D E R V Y N A S

Kur Lietuvoje skaniai pavalgyti midijų? (plius derantys gėrimai)

Midijos ČIOP ČIOP Vilnius Martynas Maciulevicius

Ar mėgstate midijas? Ar dar nežinote, kad jas mėgstate? Pamenu, pirmą kartą midijų paragavau ant picos, gal net kokiam ‘Čili’. Nors jau mažametė buvau valgiusi ir sraigių (Norvegijoje), ir austrių (Prancūzijoje), šitos visai ne vietoje atsidūrusios jūrų gėrybės man, mažai mergaitei, nepatiko. Ačiū Dievui, kad vėliau mano gyvenimas pasisuko kitaip ir aš jas atradau kitame amplua. Tad jeigu jų nesate valgę skaniai paruoštų, prašau, nedrįskite teigti, jog jos jums neskanios. Kokybiškos ir gerai paruoštos midijos yra tikras džiaugsmas, o jeigu jos pateikiamos su teisingomis bulvytėmis, bagete ar meksikietiška quesadilla – išvis fantastika.

Gerai paruoštų ir šviežių midijų galite atrasti daugelyje Pasaulio šalių, nors jos laikomos labiausiai Belgiškos (bei Olandišku ir  Prancūziškos) virtuvių atstovais, tačiau jūrinėse šalyse ar gastronominėse sostinėse. Man asmeniškai vienas skaniausių teko ragauti Londone, tokiame jaukiame mažame marinistinio stiliaus restoranėlyje prie Temzės. O kur jų verta ragauti Lietuvoje?

‘Sofa de Pancho’ (bandyta).

Ypač po vakarykščių ‘VMG’ kulinarinių apdovanojimų niekam nebekyla klausimų, kas laikoma geriausiu tam tikrą virtuvę atstovaujančiu restoranų. Gal dėl savo ryškių meksikietiškų skonių ir specifinių ingredientų jų midijas paragauti būtina. Ten būtinai derinkite jas su parekomenduota tekila ar meskaliu.

Sofa de PAncho Restaurant Review Vilnius dervynas

 

‘Sofa de Pancho’ fb.

‘Rene’ (bandyta).

‘Rene’ – belgiška alaus virtuvė. Ši vieta jau daug daug metų (skaičiuoja šiemet aštuntus metus) garsėja savo midijomis, dešrelėmis ir šonkauliukais. Tam pačiam Kristupui Baubliui, vienam iš vyno kultūros Lietuvoje pradininkų, kuris yra ‘In Vino’ savininkas, priklausančiame restorane midijas galite ragauti visada antradieniais ir ketvirtadieniais arba penktadieniais (priklausomai nuo užvežimo). Per tiek metų būta visko: daug gerų komentarų, daug ir nusiskundimų. Na juk virtuvės šefai tarpusavyje rotuojasi, bet smagiausia yra tai, kad jau kelintą kartą man išpuola puikus midijų puodas. O ‘nepagautas, ne vagis’, – ar ne taip sako? Man patiko viskas: ir puikiai iškeptos bulvės, prie jų pateikiami padažai, tai jog galima išragauti midijų net keletame padažų (kuris ir yra vienas svarbiausių aspektų šiame patiekale) bei priderintas alus. Linkiu, kad ir jūs ten ištaikytumėte ant gerų.

Midijos konjako padaže Rene

‘Rene’ fb.

‘ČIOP ČIOP’ (bandyta).

Čia midijų galite paragauti ne visuomet. Kadangi Vilniaus ‘ČIOP ČIOP’ veikia, kaip restoranas tik trečiadieniais, o midijas į savo besikeičiančtį meniu įtraukia kas kelis mėnesius, jų išlaukti verta. Restorano principas toks: jis viešai atsidaro tik trečiadieniais, visomis kitomis dienomis veikia tik uždariems renginiams. Lygiai taip pat Kauno ‘ČIOP ČIOP’ atveria duris ketvirtadieniais vis su skirtingu meniu (Klaipėdos ‘ČIOP ČIOP’ dar nepaskelbė atvirų durų dienų). Tad gaudykite, kada meniu bus midijos ir keliaukite jų ragauti. Midijos kaskart bus šiek tiek kitokios dėl to, kad nuolat patobulinamas receptas arba jas gamina kitas šefas. O kai gamini tik vieną kartą į du mėnesius, ar nepasistengi ypatingiau? Paskutiniai du kartai man buvo fantastiniai: vienas Kaune, o kitas ‘ČIOP ČIOP’ Vilniuje, laukiu trečio, kuris bus šį trečiadienį. Čia derinama su vynu, alumi. Galima pasiprašyti ir tekilos.

Midijos ČIOP ČIOP Vilnius Martynas Maciulevicius

Midijos ČIOP ČIOP Kaunas Martynas Maciulevicius

‘ČIOP ČIOP’ Vilnius fb.

‘ČIOP ČIOP’ Kaunas fb.

‘ČIOP ČIOP’ Klaipėda fb.

‘MOMO Grill’ (bandyta).

Mano viename iš favoritinių restoranų, įsikūrusiame Klaipėdos mieste, taip pat galite paragauti midijų. Ten midijos nėra stipriausias meniu patiekalas, tad labiau verta rinktis jautienos, veršienos, antienos ar žuvies patiekalus. Bet jeigu kalbant apie aną Lietuvos pusę ir ieškote midijų, keliaukite ten. Vienareikšmiškai. Kompetetingas personalas jums prie jų pasiūlys derančio vyno ar alaus.

momo grill midijos

‘Belgai’ (dar nebandyta).

Prisipažinsiu, dar niekada neteko ten valgyti midijų (pažadu pasitaisyti ir papildyti straipsnį atsiliepimu), bet kad šis restoranas taip pat kaip ir ‘Rene’ garsėja midijomis yra faktas. Belgų virtuvę atstovaujantis restoranas veikia daug metų. Savo puslapyje labai  išsamiai pasakoja apie pačią belgų virtuvę (kaip pvz. kad fri bulvytes išrado belgai, o visai ne prancūzai) bei labai giria savo midijas. Kiek teko girdėti iš savo draugų ar pažįstamų, kurie ten laikėsi, visi atsako: neblogai. Vadinasi nieko įspūdingo ir nieko blogo. Nueisim pažiūrėsim. Ar jums teko ten ragauti?

‘Belgai’ www.

‘Alaus studija’ (dar nebandyta).

Na ir dar viena nebandyta vieta, apie kurios midijas sklando legendos. ‘Alaus studija’ įsikūrusi Vilniuje, Šiaurės Miestelyje. Kadangi pastarasis gyja akyse ir tampa dar vienu kulinariniu tašku, tad greitu metu ten galime tikėtis konkurentų ‘Alaus studijai’, bet šiai dienai tai viena iš vietų ne centre, kur midijų bent nueiti paragauti verta (taip sako žmonės), o aš pati vėlgi papildysiu straipsnį po savo apsilankymo ten.

o

Vyno/alaus/tekilos ir midijų deriniai

Ką derinti prie midijų priklauso nuo to, su kokiu padažu jos ruošiamos.

– Prie midijų meksikietiškai puikiai derės tekila blanco ar daugiau savyje citrusinių natų turintis meskalis;

– Prie midijų balto vyno padaže, vyną galima rinktis pagal tai, koks buvo naudotas gamyboje, tikėtina, kad ir stilius būtent bus toks, kaip pvz.: itališko vyno padaže derinkite itališką Pinot Grigio ar nebrandintą ąžuolę Chardonnay; Iš alaus ( bandykite su kvietiniu (pvz. ‘Bėganti kopa’);

– Prie midijų balto vyno padaže Lotynų Amerikos stiliumi, jeigu ne tekila derės argentinietiškas labai mažai brandintas Chardonnay; derinkite su Dortmunder stiliaus lageriu;

– Prie midijų konjako ir daržovių padaže rinkitės gintarinį belgiško stiliaus elį;

– Prie midijų tailandietiškai su kokosų pienu, laimu ir kalendromis, tiesiog puikiai derės austriškas Grüner Veltliner.

Iki susitikimo prie midijų!

Share: