D E R V Y N A S

Vyno šventė Kaune – „Vinalia Rustica”

mp0911-vinalia_rustica-46 Monte Pacis

Kad Lietuvoje sparčiai auga, o gal net išgyvena klestėjimo laikotarpį, vyno kultūra – apie tai byloja vis didėjantis vyno švenčių skaičius, didėjantis organizuojamų degustacijų skaičius, restoranų didesnis dėmesys skiriamas vyno kortai ir taurėms ir po truputį kvimpantis someljė profesijos reikalingumas.

Kaip žinia, didžiausia vyno mugė – „Vyno dienos” – vyksta gegužės mėnesį, „Vyno ir desertų derinių čempionatas” – lapkritį, šiek tiek mažesnė itališkų vynų mugė – rugsėjį, o šiais metais spalio pradžioje mūsų ir jūsų laukia unikalus naujas renginys – „Šampano ir putojančio vyno diena”. Tačiau šie renginiai vyksta Vilniuje, o ką daryti kauniečiams? Gera žinia ta, jog jau antri metai „Monte Pacis” organizuoja vyno šventę „Vinalia Rustica”.

mp0911-vinalia_rustica-9 Monte Pacis

Rugsėjis nepagailėjo gero oro, o ir saulė maloniai džiugino susirinkusius. „Monte Pacis” tikrai nepagailėjo investicijų dekoracijoms! Komplekso aikštė buvo išpuošta rudeniniais vaisiais ir gėlėmis, o liepų alėjoje pastatytas ilgas stalas su prikabintais sietynais virš jo, su šildytuvais ir įspūdingu dekoru priminė rimtas vestuves. Turbūt vien šis akcentas privertė pasijusti itin šventiškai.

Per dvi dienas buvo surengta keletas paskaitų, o gėrimų importuotojai pristatė ir tautai davė degustuoti vynus bei alų. Aišku, kažko įspūdingo ir naujo ten neatradau net šiek tiek liūdna pasidarė, kad daugelis vyno importuotojų pasirinko pristatyti visai bazinius ir nelabai vertus dėmesio vynus. Gal jie galvoja, kad Kaune žmonės ne taip gerai apie vyną išmano? Na gal maloniau nustebino „Vyno Guru”, kurie atsivežė savo perliukus ir „Monte Pacis”, kurie patys importuoja vynus su istorija ir nemažai biodinaminių, kas dabar itin madinga.

mp0911-vinalia_rustica-4 Monte Pacis

mp0911-vinalia_rustica-20 Monte Pacis

mp0911-vinalia_rustica-28

Vakaro akcentu buvo pasirinktas lietuviškas „Gintaro Sino vynas”. Šefas Ernestas Viršilas su komanda ruošė specialią vakarienę, prie kurios jis ir buvo derinamas.

 

Kaip šaltajis užkandis buvo pateikta chorizo dešros aliejuje kepta krevetė, wakame salotos, raudonųjų krevečių kapotinis ir agurkų granite.

Vynas: rausvasis uogų – vaisių vynas.

Monte Pacis Urte dervynas

Karštajam mėsos patiekalui virtuvė pasirink0 kiaulieną trimis būdais: papilvę, išpjovą ir sprandinę, kuri patiekta su grybais bei jaunomis bulvytėmis.

Vynas: raudonasis vynas, kurio pagrindinė uoga – mėlynė.

Monte Pacis Urte dervynas

Karštasis žuvies patiekalas: Meduje marinuota kuprė, patiekta su traškiais kopūstais.

Vynas: pusiau saldus aviečių vynas.

Monte Pacis Urte dervynas

Desertas: Pažaislio obuolių obuolienė su lietuviško sūrio kremu, paruošta kaip creme brulee.

Vynas: Obuolių ledo vynas

Monte Pacis Urte dervynas

Jau vien pamačius meniu, galima pasakyti, kad drąsos jį sukurti netrūko: gan lengvi vynai derinami prie ryškių rimtų skonių. Maloniausią įspūdį paliko kuprė ir desertas, pastarieji buvo suderinto ir subalansuoto skonio. Kam neteko ragauti ir girdėti, kuprė yra lokalus lašišos atitikmuo. Desertas ir obuolių ledo vynas, kuriuo garsėja šis lietuvių vyndarys, buvo bene geriausias vakaro derinys. Labai įdomus ir vertas paragavimo pasirodė raudonasis vynas, kuriame dominuoja mėlynė. Tačiau jis man šiek tiek prasilenkė su kiaulaite. Kaip ir aviečių vynas sukonfliktavo su medumi, kuriame buvo marinuota lašiša. Vienok, tobulėjimui ribų nėra, juolab, kai žinau šefo Ernesto Viršilo talentą, o „Monte Pacis” ragavau nuostabių vyno ir maisto derinių. Pati šventės atmosfera mane tiesiog užbūrė ir kompensavo tuos keistus derinius. O ir eksperimentuoti su lietuviškais vynais ir jų deriniais nėra lengva, kritikuoti lengviau.

Dalinuosi šį kartą profesionalų darytomis nuotraukomis. Patys pamatysite, kad viskas atrodė tiesiog įspūdingai.

mp0911-vinalia_rustica-8Monte Pacis

mp0911-vinalia_rustica-16 Monte Pacis

mp0911-vinalia_rustica-19 Monte Pacis
mp0911-vinalia_rustica-30

mp0911-vinalia_rustica-34

mp0911-vinalia_rustica-40 Monte Pacis

mp0911-vinalia_rustica-43 Monte Pacis

mp0911-vinalia_rustica-47 Monte Pacis

mp0911-vinalia_rustica-50 Monte Pacis

mp0911-vinalia_rustica-51

mp0911-vinalia_rustica-54

mp0911-vinalia_rustica-55 Monte Pacis

Ir aš 🙂

Monte Pacis Urte dervynas

 

 

Share: