D E R V Y N A S

Vilniaus restoranų ir barų gidas 2016-iems metams

Yum Cha

Atsakymai į klausimus: Kur ką valgyti ir ragauti?

2015-ieji į Lietuvos kulinarinę padangę atnešė daug naujo. Pagaliau restoranų kultūros sėkla išleido ne tik šaknis, bet ir stiebą, kuris bando kėrotis ir užvešėti. Atėję 2016-ieji ir dar tik ateisiantys 2017-ieji parodys, ar stiebui pavyks išaugti į augalą ar dar jam prigyti prireiks daugiau laiko.

Praeitais metais restoranus, barus ir visokias kitokias maitinimo įstaigas atidarinėjo visi kas netyngi. Atsirado tiek naujų vietų, jog  norint visas aplankyti reikia prašyti algos padidinimo ir daugiau laisvų dienų.

Daugelį jų vertinti dar anksti, tad šiais metais restoranų ir kitų įstaigų vertinimus praleisiu. BET. Sisteminu ir dalinuosi rekomendacijomis, ką iš jų verta išbandyti ir kur ką ragauti. Kai kurios vietos viršys lūkesčius, kai kurios gali ir nuvilti (juk virtuvės pamainos keičiasi ir šiaip tiek gerų specialistų nėra Lietuvos rinkoje, kiek jų reiktų kiekvienai vietai), bet kaip ten sako: kas nerizikuoja, tas negeria šampano! Tad drąsiai eikite ir ragaukite, o šampano visada galėsite atsidaryti ir namie 🙂

Skanių metų, skanių atradimų ir lauksiu iš jūsų atgalinio ryšio, rekomendacijų ir komentarų (komentaruose arba rašykite: raudonidantys@dervynas.lt).

VILNIUS.

Pusryčiai, brunch’as, pietūs, vakarienė ir… ne tik

Gaspar’s. Indiškos virtuvės interpretacija persipynusi su įvairių Europos kultūrų skoniais. Restorano pagrindinis šefas  talentingas Gaspar Fernandes, kilęs iš Indijos, turintys šaknų Portugalijoje, o didžiąją savo gyvenimo dalį praleidęs Didžiojoje Britanijoje. Joje Gaspar baigė ir prestižinę „Le Cordon Blue”. Lietuvoje jis karjerą pradėjo „Čiop Čiop” kulinarijos studijoje, dirbo ir su Deivydu Praspaliausku. Ir štai išnagrinėjęs mūsų rinką, pažinęs mūsų kultūrą, jis atsidarė jaukų, nedidelį restoranėlį. Ten eikite savaitgalio vėlyvųjų pusryčių (brunch’o), ragaukite visus patiekalus nuo čorizo iki blynelių būtinai užsigerdami Mimoza. Eikite ten dienos pietų ir būtinai vakarienės. Vyno korta taip pat puiki!

Gaspars

gaspars eggs

Stebuklai. Stebuklai yra stebuklai. Moderni virtuvė be taškelių ir brukšnelių ilgus metus ne tik išlaiko kokybę, bet nuolat ją kelia. Jie siūlo ne tik kone pusės vilniečių pamėgtus pusryčius, bet ir puikius verslo dienos pietus. O pakvietę į pasimatymą vakarienei ar nusivedę ten verslo partnerius ar klientus – liksite ir patys maloniai nustebinti. Bene geriausias šefas Martynas nemiega ant laurų,- jis dirba.

Stebuklai

Stebuklai 2

Maghrib. Marokietiškos virtuvės restoranas tuojau peržengsiantis trijų metų slenkstį (čia kaip ir meilė, kuri trunka ilgiau  nei tris metus, esą tikra, taip ir restoranai, kurie veikia sėkmingai daugiau nei tris metus, įgauna potencialo veikti sėkmingai ir dar ilgiau). Išbandykite ten naujai atsiradusį sekmadienio brunch’ą. Ragaukite tradicinę kiaušinienę Shakshuka, aišku su Mimoza arba karštu marokietišku gėrimu. Neabejingus marokietiškiems skoniams restoranas kviečia papietauti ir vakarieniauti.

Maghrib

Maghrib2

12 Istorijų. Europietiškos virtuvės mišinys. Eikite ten vėlyvųjų savaitgalio pusryčių, o nukeliavę vakarieniauti rinkitės antieną, tuno tartarą ir pagal sezoną kintantį pyragą. Ką valgyti išsirinks kone kiekvienas, meniu gan platus ir neiššaukiantis. Ar tai gerai, ar blogai – laikas parodys. Man asmeniškai nusivilti neteko, tikiuosi, kad pasiseks ir jums. Bent pasigrožėsite mūsų filharmonija.

12 istoriju restoranu apžvalga

Briusly.  Naujųjų laikų Vilniaus klasika! Šią vietą myli nuo jauno iki seno. Nors pusryčių meniu jie nesiūlo, tačiau vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams ši vieta puikiai tiks. Ragaukite viską – pradėkite nuo užkandžių (summer rolls, tacos, burritos), tęskite su dim sum, ragaukite sriubas, wok patiekalus ir pagrindinius patiekalus. Neteko girdėti nei vieno asmens, kuris būtų nusivylęs jų maistu. O ir vieta labai neįpareigojanti: ateikite ir su draugais, ir su kolegomis, ir su mylimuoju. Beje, Briusly pirmieji Lietuvoje pasiūlė azijietiškų sumuštinių bao su garuose virta bandele. Jie puikūs, tad lėkite jų ragauti.

2016-01-03 16.22.31

 Pusryčiai ir vėlyvieji pusryčiai

The Town. Grill baru prezentuojantys save „The Town” 2015-aisias vilniečius pakvietė pusryčių. Nors a la carte meniu mane šiek tiek nuvylė, tačiau pusryčių ten eikite. Smagu, jog juos jie siūlo ir darbo dienomis, ir savaitgaliais.

The town

Vingio Istorijos. Hipsteriška vietelė vėlyviesiems pusryčiams su pasivaikščiojimu! Ši vieta įsikūrusi pačiame Vingio parke, tad keliaukite į ten ir iš ten pėsčiomis – prasivaikščiosite. Pusryčiaudami grožėsitės skirtingiems metų laikams specialiais rūbais apsirėdžusiais medžiais.

vingio istorijos

Pietaukite ir…ne tik

Strange Love. Pietaukite ir eikite kavos. Nors jie save vadina fine dining restoranu, populiarūs jie savo puikiais dienos pietumis ir pačių malama kava. Super minimalistinis ir gal šiek tiek griežtokas interjeras labai patiks fashionistoms. Nepraleiskite progos apsilankyti retkarčiais organizuojamose degustacinėse vakarienėse ir gėrimų ragautuvėse. Na, o keliaujantys pasivaikščioti po Bernardinų sodą ši vieta bus puiki stotelė pasimėgauti gardžia kava, sultimis ar kokteiliu.

strange love

Bistro1Dublis. Daugelis šios naujos vietos laukė kaip išganymo ir sencacijos. Tad daugelis net jos nesulaukė ten šventė savo įmonių kalėdinius baliukus, darė gimtadienius ir įvairias ragautuves. Tik kaip ten bebūtų, kone didžiosiosdaugumos atsiliepimai apie maistą oi ne patys geriausi, netgi priešingai. Ar šiai naujai vietai su restoranu ir braserija pavyks išlaikyti kartelę, parodys laikas. Siūlau pirmiausia nukeliaukite į braseriją dienos pietų ir drink’o, o jeigu lūkesčiai nebus sugadinti, tuomet užsisakykite ir degustacinę vakarienę. Net neabejoju, jog visi nors vieną kartą ten apsilankysite, tik klausimas išlieka tas pats – ar eisite dar kartą. Valio vyno ir gėrimų kortai, specialiai parinktoms taurėms, darbuotojų aprangai, atvirai virtuvei ir lokacijai.

bistro

Trendy greitas maistas

Zatar falafel & hummus. O taip! Falafeliai (kaip ir arabai) užvaldė visą pasaulį. Jie maistingi, kvapnūs, sotūs ir skanūs. Be to, puiki ir soti alternatyva nevalgantiems mėsos. Tas pats pasakytina apie humusą – pasaulis jau spėjo jį pamėgti ir daug restoranų bei šefų įtraukė jį į savo meniu. Smagu, jog ir pas mus atsidarė tokia vieta. Interjeras visiškai puikus ir stilingas. Lyginant su ragautais svetur falafeliais – kur tobulėti dar yra. Tačiau tai geriausi falafeliai Lietuvoje, nes kito pasirinkimo kaip ir nėra.

zatar

Pitarija „Fire Place”. Jauki maža vietelė, kurioje pasistiprinsite nuo sočių sumuštinių su krosnyje kepta pitos duonele. Kainos nėra labai mažos, tačiau porcijos sočios. Tai dar viena specifinė vieta. Ten rasite ir pusryčių – kiaušinienės shakshuka.

shakshuka

Degustacinės vakarienės

Gastronomika. Garsiojo šefo Liutauro Čepracko ilgai brendęs projektas – gastronominis loftas. Ten keliaukite gastro degustacinių vakarienių ir išbandyti Liutauro kulinarinių sprendimų. Meniu keičiamas kiekvieną sezoną.

gastronomika

Processed with VSCOcam with f2 preset

Sweet Root. Šie metai buvo pripažinimo metai šiai vietai. Preciziškai laikęsi lėtos vakarienės su lokaliais produktais koncepcijos „Sweet Root” susilaukė ne tik vietinio, bet ir tarptautinio pripažinimo. Ten keliaukite ragauti ne vieno patiekalo, pasiruoškite visai skonių kelionei. Pradėkite nuo aperityvinio kokteilio ir pasikliaudami personalo rekomendacijomis (dažnai dirba ir patys savininkai) išsirinkite kelis patiekalus. Geriausia eiti tiesiog į degustacinį vakarą. Atrasite ar prisiminsite vietinius ingredientus, miško ar daržo žoleles, senovinius ar močiutės ruoštus patiekalus, paverstus moderniais kūriniais. Ši vieta puiki nusivesti svečius iš užsienio, jie reprezentuoją modernią vietinę virtuvę.

sweet root

sweet root č

LAB180. Tai gastrobaras ir kulinarijos studija pristatantys modernios ispaniškos virtuvės interpretaciją. Taip, važiuoti iki jų šiek tiek reikės, jie įsikūrė šiek tiek atokiau nuo miesto centro. Tačiau, kaip jie patys sako, jų studija – Vilniaus Brooklyn’e. Ten kasdien pateikiami dienos pietūs, o vakarais vyksta degustacinės vakarienės. Interjeras kurtas kaip laboratorija, nepriekaištinga persnalo apranga ir drąsus pateikimo bei maisto sprendimai. Įdomu ir modernu. Laiko įsidirbimui dar šiek tiek reikia, bet potencialo labai daug.

Processed with VSCOcam with f2 preset

lab

Viešbučiai, į kuriuos reikia eiti pavalgyti ir atsigerti vyno/šampano

Kempinski . Telegrafas.  Fantastiškasis ir charizmatiškasis šefas Javier į savo patiekalus perkelia visą savo charakterį. Ten verta keliauti ir pusryčių, ir vakarienės, ir progai esant. Sezoniniai meniu, specialūs šventiniai brunch’ai ir vakarienės – viską verta pabandyti. Ten dirbantis tituluotas geriausiu Lietuvos someljė Nerimantas Miežys turi puikią vyno ir gėrimų kortą. Užsisakę kone kiekvieną butelį, sulauksite ir dekantavimo šou. O ir putojantį ar šampaną jums atidarys kardu, jei paprašysite.

telegrafas č

telegrafas
Brasserie de Verres en Vers.  Dar vienas puikus restoranas viešbutyje. Išbandykite ten specifinius meniu: žvėrienos sezonu -žvėrienos patiekalus, šparagų sezonu – šparaginius meniu. Karts nuo karto organizuojami specifiniai brunch’ai. O jeigu dar pataikysite, kai šampaną jums pilstys pati Lietuvos šampano magnatė – Jolanta Smičienė, laikykite save laimingais ir drąsiai paklausinėkite daugiau apie šį gėrimą.

brasserie
brasser

brasserieę

Rib Room. Dar viena vieta viešbutyje, į kurią keliaukite ragauti šonkauliukų ir tuno tartaro! Be abejo, kaip ir priklauso, rasite puikią vyno ir gėrimų kortą bei didžiulį pasirinkimą viskių.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Vakarienė

Yum Cha. Dim Sum nėra lygių. Juos ten ir ragaukite. Vyno korta gan silpnoka, bet valgykite ten kelias porcijas tų fantastiškų koldūniukų ir tuomet ramiai keliaukite kur nors dižestyvo.

Yum Cha

Yum Cha

Dine. Puiki vieta, puikus interjeras, puikus aptarnavimas, puikus meniu ir puiki vyno korta – viskas ko reikia ramiai ir jaukiai vakarienei. Subalansuoti ir suderinti skoniai patiks daugeliui – nieko išsišokėliško. O super turbo someljė Arminas parinks tobulai derančius vynus.
Dine restaurant restoranas

Dine restaurant restoranas antis duck carrots sweet potatoes pure

Sofa de Pancho.  Sofa de Pancho pristatinėti nebereikia. Tai geriausias meksikietiškos virtuvės restoranas Lietuvoje ir drąsiai galimas vadinti vienu geriausiu bendrąją prasme. Smagu, kad ant laurų nemiegama ir tiek maisto, tiek tekilų meniu nuolat atnaujinamas. Eikite ten gerti Margaritų, degustuoti tekilų ir valgyti. Būtinai išbandykite visai neseniai meniu atsiradusį meksikietišką sumuštinį tortą, niekada nesuklysite pasirinkę tacos, fajitas magicas ar midijas.

IMG_0125

torta

tacos

Sidro Namai. Pavadinimas kalba už save. Restorane rasite puikų sidro asortimentą. Maisto meniu gan siauras, tačiau puikiai priderintas prie sidro. Ir čia galioja taisyklė, jau geriau turėti mažesnį meniu, bet išdirbtą, nei dalintis patiekalais į kairę ir į dešinę. Juk restoranėlis šeimos, neturi daug žmogiškųjų išteklių, tad ir atsidaro tik nuo 17val (savaitgaliais nuo 14val.).

sidro namai

Salvete City. Ilgus metus Salvete veikęs tik golfo klube, šis šeimos restoranas persikėlė ir į Gedimino prospektą. Ilgametė patirtis restoranų versle ir atsidavimas šiam verslui duoda puikius rezultatus. Avis šeima užsiaugina patys, o restorano šefas italas – taip pat jų šeimos narys. Restoranas propoguoja lėto maisto filosiją. Ten būtina ragauti patiekalų su aviena! Ir viso kito, kas jums primins atostogas Italijoje.

Salvete city

Salvete city

Vieno patiekalo restoranai

Keulė Rūkė.  Jei dar nebandėte, tai vistiek išbandykite šį žymųjį fenomeną, įsikūrusi stoties rajone ir netrukus atsidarysiantį Gariūnuose. Kirskite burgerį su plėšyta kiauliena arba šonkaulius! Jų arkliukas, kaip jau supratote – kokybiška kiauliena iš savų kanalų, šviežiai išrūkyta, sužadinanti apetitą ir tirpstanti burnoje. Ne prastesnė ir komunikacija! Vien ji verta to, kad nueitumėte ir tą vietą išvystumėte patys.

Boom Burger. Prisipažinkite, juk bent kartą per du mėnesius valgote burgerius? Jeigu dar nebandėte, tai drąsiai keliaukite jų ragauti į Boom Burger, įsikūrusius prie Katedros. Kiekvieną mėnesį siūlomas vis naujas mėnesio burgeris – visuomet su daugybę priedų, įdomus ir sotus. Ragaukite kurį su jautiena (Irish Black Angus), ja čia didžiuojamasi.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Deserto?

Ali šokoladinė. 

Ali galima vadinti desertų ir šokolado dievaičiu. Jo desertams abejingų nėra. Smagu, jog asortimentą nuolat papildo nauji desertai ir nauji skoniai. Jie dažniausiai žengia kartu su gastronomine mada. Ragaukite ne tik macarons – nuobodoka. Ragaukite eklerus, praline saldainius ir visokius kitus kūrinius.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Desertinė Atostogos.

Dar viena puiki vieta, kurioje galite pasimėgauti ne tik gardžiais desertais, bet ir kruasanų sumuštiniais. Keliaukite ten skanauti mėgstamo pyrago – jų ten gausu, o asortimentas nuolat keičiamas ir pildomas.

Processed with VSCOcam with f2 preset

desertine atostogos

Išgerti!

Spiritus. Ir hipsterių, ir advokatų, ir pijarčikų, ir restorančikų pamėgtas baras. Už baro dirbantys savininkai niekam neleis sėdėti  tuščiomis ir plius pakels nuotaiką. Gėrimų asortimentas įspūdingas, ypač stipriųjų. Tačiau čia rasite ir šampano. Ragaukite tekilas ir meskalius, prašykite ir kokteilio – jie čia puikus. Beje, jums pasiūlys ir užkandžių. Jų meniu minimalus ir nuolat kinta – kartais atidarinėjamos austrės, kartais kepami  sumuštiniai.

Spiritus

Turgus. Dar viena pakankamai nauja vieta prisidedanti prie Stoties rajono atgaivinimo. Ten veikia puikus baras siūlantis įvairių stipriųjų gėrimų ir įdomių alaus rūšių. Būtinai sukirskite ėrienos kebabą – jie čia geriausi.

2016-01-03 20.48.02

turgus kebabas

Piano Man bar. Ten visada sausakimša! O ką tai rodo? Tai rodo, jog žmonėms ten patinka. O patinka kodėl? Nes ten gerai maišo kokteilius, ten turi didžiulį meniu stipriųjų gėrimų ir kas svarbiausia – gamina puikų maistą. Vilniuje mažai barų, kurie turi galiu pasiūlyti fantastiškų šonkauliukų! Būtinai juos ten išbandykite.

sonkauliai piano man

Notre Vie. Puiki, nedidukė ir labai jauki vyninė įsikūrusi pačioje Vilniaus širdyje ir, turbūt, prestižiškiausiuose Senamiesčio gatvelėje – Stiklių g. Jie jau čia – penkti metai. Nuolat besikeičiantis (kokybiško) vyno meniu ir minimali, bet pakankama, maisto pasiūla. To čia ir keliaukite – jaukiai pagurkšnoti vynelio, užkąsti ir pasimėgauti senamiesčio dvasia.

notre vie

Processed with VSCOcam with f2 preset

The Rhum Room.  Dar labai labai nauja vieta, bet ilgai brandinta. Ir matosi – apgalvota kiekviena interjero detalė, personalos aprėdytas kaip reikiant ir ne tik aprėdytas, o ir išmokęs bei išmokytas. Čia jums ne tik įpils romo, kurio meniu įspūdingas, bet ir praves degustaciją. Nemėgstantys romo, išsirinks ir kito gėrimo, tačiau aš rekomenduoju čia eiti romo ar kokteilio su juo. Jį atidarė ilgus metus restoranų versle besisukanti kompanija. Sakyčiau, atidaryti romo barą buvo gan drąsu, tačiau kaip rodo pasaulinė praktika tokie vieno gėrimo barai labai paklausūs ir mėgiami. Čia rasite ir puikių užkandžių ir rimtesnių patiekalų. Būtinai paragaukite užkandžio su kraujine dešra ir pyragėlių su vištiena.

Rhum Room

The Bubbles. Champaneria. Dar vienas vieno gėrimo baras. Ir ne bet kokio, o madingų ir mylimų burbuliukų. Čia rasite įvairių putojančių vynų bei šampano, kuris pilstomas ir taurėmis. Taip pat galėsite išsirinkti ir taurę, iš kurios norėsite ragauti pasirinktą šampaną. Be abejo, nėra labai pigu, bet kas sakė, kad šampanas pigus gėrimas?

Epernay. Ir dar vienas burbuliukų ir šampano baras pravėręs duris visai neseniai. Kaip jie patys teigia, pas save surinko visas Lietuvoje esančias šampano rūšis. Čia veikia ir virtuvė, tad prie šampano galėsite pasimėgauti ir užkandžiais.

Epernay

 

 

Share: