D E R V Y N A S

Dervyno įžvalgos po 30-ies geriausių restoranų apdovanojimų

Jau ketvirtą kartą Lietuvoje įvyko restoranų industrijai ir visam HoReCa sektoriui svarbus renginys – „30 geriausių restoranų“. Svarbus jis ir žmonėms, nes visgi mes labai mėgstame pasikliauti reitingais, įvertinimais, rekomendacijomis ir žvaigždutėmis.

Girdžiu kasdien vertinimų, ar ji gera, ar bloga (supraskite, rinkimų iniciatyva), ar ji subjektyvi, ar objektyvi, ar gerai surinkta komisija, ar blogai. Galiu jus nuraminti, ponai ir ponios, visur, ten kur dalyvaus žmonių nuomonės ir žmonių vertinimai – bus subjektyvumo. Ar galvosime apie TripAdvisor (kurio išvis Lietuvos rezultatai yra utopiniai), ar žiūrėsime FB review (kur būna tokių, kad uždeda vieną žvaigždutę, nes restoranas tą dieną, kai jie atėjo – tiesiog nedirbo…), na, ar pasikliausime Michelin ar White Guide gidais ir inspektoriais (bet ten irgi juk ne robotai vertina, žmonės). O jeigu dar pradėsime diskusijas apie vyno vertinimo programėles, tokias, kaip „Vivino”, kur bet kas, kas net ir jokio žalio ar raudono supratimo neturi apie vyną, duoda balus, nes „labai patiko vynas už 5 eurus ir kam mokėt 25 eurus už kažkokį burną sutraukiantį ir labai sausą brudą”?

Ką aš šitu moralu ir pamąstymu noriu pasakyti? Noriu pasakyti, kad:

  1. Atsipalaiduokite ir nesivadovaukite TIK žvaigždutėmis.
  2. Kadangi subjektyvumas čia neišvengiamas, pasirinkite vertinimo sistemas, ekspertus ar tiesiog jums artimo skonio žmones ir bandykite kliautis jų rekomendacijomis. Tačiau, nepamirškite, kad kiekvienas turi savitą ir unikalų skonį.
  3. Pamąstykite ir susimąstykite, jeigu vietos yra mylimos svečių, mylimos ekspertų, mylimos suprantančių, kas yra bendra kokybė, jeigu patenka į top pozicijas, jos išties yra geros.
  4. Neteiskite ir nesmerkite nei trisdešimtuko, nei penketuko. Padarykite geriau, o jeigu nesugebate, tai gerbkite.
  5. Pasveikinkite iniciatyvas, kuriose renka visgi žmonės suprantantys, o ne „nusivylę, jog nepateko į restoraną”.
  6. Bet ir neapribokite savo gyvenimo vienu sąrašu, nes kitos vietos čia neatsiduria dėl to, jog yra hipsteriškos, dėl to, jog yra neformalios ar dėl to, kad yra sezoninės. Čia vertinami restoranai.

Sąrašą palieku ir savo blog’e. Tai yra sąrašas, kuri išrinko garbinga komisija (plius publikos simpatijų apdovanojimas). Mano vertinimus ir įžvalgas, patinkančias vietas vis dar rasite straipsniuose, Instagram’e, FB arba tiesiog sutiksite ten.

„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2019 m. apdovanojimai

Pranešimo spaudai ištraukos

Pirmoji vieta antrus metus iš eilės atiteko šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranui „Džiaugsmas“. (Kuo aš asmeniškai be galo džiaugiuosi ir sveikinu iki begalybės).

„Jeigu pernai įvertinimas buvo gana netikėtas, tai šiemet jaučiuosi tvirtai tame, ką darau. Jei dabar būtume pirmi, patikėčiau“, – dar iki apdovanojimų nežinodamas apie aukščiausią įvertinimą kalbėjo šefas Martynas Praškevičius.

Antroji vieta atiteko dar tik nepilnus metus veikiančiam irgi vietinę virtuvę reprezentuojančiam restoranui „Nineteen18“, kurio šefas talentingasis Matas Paulinas prieš du metus pelnė trečiąją vietą su kitu Kauno restoranu, kuris tais metais irgi veikė net nepilną pusmetį.

Šių metų tendencijos džiugina

„30 geriausių restoranų“ rezultatai šiemet byloja apie atsirandantį stabilumą ir kelių reikšmingą naujų vardų debiutą rinkoje. Netgi keturi pirmojo dešimtuko restoranai išliko tose pačiose vietose: jau minėtasis „Džiaugsmas“ (1 vieta), šefo Deivydo Praspaliausko „Amandus“ (7 vieta), šefo Egidijaus Lapinsko ir someljė Armino Darasevičiaus „Dine“ (8 vieta) ir indų kilmės Gasparo Fernandeso „Gaspar’s“ (10 vieta).

2019 m. reitinge 4 restoranai nauji

4 visiškai nauji: Vilniuje duris atvėrę „Nineteen18“ ir „14Horses“, Palangoje – „Vila Komoda“ ir Šiauliuose – „Avenue Brasserie“. Taip pat 2 restoranai sugrįžo į topą: Kauno „Dia“ ir Vilniaus „Stebuklai“.

Specialių prizų laimėtojai

Be renkamo geriausiųjų trisdešimtuko šiemet Gero maisto akademija nusprendė sukurti kelias ypatingas nominacijas, kurios plačiau įvertintų maisto kultūros kūrėjus Lietuvoje.

Taigi apdovanojimų metu pirmą kartą buvo įteiktas įvertinimas už nuopelnus Lietuvos gastronomijai. Jis atiteko Romualdui Zakarevičiui. Ši įkvepianti asmenybė jau daugiau nei  30 metų vadovauja seniausiai, nuo 1987 m., Lietuvoje veikiančiam privačiam restoranui „Stikliai“. (Kas buvo seniai reikalinga padaryti, nes tai yra tas žmogus, kuris ir man padarė įtaką, kad aš sugalvočiau tokią profesiją, kuo esu dabar).

Antrasis apdovanojimas atiteko maitinimo įstaigai, kuri nepatenka į restorano apibrėžimą, tačiau per pastaruosius metus stipriai prisidėjo prie Lietuvos gastonomijos įvairovės. Šį įvertinimas buvo skirtas „Gourmet Panorama“. Tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė Baltijos šalyse gurmaniško maisto erdvė, esanti prekybos centre.

Galiausiai šiemet buvo išpildyta ir ilgai laukta „žmonių pasirinkimo“ nominacija. Daugiausia skaitytojų palaikymo internetinio balsavimo metu atiteko Palangos restoranui „4“.

Kaip renkami geriausi šalies restoranai?

Projekto Taryba iš visų Lietuvos restoranų atrenka 60 restoranų kandidatų ir šį sąrašą atiduoda 100 Lietuvos maisto ekspertų – Gero maisto akademijos nariams. Tai –skirtingų asociacijų atstovai, taip pat restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai. Jie turi pateikti anketą su savo geriausių restoranų TOP10.

Maisto vertinimas turi 70 proc. įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai –po 10%. „30-ies geriausių“ sąrašas sudaromas skaičiuojant kiekvieno restorano vertinimo vidurkį, o ne gautą absoliutų balsų kiekį.

Indų ir interjero detalių prekės ženklo „iittala“ partnerystės dėka „30 geriausių restoranų“ tapo tęstiniuprojektu ir gidu ne tik vietiniams, bet ir į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams. Pagrindinis jo tikslas, kad žmonės lengvai rastų atsakymą į klausimą „kur skaniai pavalgyti“ ir galėtų lengviau rekomenduoti restoranus vieni kitiems.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijair žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2019 m. pilnas sąrašas:

  1. Džiaugsmas (Vilnius),
  2. Nineteen18 (Vilnius),
  3. Monai (Klaipėda),
  4. Sweet Root (Vilnius),
  5. Vila Komoda (Palanga),
  6. Šturmų švyturys (Ventės ragas ir Vilnius),
  7. Amandus (Vilnius),
  8. Dine (Vilnius),
  9. Ertlio namas (Vilnius),
  10. Gaspar’s (Vilnius),
  11. Somm (Vilnius),
  12. Dia (Kaunas),
  13. St. Germain (Vilnius),
  14. Stikliai (Vilnius),
  15. Momo Grill (Klaipėda ir Kaunas),
  16. Nüman (Kaunas),
  17. Monte Pacis (Kaunas),
  18. MEAT (Vilnius ir Nida),
  19. Da Antonio (Vilnius),
  20. Apvalaus stalo klubas (Trakai),
  21. Sofa de Pancho (Vilnius ir Nida),
  22. Stebuklai (Vilnius),
  23. Selfish (Vilnius),
  24. Böff (Vilnius),
  25. 14Horses (Vilnius),
  26. Telegrafas (Vilnius),
  27. La Esperanza (Trakai),
  28. Avenue Brasserie (Šiauliai),
  29. Restaurant Palanga (Palanga),
  30. uoksas (Kaunas).

Visuomet daugiau renginių, kelionių ir įspūdžių galite sekti mano Instagram profilyje:

#1 restorano Instagram:

Share: