D E R V Y N A S

Skaniausios sūrių ir dešrų tendencijos II (nduja)

Sūriai, dešros ir kumpeliai yra bene populiariausias ingredientas užkandžių lėkštėje. Be jų neįsivaizduojami daugelio Pasaulio virtuvių patiekalai, ypač Europos, Pietų, Centrinės ir Šiaurės Amerikos virtuvių. Net ir Azijoje, kurioje šie produktai šiek tiek mažiau populiarūs, esanti Gruzija neatsiejama be savo sūrio Sulguni, o indų tauta be panyro. Be abejo, britų, prancūzų, vokiečių, italų ir kitų Europos šalių neaplenktų niekas. Tad didžioji sūrių, dešryčių ir kumpių populiacija fiksuojama būtent šiame žemyne. Kaip ir visose srityje, čia egzistuoja mados!

Jau pristačiau populiariausias sūrių ir dešrų rūšys, aptariau restoranų ir gurmanų lėkštes užkariavusį itališką sūrį buratta (skaityti čia), o dabar pasižvalgykime po mėsyčių pasaulį. Taigi viena iš TOP dešrų – nduja. Ją pirmieji į Lietuvą atgabeno “Jurgis ir Drakonas” picų meistrai tiesiai iš Italijos, Kalabrijos regiono. Ji užkariauja ne tik Lietuvos gurmanų širdis ir skrandžius, pastaraisiais metais jos populiarumas visame pasaulyje sparčiai auga.

Taigi kas ta nduja?

Tai aštri delikatesinė kiaulienos dešra, pagaminta iš kiaulienos žandų ir lašinukų, kurios net apie 40% sudaro aštrūs Kalabrijos pipirai. Šis delikatesas apie 6-12 mėnesių vytinamas kiaulės žarnoje. Jos ne tik neįprasta sudėtis, ypatinga ir jos forma: ji nėra dešra, kurią lengvai atpjausite. Valgymui greičiausiai jums prireiks šaukšto! Nduja išsiskiria minkšta tąsia konsistencija. Pats žodis kildinamas iš prancūziško žodžio andouille, kuris prancūzų kalba reiškia dešra. Kaip byloja istoriniai faktai, ją italams galėjo atvežti Napaleonas. Be abejo, italai su tuo nesutinka ir šios dešros kilmės šalimi laiko Italiją. Kalabrijos regione kiekvienais metais gegužės 8 dieną švenčiama net nduja dešros diena!

Su kuo ją valgyti?

Italai ją skanauja ir vieną tiesiog su šviežia duonele arba tradiciškai gardina picas. Ji atsiranda ir restoranų patiekaluose: su ja gardinami troškiniai, sriubos, pasta patiekalai, daromas ir bolognese padažas. Kiekvienam patiekalui ji priduoda ypatingo skonio ir malonaus aštrumo. Mes lankėmės “Jurgis ir Drakonas” restorane, kuriame italas šefas ir picų meistras Michele pagamino gardžią picą su šia dešra. Čia ruošiamos dviejų rūšių picos su nduja – “Nduja” ir “Visada karšta”.

Įsigyti ir paragauti: “Jurgis ir Drakonas”, Verkių g. 29, Ogmios miestas

Skaityti: http://www.ivilnius.lt/dimiescio-skonis-su-urte/skaniausios-suriu-ir-desru-tendencijos-ii-nduja/69643d33333839

 

Share: