingredientais. Galėčiau išskirti kokosų ir samolina pyragą, be kurio neįsivaizduojamos mūsų Kalėdos.

Skaitytojams švenčių proga palinkėčiau… puikaus ir gražaus laiko su šeima. Šventės yra tas laikas, kai galite visi susitikti, pasikalbėti, prisiminti, kas įvyko gero, kas nelabai praėjusiais metais pavyko. Aptarti ateities planus, susiplanuoti bendrasatostogas.Tiesiog pabūkite su šeimair pasimėgaukite šiomis intymiomis akimirkomis.

Figų ir migdolų džemas

ciop ciop Kalėdos figu dzemas

200 g džiovintų figų • 100 g cukraus • 1 citrinos sultys • 50 g migdolų drožlių • 200 ml vandens

Vandenį su cukrumi užvirkite iki 118 °C temperatūros. Tuomet dėkite supjaustytas figas ir virkite tol, kol figos suminkštės. Supilkite citrinos sultis. Virkite tol, kol džemas taps tirštas, o figos minkštos. Maždaug apie 45 minutes. Tuomet nukel- kite nuo ugnies ir suberkite migdolų drožles. Džemą dėkite į stiklainėlį, apriškite virvute ar kaspinėliu.

o

Man buvo labai malonu su visais jais pasikalbėti, ačiū ir visiems linkiu gražių, skanių ir jaukių švenčių!

O spausdintą straipsnio versiją rasite ‘Virtuvė. Nuo…Iki…’. Ačiū Eglei Mačerauskei už puikiais foto!

ciop-8

Share: