D E R V Y N A S

Apie vakarienę, kurią Deivydas Praspaliauskas su garsiais Latvijos šefais surengė Latvijos nacionaliniame parke

Deivydas Praspaliauskas, vienas geriausių Lietuvos šefų, su dviem žinomais Latvijos virtuvės grandais – Ēriks Dreibants bei Juris Dukalskis – surengė išskirtinę vakarienę Latvijos nacionaliniame parke Gauja įsikūrusiose kūrybinėse šefų dirbtuvėse. Joje teko išskirtinė proga apsilankyti ir man.

Trijų šefų – šešių rankų vakarienė Latvijos nacionaliniame parke Gauja

Pavāru radošā māja” – šiek tiek daugiau nei metus veikiančios kūrybinės šefų dirbtuvės, įkurtos viduryje didžiausio Latvijos nacionalinio parko Gauja. Nuo Rygos šią vilą skiria vos 90 kilometrai, o gamtos grožis ir aplinka tiesiog užburianti. Joje vos kelis kartus per sezoną rengiamos išskirtinės vakarienės. Viena tokių vyko gegužės pabaigoje, prieš pat startuojant vasarai.

Erdvės šeimininkas, kurioje rengiamos išskirtinės vakarienės – žinomas ne tik Latvijoje, bet ir Baltijos šalyse šefas Ēriks Dreibants. Jis yra žinomų restorano „Restaurant 3” ir „3 pavaru Restorans” bendrasavininkas bei šefas. Jis kartu su lietuvaičiu Deivydu Praspaliausku ir kolega Juris Dukalskis (“Restaurant 3”) sukvietė svečius į slow food ir lokalaus maisto filosofiją puoselėjančią vakarienę. Organizacija rūpinasi Juris ir Ēriks kolegė Dana Gritāne.

Kulinarija puoselėjanti gamtą

Ši erdvė Latvijos nacionaliniame parke įrengta ne veltui, tai noras gaminti iš vietinių produktų ir naudoti kuo mažiau ingredientų iš kitų pasaulio šalių. Šefai prieš vakarienę ėjo skinti pavasarinių žolelių ir valgomų gėlių, pirmieji užkandžiai buvo pateikti miške. Patiekaluose buvo ir pušų daigų, ir  beržų acto, ragavome elnienos pašteto bei kiškio kopūstų, kurie laikomi puikiausia vitamino C šaltinis ir vadinami laukinėmis rūgštynėmis.

Vienas iš šefų ir vietos šeimininkas Ēriks Dreibants domisi ornitologija, tad pakvietė susirinkusius svečius aplankyti ir paukščių stebėjimo būdelę.

Lokalios virtuvės principus itin atspindėjo Juris Dukalskis pagrindinis patiekalas. Ant stalo atkeliavo elniena įvairiais pavidalais – nuo elnienos kebabo ruošto ant grilio iki elnienos pašteto ir net traškučių. Šalia buvo pateikta bulvių košė su vietiniu ir Latvijoje itin garsiu „Soira” sūriu, atsigaivinimui – salotos iš vietinių žolelių ir gėlių.

Beje, viloje vyrauja šiaurietiškas su Baltijos motyvais persipynęs interjeras, natūralus medis, akmuo bei natūralios medžiagos.

Vakarienėje šlakelis egzotikos

Visi trys šefai ruošė specialiai tai progai sukurtus patiekalus bei pristatė savo patiekalus, jau tapusius vizitinėmis kortelėmis. Ragavome ir pušų spurgyčių, ir putpelių su morkų makaronais bei šparagais.

Lietuvis Deivydas Praspaliauskas prie iš vietinės produkcijos ruoštų patiekalų pridėjo ir egzotinių potėpių. Savo restorane „Amandus”, įsikūrusiame Vilniuje, jis rengia degustacines vakarienes, kuriose prie modernios lietuviškos bei skandinaviškos virtuvės derinami ir iš kitų šalių parsivežti skoniai. Vos ką tik Deivydas buvo grįžęs iš Meksikos, tad įkvėptas jos putpelę gardino meskalio ir juodojo šokolado padažu. O prie savo kultinio deserto – „Ežiukas rūke” (jį Deivydas ruošia kaskart tokiu pat pavidalu, tačiau keičia jo skonį ir sudedamąsias dalis) paruošė salotas iš braškių ir kukurūzų pagardindamas anyžiumi ir sūdyta karamele.

Turbūt vienas paprasčiausių, bet gardžiausių patiekalų buvo trimis būdais pateikti burokėliai su šviežiai rūkytu eršketu. „Jeigu būčiau daržovė, vienareikšmiškai būčiau burokėlis”, – juokavo Deivydas. Mat jau dešimt metų yra įsimylėjęs šią daržovę ir su ja ruošia ne tik duoną, ledus, bet ir įvairius kitus meninius šedevrus.

Rabarbarai ir šaltalankiai vėl ant bangos

„O jeigu aš būčiau daržovė, vaisius ar žolelė, tai mane galėtumėte vadinti rabarbaru arba rūgštyne”, – paantrino Deivydui Praspaliauskui šefas Juris Dukalskis, kuris užkandžiui paruošė šaltsriubę iš laukinių rūgštynių, o desertui pagamino rabarbarų šerbetą su rabarbarų kompotu, marinuotais rabarbarais bei kondensuoto pieno grietinėle.

Deivydas pateikė šaltalankių, morkų bei apelsinų granitą (ji skirta atgaivinti gomuriui tarp patiekalų) ir kvietė prisiminti šią vietinę uogą.

Gražus šefų bendradarbiavimas

Vakarienės tikslais – sujungti Latvijos ir Lietuvos šefų kūrybą bei gaminti apimant daugiau vietinės produkcijos – buvo įgyvendinti.

Pop-up pobūdžio (kai vakarienei įrengiama speciali vieta vienam vakarui arba į jau įrengtą erdvę, restoraną atvyksta kviestinis šefas) vakarienės itin populiarios užsienio šalyse. Mūsų šalyse tokių nevyksta itin daug. Tačiau šefas Juris Dukalskis yra jau nekartą lankęsis Lietuvoje pristatant Latvijos virtuvę. O Deivydo Praspaliausko virtuvės komanda vykdė stažuotę minėtų šefų Juris Dukalskis ir Ēriks Dreibants restoranuose. Tad visų pirmiausia, ši iniciatyva parodo darnų bendravimą tarp šefų, kūrybinių minčių bei įkvėpimo dalinimąsi.

Deivydas Praspaliauskas keliaus toliau

 Po vakarienės Deivydas užsiminė, jog tokio tipo renginių planuojama daryti ir daugiau. „Neapsiribosiu tik Baltijos šalimis. Jau esu suderinęs pop-up turą po Indiją, kuris prasidės rugpjūčio pabaigoje. Netrukus keliausiu į Islandiją tartis dėl vakarienių ir toje šalyje. Keliauti ir turistauti man patinka, bet net keturias dienas neištempiu be vakarienių. Tad tokios kolaboracijos padeda ne tik savirealizacijai, jos apjungia ir skirtingų šalių virtuves bei atveria daugiau galimybių paragauti kitiems, ką ruošiame mes – lietuviai”, – apie artimiausios ateities planus pasakojo Deivydas Praspaliauskas.

Mano asmeniniai įspūdžiai po vakarienės 

Aš pati vis labiau ir labiau ieškau ne tik kur pavalgyti, bet vakarienių su emocijomis ir papildomais potyriais, kur gauni ir pasisemi daugiau įkvėpimo yra kaip balzamas sielai.

Ši Deivydo Praspaliausko kartu su latviais Ēriks Dreibants ir Juris Dukalskis ruošta vakarienė man paliko didžiulį įspūdį. Viskas buvo taip natūralu, neperspausta ir tikra: nuo pačios kelionės iki vietos per nacionalinį parką, iki šefų basom kojom ir aptarimo po vyno taurės. Kokybiški ingredientai ir skoniai kurti su meile.  Ir nors dažnai degustacinės vakarienės žmonėms asocijuojasi su nedidelėmis porcijomis, čia mes gavome daugiau nei 15 patiekalų. Kartais net pati nesuprantu, kur man telpa tiek maisto, bet kai jis ruošiame su meile ir kai valgai ilgai, lėtai ir besimėgaudamas, tada neapsunksti. Ir dar vienas svarbus aspektas – aš labai vertinu šefų kolaboracijas ir tarpusavio vienas kito palaikymą.

 

Daugiau mano skonių, mano Instagram profilyje:

Sekite Ēriks Dreibants Instagram:

Sekite Deivydas Praspaliauskas Instagram:

Sekite Juris Dukalskis Instagram:

Share: