Ot savaitgalio būta – „Knygų mugė”, „Kavos kultūros dienos” ir „Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo 2016” rinkimai.
Apie pastąrąjį
Geriausio jaunojo virėjo titulas atiteko sostinėje įsikūrusiame restorane „Time“ dirbančiam Ignui Višinskui. Jam vos dviem vertinimo taškais nusileido ir antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate užėmė Palangoje įsikūrusio restorano „Onorė“ virtuvei vadovaujantis Bernardas Anužis. Trečioji vieta ir specialus prizas už inovatyviausią desertą įteiktas „Sweet Root“ restorane Vilniuje dirbančiam virėjui Ignui Damanskui.
Jautiena ir šokoladas
Varžyboje Ignas žemoje temperatūroje gamino jautienos nugarinę su ropių gratinu, rūkytų ropių tyre bei raudono vyno padažu. Tuo tarpu desertui Ignas ruošė šokoladinį pyragą su apelsinų granita ir apelsinų puta.
(I vieta)
Susumavus komisijos narių vertinimo balus paaiškėjo, jog pirmosios ir antrosios vietos laimėtojus skyrė vos du taškai – jų daugiau buvo skirta Igno patiekalams vertinant jų skonį. Antrąją vietą iškovojęs Bernardas Anužis konkurso komisijos teismui patiekė lėtai virtą jautieną, karamelizuotą svieste, glazuruotą raudono vyno padaže su riešutais, bei šokoladinį pyragaitį be miltų su avižų ir lęšių granola, anglišku kremu su pasiflorais, balto šokolado apelsinų tyre, jogurtu ir pušų pumpurų sirupu. Trečiąją vietą laimėjęs Ignas Damanskas gamino jautienos nugarinę su žolelėse skirtingais būdais paruoštomis ropėmis, marinuotu svogūnu ir „hollandaise“ padažu. Už desertą – šokoladinį pyragaitį su mėtų ledais ir mangų kremu Ignui buvo skirtas ir Inovatyviausio deserto prizas. Jį įteikusi komisijos narė, konditerijos meistrė Rūta Šiušienė sakė, jog tarp konkursui pateiktų desertų buvo vienodai vertų laimėjimo. Vis tik, komisija atsižvelgė ir į jų pateikimą, ir į skonį, ir į modernias technologijas bei inovatyvias idėjas, panaudotas kuriant desertą.
(II vieta)
(II vieta)
(III vieta – Inovatyviausias desertas)
„Šiame konkurse labai ryškiai jautėsi atotrūkis tarp kandidatų, atstovaujančių restoranus ir mokslo įstaigas. Pastarųjų mokinių darbuose matėsi ne jų pačių, o mokytojų klaidos. Tai skatina labai rimtai susimąstyti. Kai mokiniai atneša darbą, kuris yra patvirtintas jų vadovų, mokytojų, supranti, jog pastarieji turi ko pasimokyti iš jau dirbančių jaunų specialistų. Mokytojai turi pasitempti“, – renginio metu sakė vienas komisijos narių, nepriklausomos Lietuvos restoranų pradinininkas Arūnas Oželis.
Nuomonė
Na, o aš irgi šiek tiek pritariu Oželiui, kad didžiulę įtaką daro mokytojai ir vadovai – dažnas gali perdaug perimti ne to, kas iš tikrųjų reikalinga. Visa tai ryškiai atsispindi jų gaminamuose patiekaluose. Tuo tarpu tik maža dalis gali pastovėti už save ir iš tikrųjų kurti stebuklus. Situacija rinkoje rodo, jog geriausiai talentai ir geriausi talentai atsiskleidžia, kai vadovai ar mokytojai jais pasitiki, leidžia eskperimentuoti ir inspiruoja. Tad siunčiu žinutę restoranų vadovams – kūrybinė laisvė jums gali atnešti laurus, o tai reiškia, jog ir pajamas.