D E R V Y N A S

Dervyno apžvalga: “Vila Komoda” vol.2 – kosminės vakarienės Palangos Meilės Alėjoje

„Vila Komoda” – butikinį viešbutį ir restoraną – lankau jau ne pirmą kartą. Ši vieta, kuri netrukus švęs vienerių metų sukaktį, jau spėjo įsitvirtinti Lietuvos rinkoje. Tie, kas buvo vieną kartą, grįžo antrą, trečią arba planuoja tai daryti (#truestory iš visokių pasikalbėjimų su vertinančiais kokybišką gyvenimo būdą). Tie, kas dar nebuvo, jau įsitraukė šią vietą į lankytinų TOP sąrašą. O tie, kurie dar nebuvot, tai nesnauskit ir važiuokit, kol dar įmanoma ten patekti ir degustacinė vakarienė kainuoja 60 eur. (Ne paslaptis, jog kai kur jos yra pervertintos, nes ką čia gauni už tokius pinigus ir ką, kai kuriose vietose, yra net nelyginama).

Apie „Vila Komoda” jau esu rašiusi išsamų straipsnį, tad jeigu norite, prašome paskaityti ir pirmąją mano apžvalgą.

„Vila Komoda“ – 100 procentų „umami“, ir dar daugiau

Apie

Martynas Meidus – šefas, garsinantis Lietuvos vardą pasaulyje per gastronominę prizmę. Kartu su žmona Karolina Vičiūte-Meide po gyvenimo Londone prieš metus grįžo į gimtąjį pajūrį ir atgaivino garsiąją vilą*, priklausiusią grafams Tiškevičiams.

*Pastaraisiais metais pastatas buvo apleistas, neturėjo net stogo. 2009 metais pastatas šiame regione buvo įregistruotas kultūros paveldo registre. 2016 metais vietinis verslininkas Egidijus Vičius nusipirko šį objektą ir renovavo iš asmeninių lėšų.

Vilos pavadinimas „Komoda“ kilo nuo to, jog pats pastatas primena komodos spintelę. Kadangi joje vyko ypatingi ir visokie įdomūs reikalai*, ta ypatinga grafiška atmosfera jaučiasi ir kambariuose (kiekvienas jų pavadintas Tiškevičių šeimos narių vardais, be abejo, jų garbei) bei restorane. Aišku, čia jūsų reikalas bandyti pajusti tą aurą, bet vakarienės ir apsilankymas viešbutyje jau seniai nebėra tik veiksmas, tai visa bendra emocija (iki, per ir po).

Sekite Vila Komodą Instagram:

*„Vilos Komodos“ istorija siekia XIX a. Pasakojama, kad pastatyti dviejų aukštų itališko neorenesanso stiliaus vilą su terasa ant stogo užsakė Palangos grafas Feliksas Tiškevičius (1869–1933). Tai buvo dovana broliui Aleksandrui ir jo šeimai iš Kretingos dvaro.

Dosjė

Martyno Meidaus vardas jums turėtų būti žinomas, nes jis – vienas geriausių šefų Lietuvoje. Martynas, kuris kulinarinio meno išmoko pats,įtrauktas į TOP 300 geriausiųjų šefų sąrašą „The Best Chef Awards“, jo restorane Londone lankėsi „Michelin“ inspektoriai, garsūs šefai. Jo draugų sąraše – net Andre Chungas, o jo karjeroje – pop-up vakarienės garsiojoje „Villa Louise“, kur vakarienes ruošia patys žymiausi „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti šefai. Apie jį rašė „The Guardian“ ir „FOUR Magazine“.

… Ir dar rašys tikrai daug kas!

Šis talentingas vyrukas rūpinasi visais virtuvėje kuriamais stebuklais. O tuo tarpu jo žavingoji dama Karolina, kuri Londone kelis metų dirbo su renginiais, hospitality sektoriuje, atlieka šeimininkės vaidmenį: jeigu reikia paims svečius iš oro uosto, atneš pusryčius bei pasirūpins visomis detalėmis.

Be abejo, be talentingos komandos, irgi reikalai taip sklandžiai nevyktų, kaip dabar. Bučkis jai.

Sekitą Martyną Instagram:

Metas pavalgyti

Na, o dabar metas pavalgyti. Visų pirma, papasakoju, jog čia yra maisto ir normaliems žmonėms. A la carte valgiaraštyje rasite ir pieninio ėriuko šmotą, ir pašteto, ir jaučio žandą su kremine bulvių koše, ir žuvies patiekalų, bei gerą steiką. Vasarai bus ir Martyno šaltibarščių versija su sūdytu kiaušiniu, lietuviška burata (sūris gaminamas iš mocarelos sūrio ir grietinėlės) su pomidorų vandeniu.

O pusryčių, kuriuose visokiais būdais ruošti kiaušiniai: ir virti, ir kepti, ir be lukšto, ir omleto forma; brandintų avižų košė su karamele glazūruotais lazdyno riešutais; ruginės duonos skrebučiai su lašiša, – galite užsukti kasdien. Beje, mustparagauti – burnoje tirpstantis varškės apkepas.

Magas ir jo eliksyrai

Aš rinkausi degustacinę vakarienę ir leidau Martynuidaryti su manimi eksperimentus, tai reiškia, jog degustacinė vakarienė buvo papildyta įvairiais Martyno ingredientais (fermentuotais kelis metus arba pvz. ekstraktu, kurį tiesiog pauostyti prieš valgant reikia). ManoInstagram highlightsrasitevisąpatirtį.

Šefas Martynas yra tas žmogus, kurį vadinu burtininku, magu, o kartais net kosmonautu, nes ne kiekvienas gali sukurti tai, ką jis sugalvoja. Kai aš paklausiau, iš kur jis ir man juokais atsakė, kad iš Marso, pagalvojau: nenustebčiau.

Jo fetišas – kvepalai, ekstrakcijos ir emulsijos. Kai aš kažkam bandau paaiškinti, kas tai yra, tai maždaug skamba taip: kai paimi produktą ir iš jo taip išgrynini skonį, išverdi ar tiesiog pagamini koncentruotą ekstraktą arba emulsiją, tu ypatingai gerai gali pajusti gryną, pvz. salierą. Ar sotu? Patikėkit, nuo to, kad skonis išsigrynina ir išgaruoja daug vandens, pavalgius sotumas nesumažėja. Netgi priešingai – po jo vakarienės kūne vyrauja visiškas balansas.

Ir dar vienas svarbus dalykas, jog visa vakarienė yra labai gerai subalansuota tarpusavyje. Daugelis vietų, kurios daro degustacines vakarienes, pamiršta patiekalus suderinti tarpusavyje. Taip, aš po tokių vakarienių jaučiu maisto pachmą. Reikia nepamiršti, jog degustuojant 7 ar 9 patiekalus, ingredientai kūne susimaišo ir kartais susimaišo per daug.

Dar vienas ne mažiau svarbus dalykas – daug fermentuoto maisto ir probiotikų. Kas ne tik trendina, bet ir labai sveika kūnui. (Ir sielai).

Pavasarinės degustacinės vakarienės meniu

Pradėjome nuo lengvai marinuotų jūrų šukučių, kompresuoto agurko, žolelių esencijos, svarainių sirupo ir krapų aliejaus vinegreto, upėtakio ikrų, obuolių gelio, obuolių sultyse virto svogūno, puošta rūgštynių žiedais. Prieš tai mūsų riešai ir oras buvo pakvepintas Martyno gamintais kvepalais, pagamintais iš 4 metų laikus atspindinčių kvapų: žirnių, citrinžolės, citrusinių vaisių ekstraktai, ąžuolo žievės.

Tai kaip jūs galvojat, koks tonas užduodamas vakarienei? Aišku, kad ypatingas ir puikus.

Toliau keliavo balti smidrai, lengvai virti, nukepti ir lengvai išrūkyti, grietinė, duonos trupiniai ir lengvai fermentuotas dviejų metų senumo salieras.

Po jų norvegiškas Baby Lobster(langustinų mėsa), daržovių sultinyje plikytas pavasarinis kopūstas, miso kremas, citrusinių vaisių segmentai, omaro kiauto aliejus, citrininis vinigretas.

Tuomet atplaukė sūdyta jūros ešerio filė, svieste apvirti ridikėliai, topinambų ekstrakcija, marinuotas baltas ridikas, ridiko tyrė, česnako laiškų aliejus, traškūs grikiai…ir slaptos Martyno akaburtininko ekstrakcijos, esencijos ir dar gavom pauostyti prieš valgant Martyno slapto ekstrakto. Realiai, tai pakilo truputį spaudimas ir kraujo cirkuliacija pagreitėjo – geriau jauti skonius, geriau virškina ir pakyla tonusas. Maistą užgėrėm rabarbarų kombučia.

Beje, apie gėrimus – jų net neprireikė. Pradžiai truputėlis šampano ir dar vienas gurkšnelis prie šio –> tobula bulvių košė ir ossetraikrai on top. Baltijos eršketo osetra ikrai dėl pikantiškumo ir maistingumo laikomi „imperatoriškais“.

Predesertui – saliere natūraliai susifermentavęs kamemberto sūris, gerokai pasifermentavusi kriaušė ir jos sultys.

Na, o vakaro kulminacija – desertas – jūros dumblių ledai, skruzdžių actas ir lobsterio karamelės traškutis.

Po jo ir vakarienės atkeliavo ir burnoje maloniai susprogo baltojo šokolado kapsulė su pasifloromis, kuri atgaivino ir paruošė saldžiam miegui.

Miegas ir buvo saldus, o ryte jaučiausi lyg grįžusi iš trumpos kelionės po kitą dimensiją.

Daugiau skonių kelionių –>

Share: