D E R V Y N A S

Someljė čempionato atgarsiai: Narimantas Miežys penktą kartą tapo geriausiu Lietuvos someljė

(tai yra pranešimas spaudai)

Š.m. balandžio 29 dieną penkioliktą kartą vykusiame Lietuvos someljė čempionate „Codorniu Zero Grand Prix 2019“ triumfavo vyno baro „Somm“ vadovas Narimantas Miežys, o trečiąją vietą užėmė jo kolega Kristijonas Valančiūnas. Sidabrą iškovojo svečias iš Ukrainos Bogdanas Pavliukhas. Kitai keturias valandas Pirklių namuose Vilniuje vykusio varžybų finalo dalyvei Silvijai Umaraitei (restoranas „14 Horses Brasserie”) teko tenkintis ketvirtąja vieta.

Kąip viskas vyko?

Keturiolika varžybų dalyvių rytą pradėjo teorijos testu, dviejų vynų ir trijų stipriųjų gėrimų akluoju ragavimu. Vėliau demonstravo praktinius profesijos įgūdžius pateikdami putojančio vyno butelį. Visai arti finalo buvo ir Rytis Grigaitis (restoranas „Saint Germain“), estė Helen Aasmann, Mindaugas Miežys bei Monika Dargytė (abu iš vyno baro „Somm). Kiti varžybų dalyviai: Mantas Pieža (restoranas „Nineteen18”), Nikita Zaicenkovs (Latvija), Linas Kniuksta (vyno baras „SOMM“), Tadas Lukošius (restoranas „Time“), Aurelija Petkutė (Grand Hotel Kempinski Vilnius), Benita Lingevičiūtė (Grand Hotel Kempinski Vilnius).

Klasikines finalo rungtis: skaidrėse atpažinti vyno pasaulio žmones, ženklus, ūkius, aklai ragauti stirpiuosius gėrimus, papildė netikėtas Gintauto Jašinsko superklausimas apie “Primum Familiae Vini“ asociacijos narius ir „Symington Family Estates“.  Vyno ir maisto derinimo rungtyje teko spręsti, kokius vynus parinkti prie dviejų desertų, su kuriais restoranas „Dine“ laimėjo prizus Vyno ir desertų derinių čempionate ir prie ant scenos atsiradusio „Langres“ sūrio. Raudonąjį vyną aklai degustacijai dalyviai turėjo įsipilti naudodami „Coravin“ prietaisą ir papasakoti gausiai susirinkusiems žiūrovams apie tai, kaip pagerinti raudonojo vyno kokybę. Finalo puošmena tapo pagrindinė praktinė rungtis, kurios metu dalyviai buvo prašomi atkišti „Grahams“ porto butelį naudojant įkaitintas žnyples ir kartu pateikti taurę „Codorniu“ kavos. Renkant geriausią 2019 m. Lietuvos someljė ant scenos vienu metu liepsnojo ugnis ir traškėjo ledas.

Ką laimėjo?

Prizininkai apdovanoti kelione į Portugaliją, porto, kavos buteliais ir sabražo kardais.

Kas teisėjavo?

Varžybų teisėjai: Ketri Leis (Estija), Martynas Pravilonis, Ivanas Bačurinas (Ukraina), Marcis Mitrevics (Latvija), Arūnas Starkus, Tadas Abišala. Komisijai vadovavo Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius. Varžybų finalą vedė Jogaila Morkūnas.

Varžybų rėmėjai: restoranas „Dine“, vandenys „Acqua Panna“ ir „S. Pellegrino“, Pirklių namai, Codorniu Zero, viešbutis „Comfort“.

 

Share: