D E R V Y N A S

Žalioji šakšuka (shakshouka) su mėlynojo pelėsio sūriu + raudonoji su feta ir chorizo

Šakšuka (shakshouka) – patiekalas, kurio kilmė priskiriama Šiaurės Afrikos, Arabų ir Izraelio tautų virtuvėms. Šakšukos pagrindiniai ingredientai – pomidorai, čili pipirai, česnakai/svogūnai, kiaušiniai ir kuminas. Dažnai padažui naudojamos paprikos, ypač Izraelio virtuvėje. O šiais laikais Šakšukai tiesiog beprotiškai trendinant visose gastro kultūrą propoguojančiose šalyse, esti ir galybė jos variacijų. Kaip pavyzdžiui, žalioji šakšuka su špinatais ar pesto padažu. Į šakšuką maisto tinklaraštininkai, šefai ir virėjai, ar tiesiog mėgėjai gaminti deda savo mėgstamus ingredientus, taip šiam rytietiškam patiekalui suteikdami naujų veidų.

Šakšuka ruošiama ir pateikiama keptuvėje ar tadžine.

Esu jau rašiusi apie savo skaniausią valgytą Jeruzalės turguje „Manou bashouk“. Po šio vizito esu pagaminusi gal 20 ar 30 variantų (truputėlį keičiant vienas ar kitas ingredientų dalis). Dalinuosi dviem jų variantais – šį kartą su mėlynuoju pelėsiniu sūriu bei klasikine su feta.

Žalioji šakšuka (shakshouka) su mėlynojo pelėsio sūriu

Jums reikės 2-iems asmenims:

4 kiaušinių

1 žaliosios paprikos

1 svogūno

2 skiltelių česnako

150g lapų: burokėlių, špinatų

Saujelės petražolių

Kelių pomidoriukų

Skardinės pomidorų savose sultyse 

Čili pipiro

1.5 a.š. kumino

Aliejaus

80-100g Sūrio su mėlynuoju pelėsiu (naudojau smulkintą„Memel Blue” „Vilkyškių pieninės”)

Svogūnų laiškų

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, pasiruoškime padažą. Išvalykite papriką nuo sėklyčių ir ją supjaustykite. Beje, ar žinojote, jog sunkiausiai virškinama yra paprikos odelė, tad tiems, kas turi problemų, siūlau nusilupti ir ją.
  2. Kiaušinius išimkite iš šaldytuvo. Kai juos mušite į padažą, jie turi būti kambario temperatūros.
  3. Susmulkinkite česnaką, svogūną bei čili pipiriuką.
  4. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi, dėkite šiuos produktus.
  5. Papriką šiek tiek patroškinkite, berkite kuminą.
  6. Pilkite pamidorus savose sultyse ir dėkite kelis šviežius mažus pomidoriukus. Kai viskas išsitroškins, dėkite salotų lapus ir pilkite puse stiklinės vandens.
  7. Keptuvę uždenkite, troškinkite and vidutinės ugnies apie 10-15min.
  8. Padažui sutirštėjus, padarykite keturias duobutes ir įmuškite kiaušinius. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite 5 min (skystam tryniui, o jeigu norite kieto 8 min).
  9. Patiekite keptuvėje, viską apiberkite sūriu su mėlynuoju pelėsiu, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir petražolėmis. Sūris suteiks puikaus pikantiškumo.
  10. Patiekite su šviežia duona.

Raudonoji šakšuka (shakshouka) su feta ir chorizo

Jums reikės 2-iems asmenims:

1/4 alyvuogių aliejaus

1 žalios paprikos

1 raudonos paprikos

1 geltonos paprikos

1 čili pipiro (tinka ir žalias, ir raudonas) 

4 skiltelių česnako

1 svogūnas

800g pomidorų savose sultyse

1.5 a.š. kumino

geros druskos ir gerų juodųjų pipirų

1/5 aliejaus

8 kiaušinių

Papildomai:

Naminių dešrelių, geriausiai tinka chorizo

Fetos sūrio

Petražolių arba kalendros

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia pasiruoškime padažą. Išvalykite paprikas ir jas susmulkinkite. Beje, ar žinojote, jog sunkiausiai virškinama yra paprikos odelė, tad tiems, kas turi problemų, siūlau nusilupti ir ją. Susmulkinkite česnaką, svogūną bei čili pipiriuką.
  2. Įkaitintoje keptuvėje aliejuje pakepkite paprikas, česnaką ir svogūną. Pasirinkite mažesnę ugnį ir troškinkite, kol daržovės apskrus, o svogūnai taps auksinės spalvos.
  3. Tuomet pilkite pomidorus savose sultyse, galima įdėti ir šviežių papildomai ar pakeičiant jais dalį konservuotų. Berkite druskos, pipirų ir šakšukos karalių – kuminą.
  4. Troškinkite apie 15min vis švelniai pamaišykite.
  5. Tokį paruoštą padažą galite laikyti šaldytuve net savaitę, bet, žinoma, visuomet skanu valgyti šviežią.
  6. Chorizo (čorizo), tuomet pakepkite ją atskirai keptuvėje. Jeigu tai naminės dešrelės, išsikepkite ir jas. Skaniausia – mažais gabaliukais pjaustytos.
  7. Na, ir lieka paskutinė dalis – kiaušiniai. Į padažą keptuvėje (geriausia tokioje, kurią tieksite) atsargiai įleiskite kiaušinius, kad būtų patogiau, padaže pasidarykite įdubimus. Ruoškite šakšuką ant vidutinės ugnies, rekomenduoju uždengti dangčiu, kad karštis keptuvėje pasiskirstytų tolygiai. Troškinkite 5min, kol išvirs kiaušiniai. Aš mėgstu juos skystus, tad nepersistengiu pervirdama. Bet jeigu jums patinka kietesni – galite kepti ir iki 8min.
  8. Ant paruoštos šakšukos dėkite chorizo bei fetą, pabarstykite petražolėmis ar kalendra.
  9. Ir voila – serviruojame. Galite tiesiog paruošti lėkštes, paserviruoti duonos (tinka lavašai, marokietiška ar gruziniška duona, o taip pat ir itališka ciabatta (čiabata).

Share: