D E R V Y N A S

Kaip išsivirti kiaušinį be lukšto? (poached egg)

Nors atrodo paprasta ir jau įprasta, visgi ne visi esą kiaušinio virto be lukšto virimo profesionalai (dar kitaip lietuviškai vadinamo kiaušinio marškinėliuose). Esti daug būdų ir daug teorijų, kaip jį virti išlaikant gerą formą ir visų geidžiamą skystą trynį (sukti vandenį ar nesukti, pilti druskos ar nepilti, dėti į plėvelę ar sietelį ar nedėti). Daugumą būdų esu išbandžiusi pati, o su jumis dalinuosi, mano manymu geriausiu, kurį naudoju pati.

  1. Žingsnis. Pasiruoškite visus reikalingus įrankius.

Jums reikės:

  • Puikiai tinka 16 cm diametro, bet jeigu verdate itin daug kiaušinių, galite rinktis ir didesnį.
  • Vandens
  • Kiaušinio
  • Šaukšo acto arba vyno
  • Servetėlės
  • Didelio šaukšto
  • Mažo espreso kavos puodelio arba stikliuko
  • Laikmačio
  1. Žingsnis. Kiaušinį iš šaldytuvo išimkite truputėlį anksčiau, jis turi būti kambario temperatūros.
  2. Žingsnis. Vandens pilkite 2/3 puodelio ir jį užvirkite
  3. Žingsnis. Kiaušinį įmuškite į mažą espreso kavai skirtą puodelį arba stikliuką
  4. Žingsnis. Užvirus vandeniui, truputį pamažinkite ugnį. Vanduo turi virti ramiai, o vandens burbuliukai turi būti maži
  5. Žingsnis. Pilkite šlakelį acto arba vyno (puikus būdas panaudoti vyno likučius)
  6. Žingsnis. Tuomet įleiskite kiaušinį į vandenį.
  7. Žingsnis. Virkite 3.5 – 4 minutes
  8. Žingsnis. Tuomet kiaušinį ištraukite dideliu šaukštu ir dėkite ant servetėlės, jog nutekėtų visas nereikalingas vanduo.

Keletas papildomų patarimų:

Dauguma žmonių vandenį išsuką ir padarę nedidelį sukūrėlį, į jį įleidžia kiaušinį. Be abejo, toks būdas yra dažnai naudojamas, tačiau aš jo nepraktikuoju, nenorėdama išbalansuoti vandens.

Verdant keletą kiaušinių vienu metu, juos reiktų įleisti kas 30 sekundžių, tačiau prisiminkite, kada kurį įdėjote.

Actą galima pilti ir iškart įleidus kiaušinį.

Vietoj vandens galima naudoti raudoną vyną, tuomet kiaušiniai bus gražiai violetiniai.

Dažniausiai daromos klaidos:

  • Pasirenkamas per didelis puodas
  • Pilama per mažai arba per daug vandens
  • Naudojami ne švieži kiaušiniai
  • Naudojami per šalti kiaušiniai
  • Kiaušinis įleidžiamas iš netinkamo dydžio indelio ar puodelio
  • Per ilgas virimo laikas

Kaip patikrinti, ar kiaušinis šviežias?

Į stiklinę pilkite kambario temperatūros vandens. Įdėkite į ją kiaušinį. Jeigu kiaušinis lieka viršuje, – jis ne šviežias. Jeigu kiaušinis panyra į stiklinės dugną, – jis šviežias.

Su kuo valgyti be lukšto virtą kiaušinį?

  1. Druska ir pipirai būtini ingredientai. Tad galite valgyti tiesiog pagardinę jais su riekele mėgstamos duonos ir šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus.
  2. Toks kiaušinis puikiai tinka gardinti grikių košę.
  3. Kiaušinį galima dėti ant bet kokių mėgstamų salotų.
  4. Be lukšto virtas kiaušiniais puikiai tinka su lašiša, avokadu ar kumpiu
  5. Žymieji Benedikto kiaušiniai arba Eggs Royale(su lašiša) ruošiami su kiaušiniu virtu marškinėliuose. Jų pagrindinis akcentas, be kiaušinio, – olandiškas padažas Hollandaise.

Kiaušinis yra pakankamai universalus produktas, kuris tinka su pakankamai nemažai ingredientų, tik nebijokite eksperimentuoti. Dažniausiai jų metu atrandame geriausius derinius.

Daugiau patarimų, derinių ir video kiaušinio gaminimo medžiaga mano Instagram paskyroje:

@urte_dervynas

 

Share: