D E R V Y N A S

„DIA” – Dear I Adore you

Ką reiškia, kai daugiau nei mėnesį prisimeni vieną ir tą patį skonį ir nuolat apie jį galvoji? Tai nereiškia, kad valgai tą patį produktą kasdien, tai reiškia, jog patiekalas kurį tada ragavai iš tikrųjų turėjo skonį, buvo subalansuotas ir, be abejo, labai gerai paruoštas.

Taip man nutiko Kaune dar pakankamai naujame restorane „DIA”. Kiek žinau, šis restoranas atsidarymui ruošėši ilgai – tai matosi. Daug priinvestuota į interjerą, virtuvę, meniu koncepciją.

Dervynas DIA Urtė Mikelevičiūtė

Koncepcija. Būti patrauklia vieta pietums, verslo pietums, ypač vakarienėms: tiek verslo, tiek draugų, tiek aperityvinėms, tiek romantiškoms, tiek pramoginėms. Čia meniu ne apie vieną šalį, čia meniu ne apie vieną patiekalą, čia maistas geras ir kokybiškas, puikiai paruoštas ir inovatyvus.

Žinote, kur cinkelis? Jog kiekvienas čia apsilankęs išsirinks, ką ragauti. Norite burgerio? Gausite puikų burgerį su sausai brandinta jautiena. Norite tuno? Gausite fantastišką tuno kepsnį. O gal ravioli? Net ir tokių čia yra. O gal kario? O taip, antienos su raudonuoju kariu!

Suprantate apie ką kalbu? Tai toli gražu ne toks meniu, kai siūloma 10 salotų, 10 picų, 10 burgerių, 10 kepsnių. Tai  kuo tikriausias modernus šiuolaikinis europietiškas restoranas su žavia egzotinių šalių įtaka.

Tas pats liečia ir interjerą – ne atpalaiduojantis, jaukus. Minkšti apmušalai ir spalvos (ir pasitempę padavėjai) priduoda rafinuotumo. Bet jo nebijokite, juk čia Kaunas (prabangos mėgėjų sostinė)!

Eikite čia užkandžių ir vyno, eikite vakarienės.

2016-01-16 18.13.14

Maistas ir vynas. Pradžiai užsisakykite foie gras ar krevečių traškioje tešloje su kokosų pieno ir laimo padažu. Jeigu mėgstate klasikinius užkandžius prie vyno – iš baro meniu išsirinksite alyvuogių ir serano. Pilstomi du putojantys vynai taurėmis, yra ir šampano. Tad aperityvui jau turite ko išgerti. Nors čia ne vyninė, bet vyno korta pakankamai plati, tad prie patiekalų turėsite, ko paragauti. Ir kas smagu, kad vyno butelių kainos visai nesikandžioja. Tad drąsiai derinkite prie užkandžių vieną vyną, prie pagrindinių kitą. Na, nebent eisiti vienas. Gal tuomet kelių butelių ir daugoka…

Pagrindinių patiekalų meniu gan sveikuoliškas, sakyčiau ir tiesiog fantastiškai atitinka dabartines madas: tunas, krevetės, vištiena, antiena, steikas. Nei sumuštinių, nei pastos, žodžiu, nėra nereikalingų angliavandenių. (Apart burgerio). Kaip pavyzdžiui, prie tuno kepsnio siūlomi špinatai, salsa verde ir alyvuogės, prie flank steiko su pipirų padažu – šparaginės pupelės, bulvytės ir morkytės.

Na, o mano visiškai favoritinis valgis – antiena raudonojo kario padaže su baklažanais, pomidorais ir ryžiais jasmin. Aišku, prie kiekvieno patiekalo dar daug pribombasų, kurie kuria išskirtinumą.

Tiesa, kasdien net du kartus kepama šviežia duona – vieną kartą pietums, antrą kartą vakarienei.

Desertų mėgėjai turbūt parsiduotų už sūrio pyragą su karameliniais ledais.

Vienareikšmiškai – verta.

DIA dervynas foie gras krevetes

(foie gras ir krevetės)

DIA tunas

(tataki – tuno tartaras, ridikai, avokadai, ponzu, sezamų aliejaus)

DIA tunas

(tuno kepsnys)

2016-01-16 18.13.11

(šviežia duonelė)

DIA antiena ir raudonasis karis

(antiena, raudonasis karis, baklažanai, pomidorai, ryžiai jasmin)

DIA ravioli

(ravioli su krevetėmis, šukutėmis ir langustų padažu, pinijų riešutais)

Processed with VSCOcam with f2 preset

(sūrio pyragas, karameliniai ledai)

Personalas. Kuo ilgiau dirbu restoranų versle, tuo neatlaidžiau žiūriu į aptarnaujančio personalo darbą. Neliepu jam išmanyti vynus kaip someljė, nevertinu pagal pasilenkimo aptarnaujant ar nusilenkimo nunešant lėkštę kampą, bet etiketas ir nusiteikimas labai svarbu. Čia kritikos neturiu – buvome apšokinėti iki nago juodymo, net ir apie tuos niekadėjus ir painius prancūziškus vynus uždavinėjau klausimų – bet mat puikiai susitvarkė.

Ir nuolankiai lenkiu galvą pagrindiam šefui Mantui Dobradziejui.

Processed with VSCOcam with g3 preset

Reziume. Tai vieta, kuri tiks ir grietinėlei, ir paprastiems mirtingiesiems. Kainos nesikandžioja, maisto pasirinkimas puikus, atsigerti ar išgerti tikrai rasite ko. Malonus aptarnavimas privers pasitempti patiems, o geras virtuvės darbas parodys, kodėl reikia eiti valgyti į restoranus. Ten kitokia patirtis, ne veltui ir atskiriamos sąvokos – profesionali ir namų virtuvė.

 

Valio, tikiuosi, kad čia ne pirmų metų sėkmė. Tikiuosi, kad pavyks ir toliau tęsti puikius darbus.

DIA dervynas Urte Mikeleviciute

Share: