D E R V Y N A S Čia jūs rasite vyno, alaus, tekilos, viskio, grapos ir kitų gėrimų derinius su maistu.

Vyno ir desertų čempionato nugalėtojai, deriniai ir įžvalgos

Jau aštuntą kartą vykusiame vyno ir desertų derinių čempionate „Wine + Dessert 2018“ – net 16 komandų teisėjams bei publikai pristatė savo vyno ir desertų derinius. Šiemet sužibėjo varžybų naujokai – viešbutyje „Pacai“ įsikūrusio restorano „Nineteen18“ 1-oji komanda: Vita Bartininkaitė ir Vidmantė Šukytė. Jie buvo apdovanoti pagrindiniu organizatorių, Lietuvos someljė mokyklos, prizu – Auksinėmis šakutėmis.

Šiemet ypatingi metai buvo ir man, – teko garbėti sėdėti komisijos kėdėje.

„New Baltic“ – degintas ąžuolas ir eglės brazdas

Nugalėtojai „Nineteen18“ pirmoji komanda (renginyje dalyvavo net dvi komandos iš šio restorano), pristatė lokalumo koncepciją atitinkantį desertą. Jie pasiūlė desertą „Brazdas“, pristatę jį kartu su įkvėpimą sukurti sukėlusiais ingredientais: obuoliais iš ūkio, degintais ąžuolo lapais bei eglės brazdu. Šis desertas buvo derinamas su estišku natūraliu obuolių vynu „Poltsamaa Kuldne 2009“.

Nuotraukos Martyna Jovaišaitė-Paukštė

II ir III vietos nesikeičia – kokius modernius ir klasiškus derinius siūlė jie?

Antrąją vietą pasidalijo restoranai „Dine“ ir „Sweet Root“, surinkę vienodą balų skaičių. Įdomu tai, kad ir praėjusių metų konkurse šios komandos atitinkamai taip pat užėmė II ir III vietas.

„Sweet Root“ (Greta Janulytė, Andrius Pagojus, Sigitas Žemaitis) paruošė desertą „Ančiukas“. Šis džiovintų baravykų, svarainių, aronijų bei lazdynų riešutų desertas, pagardintas vandenine mėta, puikiai derėjo prie „Vyno klubo“ atstovo Andriaus Pagojaus priderinto vengriško vyno „Château Dereszla Tokaji Aszu 3 Puttonyous 2009“.

Nuotraukos Martyna Jovaišaitė-Paukštė

Restoranas „Dine“ (Arminas Darasevičius, Barbora Čepulionienė ir Donatas Šatkauskas) nudžiugino itin maloniu rožių žiedlapiais paskanintu „Aviečių šerbeto su šokolado putėsiais“ deriniu su „Ca’dei Mandorli Le Donne Dei Boschi Brachetto d‘Acqui DOCG 2017“.

Jiems atiteko „Sangaida“ ir „Manjana“ įsteigti prizai.

Nuotraukos Martyna Jovaišaitė-Paukštė

Lietuviškiausias desertas – tiesiai nuo Baltijos jūros

Čempionate nuolatos renkamas ir lietuviškiausias desertas. Juo pripažintas Palangos „Restoranas 4“ komandos (Gabrielius Zajac ir Francesco Michele Di Marco) darbas„Baltijos gintaras“. Sviestinio moliūgo, kanapių sėklų biskvito, morkų ir šeivamedžio cremeux, šoninės marmelado, jogurto-svarainių putos, pieno putos ir cukriniais pušies spygliais dabintas desertas patiektas su itališku saldžiuoju vynu „Livon Casali Goda Verduzzo Friulano DOC“. Desertas ir vizualiai perteikė pajūrio saulę, bangų putas, gintarą bei pušyną.

Ši prizą steigia „Vyno žurnalas“.

Nuotraukos Martyna Jovaišaitė-Paukštė

Už geriausią vyną prizas – 2018 metų Lietuvos someljė čempionui

Už geriausią vyną apdovanota „Telegrafo“ ir „Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ komanda, kurią sudarė 2018 metų Lietuvos someljė čempionas Martynas Pravilonis ir šefas Darius Stakelė.

Geriausiu čempionato vynu paskelbtas „Peller Estates Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2007“. Kaip komentavo Martynas, šį kartą jie ne vyną derino prie deserto, o desertą prie vyno. Jie vyno aromatus perkėlė į lėkštę ir paruošė dekonstruotą morkų pyragą, morengą bei rabarbarų padažą.

Prizą įsteigė „Zwiesel 1872“.

Nuotraukos Martyna Jovaišaitė-Paukštė

Lengviausias desertas – viskas apie medų

Lengviausiu desertu išrinktas braserijos „14 Horses“ komandos (Silvija Umaraitė ir Kristina Liukaitytė) kūrinys „Bičiulis“. Jis taip pat atspindėjo lokalumo koncepciją. Medumi ir vašku atsiduodantį desertą komanda paruošė iš svarainių ledų, „Džiugo“ sūrio, medaus morengo, medaus ir vaško traškučio. Desertas derintas su vokišku „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“.

Beje, šis gavo ir žiūrovų simpatijų prizą.

Prizus įsteigė: lengviausio derinio – „Acqua Morelli“ prizas, žiūrovų simpatijų – kava „Kimbo“.

Nuotraukos Martyna Jovaišaitė-Paukštė

Įkvėpimai iš Lietuvos istorijos, vaikystės, Baltijos jūros ir jos šalių

 Anot vertinimo komisijos pirmininko Arūno Starkaus, šiemet daugelis komandų žengė toliau nei klasikinis deserto ir vyno derinys. Įkvėpimo buvo ieškoma Lietuvos istorijoje, gamtoje, aistroje, vaikystės prisiminimuose ir filmuose, laukiama žiemos, klaidžiojama rudeninėmis gatvėmis. Į desertus buvo drąsiai integruojamas sūris, agurkai, morkos, džiovinti grybai, karamelizuoti spygliai.

Šie metai – be šampano

Priešingai nei ankstesniuose čempionatuose, šiemet nebuvo bandymų prie deserto derinti šampaną. Derinio lengvumą neretai lėmė gaivios rūgšties ir nedaug alkoholio turintis vynas.

 Ką ruošė kiti varžybų dalyviai?

Varžybų dalyviai žadėjo, kad daugelį varžyboms sukurtų derinių siūlys ir restoranų lankytojams.

Be jau minėtų prizininkų ir specialių prizų laimėtojų varžybose dalyvavo:

  • „Nineteen18 Matas“ (Matas Paulinas ir Simonas Laukaitis): desertas „Slyva“ su „Klein Constantia Vin de Constance 2004“;
  • „Somm“ (Narimantas Miežys ir Ignas Višinskas): desertas ,,Winter is coming“ su „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“;
  • „Amandus“ (Deividas Praspaliauskas ir Ada Sakalauskaitė): desertas „Ežiukas rūke“ su „Maison du Vigneron Vin de Paille Cotes du Jura 2014“;
  • „Taurakalnis ir Petras Jarašūnas“ (Aušrelė Jaskelevičiūtė, Asta Oleškevičiūtė ir Petras Jarašūnas iš „Vyno klubo“): desertas ,,Jogailos vaikystė“ su „Château Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest 2015“;
  • „Trinity“ (Vilius Ručinskas ir Karolis Bidva): desertas „Šokoladinis Delice“ su „Bulas 20 Tawny Port“;
  • „Rūta & Rūta Cuisine“ (Rūta Paulauskienė, Alina Pocienė ir Albertas Koncijalovas): desertas ,,Aistra“ su „Anselmann Solaris“;
  • Juozas ir „Komoda“ (Monika Skučaitė, Juozas Kabašinskas, Martynas Meidas ir Gabrielė Litinskaitė): desertas „Ruduo meilės alėjoje“ su „Chateau Langlois Pinot Noir 2014“;
  • „Esperanza“ (Justinas Kapkovičius ir Andžejus Guska): desertas „Myli – nemyli, myli – nemyli“ su „Clarendelle Amberwine“;
  • „Crowne Plaza & Liviko“ (Gintaras Stulgys, Jurgita Butrimė, Sandra Kirkilaitė ir Loreta Kornišovienė): desertas „Gusto“ su „Martini Riserva Rubino“;
  • „The Pair: Markizetė & Sommelier partners“ (Pierre-Louisas Laviale’is ir Paulas Forconi): desertas „Kriaušė, mirkyta vyne, šokolado pataluose“ su „Sain Alber Barriques D’or Pacherenc Du Vic-Bilh AOC“.

Dalinuosi dar savo archyvo nuotraukomis:

 Mišri ir nepriklausoma komisija

Vertinimo komisiją sudarė skirtingų sričių profesionalai, gebantys nepriklausomai įvertinti derinius.

Komisijos nariai:

  • Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ vyr. redaktorė, tarptautinės gurmanų asociacijos „Chaine des Rotisseurs“ valdybos narė, Lietuvos padalinio kanclerė;
  • Alesia Mačiulis – vyno ir maisto ekspertė, autorė, pranešėja;
  • Urtė Mikelevičiūtė – tinklaraštininkė (www.dervynas.lt), „VMG Master“ projekto vadovė bei restoranų konsultantė;
  • Vaidotas Puklevičius – advokatų kontoros „Dominas Levin“ partneris;
  • Linas Vaitulevičius – „Vyno žurnalo“ autorius, robotikos startuolio „Rubedos“ bendrasteigėjas;
  • Renata Ničajienė – tinklaraštininkė (www.sezoninevirtuvė.lt), septynių knygų autorė;
  • Arūnas Starkus – „Vyno žurnalo“ vyr. redaktorius, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas, čempionato sumanytojas ir vertinimo komisijos pirmininkas.

Vyno ir desertų derinių čempionatą „Wine + Dessert“ kasmet lapkričio mėn. organizuoja Lietuvos someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.

 

 

 

Share: