D E R V Y N A S

20 filmų ir serialų, kuriuos privalo pamatyti kiekvienas #foodie

Mano požiūris į filmus ir serialus yra visai paprastas: jeigu jie tave užveda ir įkvepia, – nėra svarbus jo sukūrimo ir išleidimo laikas. Kartais be galo pažiūrėti seną gerą klasiką, o kartais norisi pasidžiaugti naujomis filmavimo technologijomis. Kartais vieni dalykai užknisa, o kartais tie patys atrodo patys mėgstamiausi. Taip ir su filmais bei serialais. Dalinuosi 20 plius 1 video, kurį rekomenduoju būti pamačius kiekvienam #foodie.

*Straipsnis talpintas žurnale “SEEN” , Nr. 2019 VASARA

  1. Serialas „Chefs Table“ / „Šefo stalas“ (2015 ir dabar)

Apie. Bene didžiausią šuolį reprezentuojant restoranų kultūrą padarė dokumentika „Chefs Table“. Serialo centre – garsiausi virtuvės šefai, charizmatiškos asmenybės ir jų pasakojimai apie gyvenimą bei karjeros kelią. Kiekviena serija yra dedikuojama naujam ir vis kitam pasaulyje pripažintam šefui, jo įspūdingiems patiekalams ir jų paruošimui, naudojant aukščiausios kokybės ingredientus ar iš močiutes išmoktus triukus.

Patiks, jeigu esate geriausių šefų ir restoranų sekėjas, fine dining gerbėjasir restoranų industrijos mėgėjas.

Kodėl verta pamatyti? Šis serialas puikiai perteikia terminą #foodporn.

Ieškoti –„Netflix“

Sekite Instagram:

2.3.4. Televizijos laidos su Anthony Bourdainu: „The Layover“ (2011–2013); „The Mind of Chef“ (2012–2017); „Parts Unknown“ (2013–2018)

Apie.Anthony Bourdainas – kulinarijos guru, laidų vedėjas ir žmogus, kuris buvo ir visuomet bus ne tik mano, bet ir krūvoskitų #foodies dievukas. Tai bene labiausiai prikaustančios dėmesį TV laidos, kuriose atskleidžiamos įvairių šalių, regionų, miestų ar nuošalių pasaulio kampelių kultūros. Tai – laidos ne tik apie maistą. Tai – laidos apie kultūrą. Pokalbiai su įdomiais žmonėmis, o kartais net ir su politiniais motyvais.

Patiks, jeigu mėgstate asmenybes, mąstančias „už ribų“, beikeliauti ir valgyti.

Kodėl verta pamatyti? Pažinimas per maistą ir pokalbius apie jį / prie jo, keliavimą po turgus, restoranus bei svečius yra geriausias kelias suprasti kultūras. Be to, šis žmogus pakeitė TV laidų istoriją – laidose jį gali sutikti ir geriantį „Negroni“, ir pagiriotą ar gurkšnojantį alų su pačiu Baracku Obama.

„The Layover“ –TV šou, kuriame su Anthony Bourdainu keliausite po įvairias šalis ir atrasite, kur valgyti, atsigerti, apsipirkti ar ką aplankyti.

„The Mind of Chef“ – paties Anthony Bourdaino prodiusuotose serijose sužinosite, kaip veikia šefų protas ir kūrybinės čakros.

„Parts Unknown“ –kartu su CNN bei „Roads & Kingdoms“ kurtoje laidoje pasakojama apie tai, kur keliauti ir ką ten ragauti. Joje – unikalūs kadrai, atviri ir retsykiais netgi kiek šokiruojantys Anthony pasisakymai. Be abejo, ir galybė gero maisto.

Ieškoti – „Netflix“ („The Minds of Chef“)

  1. Vyno dokumentika Wine Master/ „Vyno ekspertas “ (2018)

Apie. Vyno ir restoranų dokumentika keičia mūsų gyvenimą ir vis daugiau ir daugiau jos yra nufilmuojama geros, kokybiškos ir edukatyvios. Vienas tokių – dokumentinis serialas apie vyno regionus, vyndarius su daug kokybės, gražių vaizdų ir vyno – „Wine Masters“.

Patiks, jeigu domitės vyno pasauliu, norite patobulinti savo žinias, pakeliauti bent mintimis ir vaizdais po geriausius vyno regionus, o gal ruošiatės lankyti vieną jų ir trūksta įkvėpimo?

Kodėl verta pamatyti? Vyno dokumentikos kūrėjas olandas Klaasas de Jongas pats keliauja po regionus, kalbina vyndarius, ragauja ir pasakoja apie vyno subtilybes.

Ieškoti – „Google Play“

  1. Romantinė drama Eat Pray Love/ „Valgyk, melskis, mylėk“ (2010)

Apie. Ar dar yra tokių, kurie nematė šio filmo? Tai amerikiečių biografinis filmas, romantinė komedija, kuriame vaidina pati Julia Roberts! Jis buvo pastatytas pagal kultinį Elizabeth Gilbert romaną. Pagrindinė herojė po nesėkmingos santuokos keliauja po pasaulį tikėdamasi atrasti vidinę ramybę. Ji keliauja į Italiją, Indiją bei Balį. Ten ji taip skaniai valgo, kad tiesiog norisi įlįsti į ekraną ir ragauti kartu. Kaip sako herojė: „Mano antroji pusė yra mano pica.“ Balyje ji sutinka žavingiausią aktorių Žemėje – Javierą Bardemą. O kas vyksta toliau – pamatykite patys.

Patiks, jeigu jaučiatės pavargę nuo kasdienybės, ieškote įkvėpimo palikti komforto zoną ir pradėti tikrąjį gyvenimą. O gal tiesiog norite įsikvėpti.

Kodėl verta pamatyti? Gaivus, kvapnus ir spalvingas filmas. Įkvėps gerai picai, skaniai lėkštei makaronų ar naujai meilei.

Ieškoti –„Google Play“

  1. Romantinė komedija Woman on Top/ „Topinė moteris“ (2000)

Apie. Dar vienas filmas su dar viena nuostabia aktore. Čia Penelope Cruz vaidina žaviąją brazilę Izabellą. Šefė išvyksta į San Fransiską pradėti naujo gyvenimo etapo (po ne itin pavykusių santykių). Jai tai puikiai pavyksta, nes San Fransiske jos laukia pripažinimas ir meilė. Filmas – labai seksualus. Kaip ir pagrindinė aktorė. „Instead of getting mad, she is getting famous“, – pareiškia Izabella.

Patiks, jeigu ieškote lengvo, seksualaus filmo apie maistą ir meilę.

Kodėl verta pamatyti? Gal ir jums laikas pradėti naują gyvenimo etapą? 

Ieškoti – „Google Play“

  1. Komedija Under The Tuscan Sun“ / „Po Toskanos saule“ (2003)

Apie.Nors keliaujate laiku į 2003 metus, vis dėlto tai yra dar viena nesenstanti romantinė komedija (kaip ir pati Toskana). Filmo siužetas pasakoja apie išsiskyrusią rašytoją, kuri nusprendžia palikti savo gyvenimą JAV ir išvykti į žavų Italijos regioną – Toskaną. Ten ji nusiperka vilą, tikėdamasi pokyčių. Be abejo, jie įvyksta.

Patiks, jeigu mėgstate lengvus romantinius filmus, kuriuose lengvas humoras derinamas su skaniu maistu ir vynu.

Kodėl verta pamatyti? Tai yra kultinė romantinė klasika, kuri supažindina ir su Toskanos regionu, ir su italų charakteriu, ir su vynu.

Ieškoti –„Google Play“

  1. Dokumentinis serialas Salt Fat Acid Heat/ „Druska, riebalai, rūgštis ir karštis“ (2018)

Apie.Dar vienas puikiai sukurtas „Netflix“ serialas. Pagrindinį vaidmenį atlieka save vaidinantiiraniečių kilmės amerikietė, virtuvės šefė ir kulinarinių knygų autorė Samin Nosrat.

Šis keturių dalių serialas – tai lyg supaprastintas maisto ruošimo vadovas, kuris padeda žiūrovams paruošti maistą naudojant keturis pagrindinius elementus: druską, riebalus, rūgštį ir karštį. Kiekvienam elementui skiriama po seriją ir naują šalį, kurioje su vietiniais gyventojais yra gaminami tradiciniai tam kraštui būdingi patiekalai.

Patiks, jeigu mėgstate kokybišką maistą, norite dar labiau įsigilinti į pagrindines maisto gaminimo subtilybes ir pažinti pasaulio virtuvę.

Kodėl verta pamatyti? Įkvėpimui! Samin tikslas – kad žmonės, pažiūrėję kiekvieną seriją, būtų įkvėpti gaminti ir ruošti maistą draugams bei šeimai.

Ieškoti –„Netflix“

10.11. 12. Komedijinės dramos The Trip to Italy“ / „Atostogos Italijoje“(2014); The Trip To Spain“ / „Atostogos Ispanijoje“ (2017); The Trip“ / „Kelionė“ (2010)

Apie.Pagrindiniai filmo herojai – du britai, kurie vaidina patys save. Steve’as Cooganas ir Robas Brydonas. Abu – žinomi TV laidų veidai. Pirmasis filmas pasakoja apie senus gerus draugus, restoranų vertintojus, kritikus, išsiruošusius į turą po Šiaurės Anglijos restoranus. Tačiau, jeigu klaustumėte nuomonės, man labiausiai patiko filmas „The Trip To Italy“, kur šie bičiuliai iškeliauja atrasti ir ragauti Italijos.

Patiks, jeigu patinkasubtilus britiškas humoras, restoranų kultūra, daug maisto ir gražūs vaizdai.

Kodėl verta pamatyti? Galite paanalizuoti iš dalies panašius, bet kartu ir labai skirtingus personažus. Čia daug gero maisto, gražių vaizdų ir daugybė restoranų.

Ieškoti –„Google Play“

  1. Dokumentika In Search of Israeli Cuisine/ „Izraelio virtuvės beieškant“ (2016)

Apie.Šį filmą miniu neatsitiktinai. Pati jaučiu prielankumą Izraelio šalies virtuvei, kuri yra graži daugelio virtuvių samplaika. Filmo siužetas perduoda žinutę, kad maistas nėra politika. Jame – vienoje šalyje persipynusios kultūros, daug gardžių atradimų, ir ne tik maisto!

Patiks, jeigu, kaip ir aš, dievinate Izraelio virtuvę ir joje susimaišiusias pasaulio detales. Taip pat, jeigu norite būti įkvėpti gaminti vakarinę ar praplėsti savo istorijos žinias.

Kodėl verta pamatyti? Daugiau sužinosite apie tai, kaip skirtingos tautos formavo Izraelio virtuvę.

Ieškoti –„Google Play“

14.Truputis romantikos iš Prancūzijos Le Gout des Merveilles/ „Kriaušių pyragėliai su levandomis“ (2015)

Apie. Filmo siužetas pasakoja apie moterį. Ir vyrą. Moteris bando išsaugoti vyro paliktą vaismedžių verslą (sužinosite, kaip brendžio butelyje atsiranda kriaušė). Bet, aišku, kaip ir kiekviename filme, taip ir šiame netrūksta bėdų. Bankas nori atimti moters namą ir sodą. Tačiau ji nepasiduoda ir uždarbiauja pardavinėdama kriaušių pyragėlius bei ekologišką medų. Tada netikėtos avarijos metu atsiranda vyras. Luiza partrenkia keistuolį, tarsi iš kito pasaulio nusileidusį, Pjerą.

Patiks, jeigu vertinate subtilų ir šviesų žvilgsnį į pasaulį, dievinate Prancūziją ir kriaušinius pyragėlius su levandomis.

Kodėl verta pamatyti? Filmas kviečia per maisto ir meilės prizmę galvoti apie tam tikrus sutrikimus turinčius asmenis.

Ieškoti – „Žmonės CINEMA“

  1. „Kino pavasario“ filmas, užkariavęs ekranus The LunchBox/ „Dėžutė pietums“ (2013) 

Apie. Filmas pasakoja apie Indijoje paplitusią pietų dėžučių sistemą. Pagal šią sistemą kasdien į biurus ir namus yra transportuojama tūkstančiai maisto dėžučių. Filmo herojė bando sulipdyti ir pagerinti santykius su savo vyru pasitelkdama maistą ir skonį. Ji kasdien gamina nuostabų maistą ir per kurjerius suderina, kad šios maisto dėžutės pasiektų jos vyrą. BET. Pasirodo, šitos dėžutės keliauja visai kitam vyrukui. Vienišam žmogui, kuriam taip pat reikia meilės. Ir jis atranda meilę per maistą. Jie susirašinėja laiškais, kurie keliauja tose dėžutėse…

Patiks, jeigu irgi manote, kad maistas gali išgelbėti ar bent padėti gyvenimui. O gal tiesiog dievinate indišką virtuvę?

Kodėl verta pamatyti? Filmas laimėjo 22 apdovanojimus ir buvo pasiūlytas 33 skirtingoms nominacijoms.

Ieškoti – „Google Play“

16. Dokumentika „Foodies: The Culinary Jet Set“ / „Kritikai gurmanai“ (2014)

Apie. Šis dokumentinis filmas pristato penkis aukštosios kulinarijos ekspertus. Šiems – „Michelin“ restoranų gidas yra tarsi Biblija. Remdamiesi joje pateiktomis rekomendacijomis filmo herojai planuoja savo keliones. Filmą kūrė švedai, kuriuos įkvėpė realūs faktai bei istorijos. Filme rodomi maisto tinklaraštininkai, kritikai bei tikrieji #foodies.

Patiks, jeigu esate fine dining subkultūros gerbėjas ar tikras #foodie. O gal tiesiog norite pasidžiaugti filme pasirodančia mūsų žaviąja tautiete Aiste Misevičiūte. 

Kodėl verta pamatyti? Restoranų apžvalgos įvelkamos į gražius ir skambius žurnalistinius drabužius. Filmo herojai – ne tik Aistė, bet ir JAV naftos bendrovės vadovas, studentė iš Honkongo ir tėvų pinigus švaistantis jaunuolis.

 

17. Dokumentika „Somm“ / „Someljė“ (2013)

Apie. Dar vienas dokumentinis filmas, kuriame labai puikiai atskleidžiami someljė profesijos niuansai. Siužetas pasakoja apie keturis someljė, kurie ruošiasi aukščiausio lygio egzaminui „Master Sommelier“. Šis filmas puikiai atspindi ir parodo, kiek darbo reikia įdėti, kad taptum tikru profesionalu.

Patiks, jeigu norite geriau pažinti someljė profesijos niuansus, domitės vynais ar trūksta motyvacijos siekti karjeros aukštumomis.

Kodėl verta pamatyti? Filmas puikiai įkvepia ir motyvuoja siekti savo tikslų, parodo, koks ypatingas ir įdomus yra someljė darbas, ir tiesiog atskleidžia meilę darbui.

Ieškoti –„Google Play“

18. Dokumentinis serialas „Steet Food“ / „Gatvės maistas“ (2019)

Apie.Vos pasirodęs to paties režisieriaus, kaip ir „Chefs Table“, kūrinys jau spėjo pavergti maisto kultūros gerbėjus. Be to, kad nufilmuotas puikiai, jame labai įdomūs personažai iš viso pasaulio! Puikiai perteikiama gatvės maisto kultūra ir parodoma, kad ne tik fine dining restoranų šefai gali sulaukti pasaulinio pripažinimo ar net „Michelin“ žvaigždžių.

Patiks, jeigu patiko„Chefs Table“, jeigu mėgstate gerai parengtą dokumentiką, jeigu domitės maisto kultūra ir turite fetišą gatvės maistui.

Kodėl verta pamatyti? Tam, kad praplėstumėte savo maisto ir kultūrinį žemėlapį.

Ieškoti –„Netflix“

19. Dokumentika „Steak (R)evoliucija“ / „Steiko revoliucija“ (2014)

Apie.Tai rimta mėsos dokumentika rimtiems mėsos mėgėjams. Aiškiai ir gražiai parodomi skirtumai tarp įvairių šalių jautienos. Ten pamatysite, kur pasaulyje galima rasti skaniausią didkepsnį, o kur jis kainuoja brangiausiai, taip pat sužinosite, kurioje šalyje jautukai klausosi Mozarto muzikos ir kasdien masažuojami.

Patiks, jeigu esate mėsos mėgėjas.

Kodėl verta pamatyti? Juk norite žinoti, kodėl geri dalykai nekainuoja pigiai?

Ieškoti –„Google Play“

20. Filmas „The Hundred-Foot Journey“ / „Šimto žingsnių kelionė“ (2014)

Apie. Graži romantinė drama, kurios centre – indų šeima. Jie išvyksta ieškoti laimės į Prancūziją – pasaulio gastronomijos sostinę. Šeima nusprendžia atidaryti savo restoraną Pietų Prancūzijoje tiesiai priešais jau ilgas tradicijas puoselėjantį ir „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtą konkurentą. Jame ne tik santykių tema. Jame daug ir restoranų verslo subtilybių, sunkumų bei malonumų.

Patiks, jeigu vieną dieną svajojate atidaryti restoranėlį arba tiesiog ieškote jaukaus ir gražaus filmo vakarui.

Kodėl verta pamatyti? Svajonės kartais ima ir išsipildo.

Ieškoti –„Google Play“

Plius dar vienas 🙂

21. Serialas „Somebody feed Phil“ / „Kas nors pamaitinkit Filą“ (2018)

Apie. Vyrukas ir #foodie Filas keliauja po įvairias šalis, ragauja, pliurpia su šefais ir pasakoja apie šių dienų restoranus bei gatvės maistą.

Patiks, jeigu patinka informacijos duodantys serialiai, jeigu patinka keliauti ir ragauti.

Kodėl verta pamatyti? Prieš keliaujant į kažkurią iš jo aplankytų šalių – drąsiai prisirinksite gerų lankytinų maisto vietų rekomendacijų.

Ieškoti –„Netflix“

Share: