D E R V Y N A S Čia jūs rasite vyno, alaus, tekilos, viskio, grapos ir kitų gėrimų derinius su maistu.

Apie vyną paprastai: vyninė užkariavusi viso pasaulio gomurius (deriniai ir populiariųjų vynuogių gairės)  

Seniai bekalbėjome apie vyną. Manau, verta grąžinti mano apžvalgas, kai apie vyną kalbame paprastai.

Apie šią vyninę girdėjau ir skaičiau vos tik pradėjusi domėtis vynais. „Torres” prekinis ženklas buvo ir vienas pirmųjų, atsiradusių mūsų rinkoje. Tačiau pati jį atradau vos prieš kelis gerus metus dalyvaudama specialiame renginyje, kuriame buvo susirinkusi visa „Torres” grietinėlė. Ta grietinėlė ne tik atvėrė akis ir pristatė daug kartų Nr. 1 išrinktos vyninės specifiškumą, bet ir parodė tokių vynų, kurie nukėlė į kitas dimensijas.

Visai neseniai ir man teko galimybė vesti „Torres“ vynų degustaciją išskirtiniams svečiams. Dalijuosi ja, trumpa vynų apžvalga ir bendrais ispaniško vyno bruožais bei deriniais.

 

Apie vyninę

Torres pavardė vyno pasaulyje linksniuojama jau trečią šimtmetį. Nuo tada, kai šeima pirmą kartą pasodino vynmedžius ir pradėjo auginti vynuoges Penedes regione Ispanijoje. Nuo tada, kai 1870 metais buvo įsteigta Torres vyninė, joje derinamos tradicijos ir kiekvieno meto inovatyvūs sprendimai. Daugelio metų kantraus ir didelio darbo dėka, vyninės vardas plačiai žinomas visame pasaulyje, ir ne tik tarp vyno profesionalų.

Šiuo metu šeimos tradicijas ir nešamą filosofiją derindami su moderniais sprendimais Torres šeimos įmonėse per visą pasaulį dirba daugiau nei 1300 darbuotojų, o gėrimus galima rasti daugiau nei 150 šalių.

Laimėjimai ir socialinė atsakomybė (!)

Prekinis ženklas „Torres“ ne vieną kartą buvo išrinktas Nr. 1 ir yra gavęs tiesiog galybę apdovanojimų pats bei už atskirus produktus.

Kaip pavyzdžiui, 2018 metais. Prestižinis britų žurnalas ir portalas „Drinks International“ išrinko „Torres“ patraukliausiu prekiniu ženklu („World’s Most Admired Wine Brand“). Tokį pripažinimą jie gavo ir 2017-aisiais ir 2016-iais, be abejo, ir dar ankstesniais metais. 2015-aisiais žurnalas „Drinks Business“, „Torres“ vyninę išrenka „Žaliąja metų įmone“ („Green Awards“). O visų ankstesnių metų apdovanojimų net ir nereikia vardinti, nes jų kiekvienais metais būta skirtingų: nuo geriausios metų vyninės Europoje iki Miguel A. Torres paskelbiant metų žmogumi.

Beje, bent jau man, labai svarbus apdovanojimas yra būti atsakingam prieš gamtą. Tad „Torres“ vykdo „Torres&Earth“ programą. Beveik per 10 metų vyninės sumažino CO2 emisijos išskyrimą daugiau nei 25 procentais. Iki 2020-ųjų planuojama pasiekti 30 procentų. Naudojami gamtai draugiškai energijos šaltiniai: saulės, vėjo jėgainės energija, geoterminė energija, biokuras; vandens išteklių optimizavimas; lengvesni buteliai (įsivaizduojate, ir čia galima taupyti ir saugoti gamtą) ir be abejo atliekų valdymas.

(foto iš degustacijos)

Ispaniška degustacija

Nors vyninė turi vynuogynų ne tik Ispanijoje, mes ragavome keturis jų kultinius vynus ir derinome prie jų maistą.

Svarbūs visi faktoriai, nes vynas nėra tik apie vynuogę, vynas „kalba“ tiek šalies kultūros kalba, tiek ten vyraujančios gamtos, klimato bei dirvožemio kalba. Turbūt daug kam jau girdėtas terminas terroir, kuris būtent ir atspindi visų šių aplinkybių samplaiką.

I vynas. „Torres“ Fransola (Sauvignon Blanc)

Pati uoga Sauvignon Blanc pasižymi gera rūgštimi, gaiva ir kvapais, kurie veržiasi vos tik atkimšus vyno butelį. Dažnai šią uogą lyginu su sodu. Iš šios uogos gaminti vynai pasižymi serbentų lapų, agrastų, žolės, žirnelių kvapais. Intensyvų kvapą palydi gaivi rūgštis.

Būtent ispaniškame Fransola atsiskleidžia truputį kitoks Sauvignon Blancveidas. Penedèsregione (Superior) auginamas ir gaminamas vynas, prieš supilant į butelius, brandinamas 50 proc. naujo amerikietiško ir prancūziško ąžuolo derinio statinėse, kurios turi įtakos galutiniam produktui. Be to, ar ąžuolas amerikietiškas, ar prancūziškas, ar statinės senos, ar naujos – visa tai, taip pat turi įtakos galutiniam produktui.

Čia kvapai – verbena, ananasai, mango, pankolis, šienas, kažkiek smoky aromato. Šį vyną pavadinu rugiapjūte.

Derinimas: Būtent toks, truputį sodresnis Sauvignon Blanc, puikiai dera su sūriais: ožkos ar avies Pecorino, be abejo, ir su tapomis, jūros gėrybėmis ar žuvimi. Tiks su tais patiekalais, kuriuose yra petražolių, pankolio, rozmarino, baltųjų pipirų. Tinka prie žuvies ir jūros gėrybių patiekalų, lengvos vištienos. Ragaukite su šparagų kišu ar žaliuoju humusu.

II vynas. „Torres” Milmanda (Chardonnay)

Tai populiariausia baltoji vynuogių veislė pasaulyje. Ši uoga prisitaiko prie skirtingų sąlygų ir skirtinguose regionuose atsiskleidžia labai įvairiais charakteriais bei kampais. Labai vaisiška ir dvelkianti žaliaisiais obuoliais arba aromato puokštę puošiančiais vanilės, pyrago, grybų aromatais.

Mūsų ragaujama iš pietų Katalonijos, Conca de Barberà D.O., mena šimtametes tradicijas. Vynas brandinamas prancūziško ąžuolo statinėse.

Aromate jaučiasi geltonas obuolys, ananasai, persikai, lengvas sviestiškumas ir šviežiai kepta brioche bandelė. 

Derinimas: Puikiai dera su kreminiu Camembert sūriu, patiekalais su vištiena, kalakutiena, lengvais kiaulienos patiekalais. Lašiša, upėtakis, menkė ar netgi fish&chips – puikiai derės. Voveraitės – o taip, duokit jų čia. Kalbant apie prieskonius, tai tie patiekalai, kuriuose yra čiobrelių, mairūnas, peletrūnas – bus puikūs kompanionai!

III vynas. „Torres“ Salmos (Carinena, Garnacha tinta, Syrah) 

Kalbant apie šį vyną, labai svarbu pakalbėti ir apie patį Prioratą. Regionas įsikūręs Katalonijoje, Taragonos provincijoje Monsanto kalnų apsuptyje. Dirvožemis – vulkaninės kilmės su kvarcito inkliuzais bei vadinamais „Licorella“ akmenimis. Šis regionas laikomas labai svarbiu Ispanijai, o Europoje linksniuojamas kaip vienas perspektyviausių. Čia didžiausias dėmesys skiriamas raudonam vynui ir dažniausiai sutinkamoms Garnacha, Carinena, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon vynuogių rūšims.

Mūsų ragaujamas iš trijų vynuogių – Carinena, Garnacha, Syrah. Kvapas itin turtingas – nuo raudonųjų serbentų, aviečių iki anyžiaus, nuo mėlynių džemo iki braškių uogienės.

Derinimas: Vynas puikiai dera ir su truputėlį aštresniais mėsos užkandžiais, kaip pavyzdžiui, tapomis su chorizo ir karamelizuotais svogūnais. Su šiuo vynu puikiai „draugaus“ puskiečiai sūriai, keptas kalakutas, patiekalai su antiena, įvairūs kumpeliai. Tiks ir troškiniai ar patiekalai, kuriuose yra gvazdikėlių, kumino, cinamono, rozmarinų, čiobrelių. Šis vynas taip pat tinka padažams, ruoštiems pomidorų pagrindu.

IV vynas. „Torres“ Mas La Plana (Cabernet Sauvignon)

Juodoji vyninės legenda. „Legend in black“ – taip jie patys apibūdina šį vyną. Daugiau nei 100 apdovanojimų susišlavęs vynas atkeliauja iš Penedèsregiono. Nedideliame vynuogyne užaugusios Cabernet Sauvignon vynuogės, laikomos kultinėmis. Šio vyno pavadinimas linksniuojamas visur ir siejamas su aukščiausia kokybe.

Pati vynuogė Cabernet Sauvignon kilusi iš Bordeaux, mėgstama už tirštus „džemiškus“ taninus, sodrią purpurinę spalvą, itin vaisiškus aromatus bei eleganciją.

Aromatuose vyrauja tarsi mėlynių džemas ar močiutės virta naminė juodųjų serbentų uogienė, vyšnios, eukaliptas, kedras, raudonoji paprika.

Derinimas: Toks legendinis padažas kaip chimichurris u geru steiko gabalėliu – klasika su Cabernet Sauvignon. Ragavau su juodosiosIberico Bellotajuodu kumpiu, tai buvo visiškai perfect match. Tad puikiai tiks ir kumpiai, įvairūs troškiniai, kuriuose vyrauja daug daržovių – morkos, paprikos, pomidorai, taip pat įvairūs puskiečiai ir kietieji sūriai, ant grilio kepta mėsa ar grybai: ėriukas, jautiena. Portabelloderės ne ką prasčiau. Tiks irburgeriai, kuriuose daug išvardytų ingredientų.

Galima derinti ir su šokoladiniais desertais!

Dar šlakelis istorijos

Torres šeima pirmuosius savo vynuogynus Ispanijos Penedes regione pradėjo auginti dar XVII amžiuje. Jau 1870 metais jų vynai pasiekė Europos bei Amerikos rinkas, buvo pardavinėjami Kuboje bei Meksikoje. Būtent tada oficialiai buvo įkurta kompanija „Torres“ ir vyno gaminimo paslaptys, kaip akylai saugomas palikimas bei šeimos tradicija, pradėtos perduoti iš kartos į kartą. Šiandien tai – viena žinomiausių ir labiausiai įvertintų vyno gamintojų pasaulyje, kuriai vadovauja jau penktosios kartos atstovai.

Šiuo metu vyninę valdo jau penktoji Torres šeimos karta. 

Nuorodos į oficialus aprašymus apie šiuos vynus.

https://www.torres.es/en/wines/fransola

https://www.torres.es/en/wines/milmanda

https://www.torres.es/en/wines/salmos

https://www.torres.es/en/wines/mas-la-plana

*Turinys skirtas profesionalams

Instagram:

Share: