D E R V Y N A S

„Kas ten per muilo skonis?”. Apie tai ir apie fast casual tipo restoranus

Gal mums, čia, Lietuvoje, ir visai gerai, kad vadiname visas maitinimo įstaigas restoranais. Mažiau galvos skausmo dėl pavadinimų. Valgyklos ir tos, tapo prabanga, nes net mokyklos turi savo restoranus ir šefus.

Bet visgi būdama jau ir šios srities dėstytoja, ne tik blogere, daug kalbu apie skirtumus tarp kasdienių restoranų, tarp fine dining tipo restoranų, tarp valgyklų, bistro ar maisto furgonėlių.

Kasdienis maistas – greitas, greitesnis ir greičiausias 

Fast casual / greito kasdienio maisto koncepcija yra tarpinis variantas tarp greito maisto valgymo vietų (na, galime vadinti ir greito maisto restoranais), tokių kaip McDonald’s ar Jammi kebabai, ir tarp casual dining / kasdienio maisto vietų, pavyzdžiui, jaukių šeimos restoranėlių.

Painoka, ane? Šiaip tai visai ne. Perkandus visą šitą vos kelių laiptelių hierarchija pasidaro viskas super paprasta ir aišku.

Fast Food / greito maisto restoranai

  1. Greito maisto vietų tikslas yra greitai maistą paruošti ir greitai jį pateikti klientams.
  2. Greito maisto vietose nėra aptarnaujama prie staliukų, užsisakyti maistą reikia patiems prie aptarnaujamojo langelio ar baro, taip pat patiekalų kaina neturėtų būti didelė.
  3. Dažnai tokios įstaigos siūlo galimybę maistą užsisakyti sėdint mašinoje.
  4. Taip, tokių vietų maistas dažnam asocijuojasi su junk food terminu – nesveiku maistu. Nors tai nėra taisyklė, dažnu atveju tai yra tiesa.
  5. Meniu visokie burgeriai, aliejuje kepta višta, bulvytės, vištienos piršteliai, tortilijos, kebabai ir picos.

Fast casual / greito kasdienio maisto restoranai

  1. Tokie restoranai atsirado iš poreikio pavalgyti greitai, bet sveikiau.
  2. Nors sveikas maistas nėra fast casual koncepcijos taisyklė, tačiau tokio tipo restoranai vengia nesveiko maisto.
  3. Stengiamasi naudoti aukštesnės kokybės ingredientus. Tad ir maistas čia bus kokybiškesnis bei sveikesnis.
  4. Tokio tipo restoranuose dažniausiai taip pat neteikiama aptarnavimo prie staliukų paslauga.
  5. Dar vienas skirtumas yra aplinka. Čia jai ir interjerui skiriamas didesnis dėmesys.
  6. Taisyklė pateikti maistą svečiui kuo greičiau čia taip pat galioja.
  7. Dažnai kviečiame susirinkti patiekalą iš jau paruoštų ingredientų marmituose. O pats maisto paruošimas gali vykti ir parą: kelias valandas virti sriuba, marinuotis višta ar troškintis mėsa.
  8. Greito kasdienio maisto vietos dažnai būna įsikūrusios maisto turguose (tačiau tai nėra taisyklė), tokios vietos apima dienos pietų restoranus, populiarios jos dideliuose prekybos centruose.

Yra ir tokių, kurių su žiburiu reikia paieškoti atokiose vietose, tačiau pastarosios būna išgarsėjusios pasaulyje už kažką gero (pvz. Izraelyje teikianti bene geriausią humusą ar Porte daranti beveik tobulo skonio sumuštinius su ilgai troškinta kiauliena).

Kasdienio maisto restoranai / casual dining

  1. Tokio tipo restoranuose aptarnaujama prie staliuko.
  2. Standartai ir reikalavimai maistui bei gėrimams čia didesni.
  3. Čia dar didesnis dėmesys skiriamas interjerui, bendrai atmosferai.
  4. Siūlomas vyno bei kitų gėrimų specializuotas meniu bei pilnas baro servisas.
  5. Aišku, su kiekvienu restoranų tipo lygmeniu, kyla ir kainos. Tad normalu, kad čia už maistą mokėsite daugiau, bus įskaičiuotas aptarnavimo mokestis arba patiems teks palikti arbatpinigių.
  6. Prie tokių restoranų dažnai priskiriami šeimos restoranai, įvairios vyninės, tam tikros šalies patiekalus siūlančios vietos (pvz. japoniško maisto, meksikietiško maisto, lietuviško maisto).
  7. Šią kategoriją dar būtų galima skaidyti taip pat į kelias pakopas pagal kokybę ar servisą, tačiau yra bendra taisyklė – comfort food – komfortiškas, suprantamas maistas.

Fine dining

  1. Ilgai neišsiplečiant, šitas lygmuo šiai dienai yra pats aukščiausias.
  2. Tokio tipo restoranuose  turite patirti visišką pilnatvę – full expierences. Nuo pasisveikinimo iki kitos dienos, kurioje gyvenate praeito vakaro prisiminimais.
  3. Čia nepriekaištingas aptarnavimas, aukščiausios kokybės maistas, puikios gėrimų kortos…(bent jau turėtų taip būti).

Bet apie tuos kalbėjome ir kalbėsime vėliau, o dabar grįžkim į kasdienybę.

“No Forks” – puikiausias fast casual restorano koncepcijos pavyzdys

Niekam nėra paslaptis, jog esu meksikietiško maisto fanė. Ir beje, meksikietiškas maistas šių metų tendencijų sąrašuose vėl grįžo į dominuojančias pozicijas.

Ta proga dalinuosi rekomendacija fast casual restorano ir kalbinu apie jų kasdienybę, idėją ir mūsų pomėgius.

Fast casual, No Forks Mexican Grill

“No Forks Mexican Grill” užkliuvo man už akių būtent tada, kai pirmą kartą išgirdau interviu su įkūrėjais Emiliu ir Luku. Jie kalbėjo apie tai, kas greitas maistas turi būti sveikas. O aš niekada nebuvau greito nesveiko maisto valgytoja, tad šis man pasirodė labai įdomus.

Aišku, po to sužinojau, kad mano kolegės mėgstamiausia greita čili sriuba irgi yra iš ten.

“Sorry, Mike. Aš ne kebabas. Aš burita”

Su kolektyvu dažnai užsisakinėjam per “Wolt” ir visai neseniai lankėmės jų jau nuo lapkričio veikiančioje naujausioje vietoje “Akropolyje”.

Nuo nachos su gvakamole, kesadilijų iki jų kultinių buritų. Šiaip mano mėgstamiausias patiekalas ten yra salotos, kurias gali susikurti pats. Visada pasiimu ekstra gvakamolės, o iš mėsos pasirinkimų mėgstu kiaulieną carnitas.

No Forks Mexican Grill, burritos for life

Burita – burrito – jų vizitinė kortelė. Tai meksikietiškas ir tex-mex virtuvių patiekalas: į tortiliją įsukami įvairiausi ingredientai: jautiena, vištiena, kiauliena, tofu, pupelės su šonine, pomidorais, kukurūzai, ryžiai, padažai, salsos, daržovės, gvakamolė… Gali būti vegetariškos ir veganiškos.

Beje, šitos vietos interjeras labai urbanistinis ir instagramiškas.

„Kas ten per muilo skonis?” – klausdavo pirmą kartą gyvenime paragavę kalendros…

Kalbinu Emilį Kičiatovą, vieną iš “No Forks Mexican Grill”, veikiančio nuo 2016 metų, įkūrėjų, apie jų istoriją ir lietuvių įpročius:

Dervynas: Kaip pasirinkote meksikietiško maisto konceptą?

Emilis: Lietuvoje meksikietiško maisto vietų tiesiog labai trūko, o pasaulyje varpais griaudėjo smarkiai besiplečianti “Chipotle”. Pamatėm, kad jie atsidarinėja pirmuosius restoranus Europoje ir tai buvo signalas atsidaryti ir mums. 

Dervynas: Su kokiais sunkumais susidūrėte atidarinėdami restoraną? (lietuvių stereotipas į meksikietišką virtuvę, per aštru ar pan.) ar susiduriate dabar?

Emilis: Tik atidarę pirmąjį restoraną supratome, kad suprantančių apie meksikietišką maistą yra mažuma, o plačiajai visuomenei tai yra visiška naujiena. Daug žmonių buritas vadino kebabais, daug kas nesuprato, kodėl tacos ar buritos nėra karšti patiekalai, o tik šilti, arba kodėl greitas maistas tiek „daug” kainuoja.

„Kas ten per muilo skonis?” – klausdavo pirmą kartą gyvenime paragavę kalendros.

Pvz. neseniai gavome vienos žvaigždutės įvertinimą – lyg mes nesuprantame kas yra tacos, nes pateikiame juos minkštuose tortilijos paplotėliuose. 

Aštrumo stereotipas yra labai stipri kliūtis mūsų augimui.

Praeitais metais atidarę Ozo ir Akropolio restoranus, atrodo, kad atvertėme naują lapą, kuriame vėl naujiems žmonėms turėsime aiškiai išdėstyti kas yra mekskikietiškas maistas.

No Forks Mexican Grill

Dervynas: Kuo jūsų virtuvė yra išskirtinė?

Emilis: Mūsų virtuvėje nėra nei šaldiklio, nei vakuumatoriaus, viskas ką pateikiame yra pagaminta šiandien, nenaudojant pridėtinių skonio stipriklių. Daržovės atkeliauja šešis kartus per savaitę, mėsa kepiama nuolatos. 

Dervynas: Pagrindinė žinutė, kurią transliuoja jūsų maistas svečiui?

Emilis: Greitas maistas gali sveikas ir maistingas, o juo mėgautis gali nors ir kasdien. 

Dervynas: Kur semiatės inspiracijos?

Emilis: Stebime savo konkurentus, pritaikome naujoves. Neseniai buvome nuvykę į Londoną pasižvalgyti po meksikietiškus restoranus ten. Grįžome pilni idėjų. 

Dervynas: Kokie populiariausi patiekalai? Kas lietuviams labiausiai patinka?

Emilis: Be abejo, burita yra pats populiariausias mūsų patiekalas. Dominuoja vištiena, pico de gallo salsa, guacamole. Populiarios kesadilijos su daug sūrio. 

No Forks Mexican Grill maistas

Dervynas: Jūsų signature patiekalas

Emilis: Patiekalas – burita, o ingredientas – guacamole. Guacamole yra tokia svarbi ir mėgstama, kad jei nespėja atvežti avokadų laiku, žmonės arba laukia 15 minučių, kol paruošime arba pažada ateiti kitą dieną.

Dervynas: Gal pasidalintumėte vienu receptu?

Emilis: Mūsų puslapyje noforks.lt su visais dalinamės savo gvakamolės receptu. 

Dervyno 15 fast casual maitinimo vietų rekomendacijų Vilniuje:

  1. No Forks Mexican Grill @noforksmexicangrill
  2. Leyla @leyla_lebanese_cuisine
  3. Ping Pong @pingpong_vilnius
  4. Dou Asia @dou_asia
  5. MIAN @mian_food
  6. Delta Mityba @deltamityba
  7. Season @season_vilnius
  8. Graikai (Halės turguje) @graikai
  9. Kalimera @kalimeralt
  10. Van Dumbling @vandumpling
  11. Peri Peri Downtown Food Hall @periperi_downtown
  12. Gyoza Bar @gyozavilnius
  13. Kaskasakè @kaskasake
  14. Time 4 Pizza @time4pizzza
  15. Saigon @saigon.vilnius

o

Daugiau mano įspūdžių, kelionių ir valgių mano Instagram paskyroje:

@urte_dervynas

Share: