D E R V Y N A S

Kiek mokėtumėt už popiečio arbatėlės ritualą? Apie Afternoon tea bendrai ir bandėm Kempinski

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ar dažnai mėgaujatės popiečio arbatėle? Su džiūvėsėliais, barankom ar vieno kąsnio sumuštinukais? O ar kada susimąstėte, jog popiečio arbata yra klasika tapęs kultas, už kurį žmonės moka didelius pinigus…Kartais net per didelius.

Šiek tiek istorijos

Afternoon tea (liet. popiečio arbata) – trumpai tariant – tai popietinis arbatos gėrimas su užkandžiais. Istorija byloja, jog afternoon tea tradicijos sukūrimo teisės priklauso hercogienei Annai Marijai Russell. Jos gyvenimo laikotarpiu (1665 – 1714) buvo įprasta per dieną valgyti du kartus – labai ankstyvus pusryčius ir vėlyvą vakarienę. Annai Mariją nuolat kankino alkis ir silpnumas, tad ji nutarė kasdien mėgautis popiečio arbata bei užkandžiais. Kiti šaltiniai teigia, jog šios tradicijos kilmė yra prancūziška ir popiečio arbata ten pradėta mėgautis dar anksčiau nei Anglijoje. Bet kokiu atveju arbata su Anglija turėjo stipresnius ryšius. Jau 1600 metais karalienei Elžbietai I esant valdžioje buvo pasirašytos prekybos sutartys su Indija ir Pietine Azija. Pagrindinis arbatos eksportas prasidėjo maždaug nuo 1670 metų ir yra siejamas su karaliu Čerzlu II. Vienok, kaip jau minėjau, arbatos kultą tarp aristokratijos išplatino Anna Marija, o 1700 metais Anglijoje veikė apie 500 arbatos namų.

Šis malonumas įgavo pagreitį ir tapo britiška tradicija, o vėliau paplito po viso Pasaulio viešbučius bei arbatos namus.

Arbatos gėrimo ceremonija?

Popiečio arbatėlės mėgavimasis nėra toks paprastas, kaip iš pažiūros gali atrodyti. Jis turi savas tradicijas ir savą etiketą: reikia mokėti taisyklingai laikyti puodelį, taisyklingai jį pastatyti, taisyklingai maišyti ir aišku, taisyklingai gurkšnoti. Puodeliai yra beprotiškai svarbus akcentas, dažnai dėl kuo dailesnio puodelio varžosi garsiausi viešbučiai. Be abejo, pageidaujamas tikras porcelianas.

Įdomu, jog prie arbatos, kuri geriama balinta, teikiamas tik pienas, grietinėlė yra per sunki.

Arbatos mėgėjams siūlomos įvairios arbatų rūšys, nuo klasikinių juodų, žalių iki naujų įdomių skonių.

Popiečio užkandžiai

Tradiciškai prie popiečio arbatos patiekiamas trijų aukštų padėklas su užkandžiais: sumuštinukais, scones bandelėmis bei saldžiais kepiniais / desertais. Standartiškai pirmame aukšte talpinami sumuštinukai ar sūrūs užkandžiai (angl. savories) – su agurku ir kitais pagardais, su lašiša, su tunu, su kumpiu, su vištiena, su įvairiais sūriais. Taip pat galima tiekti įvairius kišus, sūrius ar krekerius.

Keliaujame į antrą aukštą. Ten karaliauja scones – tradicinės duonos bandelės (ar kaip jas bepavadintum..). Scones tradiciškai patiekiami su džemu bei grietinėle. Juos reikia perpjauti pusiau, tepti grietinėlės ir džemo, žinoma, užgerti arbata. Šiomis dienomis scones išgyvena savo aukso amžių, jie populiarūs vakarėlių užkandžiai, puikiai tinka kaip aperityvinis užkandis. Tad ir tradiciniai skoniai kartais pamirštami, grietinėlės ir džemo vietą užima įmantrūs putojančio vyno padažai, daržovių tyrės, gardinti žolelėmis ar prieskoniais sviestai bei sūrus pagardai, tokie kaip lašiša. Visi nori nustebinti įdomiomis scones bandelėmis, tad į jų tešlą deda cinamono, džiovintų vaisių, džiovintų uogų, riešutų.

Na ir viršus atitenka saldumynams – sluoksniuotiems (sponge) pyragams, įvairių skonių su įvairiais įdarais keksiukams, sviestiniams pyragėliams Madeleines ir kitiems gardumynams.

Dabar, kai tokia galybė popiečių arbatą teikiančių vietų, kiekviena taiko savas interpretacijas ir pateikimus, dažnai atnešamos papildomos lėkštelės su uogomis ar džemais, keičiama užkandžių išdėstymo tvarka. Na o padėklų įvairovė lenkia visus lūkesčius.

Ir tiesa, šampanas per ilgą laiką tapo viena iš afternoon tea sudedamųjų dalių…kaip ir pusryčių ar aperityvo prieš vakarienę (šampanas valdo mus).

2014-11-22 15.05.17

Afternoon tea rūšys

Light tea – tiekiama arbata, scones bandelės ir keli desertai, dažniausiai sponge pyragai, Madeleines sausainiai bei keksiukai.

Cream tea – tiekiama arbata, dažniausiai juoda su pienu bei scones bandelės, tradiciškai su džemu bei grietinėle. Bet kaip minėjau, šiomis dienomis su daug įvairių interpretacijų.

Full tea – na ir pilnas komplektas, kuris prasideda nuo sūrių užkandžių, sumuštinukų, scones ir saldumynų.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Vilniuje?

Prestiziškiausia ir geriausią afternoon tea siūlantį vieta Vilniuje yra ‘Kempinski Hotel Cathedral Square‘. Kasdien prabangiame vestibiulyje nuo 14:00 iki 17:00 galima pasimėgauti popieės arbatos ritualu ir pasijausti Londono damutėmis.

Ant tradicinio trijų aukštų padėklo, mums buvo patiekta: vieno kąsnio sumuštiniai su šviežiais agurkais; kiaušiniu, majonezu bei pipiriniais prieskoniais; rūkyta lašiša ir tepamu sūriu; su vištiena ir kario padažu; kumpiu ir kepto medaus bei garstyčių padažu; šilti pyragėliai su braškių uogiene bei šviežiu kremu; gardus varškės pyragas; šokoladinis pyragaitis ir dar vienas naminis sluoksniuotos tešlos pyragėlis.

Kadangi Lietuvoje nelabai iš ko daugiau yra ir rinktis, ir su kuo lyginti, tad pabandyti verta. Tačiau palyginti su tuo, ką gali rasti Londono ar kitų miestų grandų viešbučiuose – sunku. Be abejo, ‘Kempinski’ ir aptarnavimas buvo nepriekaištingas, o maistas beabejo buvo kokybiškas, bet asmeniui mokant po 27, 5 EUR/95 LT (su taure šampano) tikiesi  kažko geriau. Plius žinant, kokių kokybiškų stebuklų gali gauti ‘Kempinski’ restorane ‘Telegraph’ pietums, pusryčiams bei vakarienei.

Na gal Lietuvoje ši tradicija nėra tokia populiari, o kai nėra populiari, tai nėra dėl ko stengtis.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Beje, girdėjau, jog ‘Radisson Blu Royal astorija’ viešbučio restorane ‘Brasserie de Verres en Vers’ taip pat galite pasimėgauti popiečio arbata, tačiau, man asmeniškai, išbandyti jų dar neteko.

Londone?

Vykstant į Londoną, būtinai išbandykite bent vieną afternoon tea vietelę, jums pasitarnaus išsamus gidas internete:

www.afternoontea.co.uk

Deja, man savo nuotraukų išsaugoti nepavyko, tad dalinuosi akimirka iš geros draugės kelionių:

2015-03-28 14.24.55-1

2015-03-28 14.24.56

2014-05-16 17.39.31

2014-05-16 19.35.37

Share: