D E R V Y N A S

Naminis majonezas

Naminis majonezas aka majonkė

Neslėpsiu, kaip ir nieko nuo jūsų neslepiu, kad majonezas ir aš yra labai sunkiai du suderinami dalykai. Bet kartais ateina laikas susidraugauti su tais produktais, kurių iš esmės nemėgai. Geriausias būdas – pasidaryti patiems. Taigi pristatau – mano naminio majonezas, kuris iš beveik pirmo karto gavosi afigienas.

Didžiausios klaidos ir patarimai

Iš kitų klaidų mokytis galima, bet iš savo klaidų mokytis yra lengviausia.

  • Atkreipkite dėmesį, jog visi produktai turi būti vienodos temperatūros (pvz. jeigu garstyčios ar kiaušiniai bus per šalti – gali būti kaput);
  • Actą pirmiau pilkite į aliejų ir sublenderiuokite juos atskirai;
  • Jeigu pilsite per greitai – galite tikėtis, jog gausite ne majonezą, o vandenį;
  • Svarbiausia – n e s k u b ė t i;
  • O kalbant apie skonius: varijuokite ir eksperimentuokite su papildomais pagardais.
Naminis majonezas

300g naminio majonezo jums reikės:

  • 2 kiaušinio trynių
  • 200ml neįpareigojančio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų)
  • 1.5 valgomojo šaukšto acto (vynuogių ar pan.; aš naudojau šparagų)
  • žiupsnelio druskos
  • 1.5 valgomojo šaukšto dižono garstyčių

Naminis majonezas. Gamyba:

  1. Pasiruošiame visus ingredientus.
  2. Labai svarbus momentas: į aliejų pilame actą ir blenderiuojame iki kol gausime emulsinę konsistenciją.
  3. Atskirai suplakame kiaušinio trynius su garstyčiomis, beriame druską.
  4. Tuomet į kiaušinių ir garstyčių masę LABAI PO TRUPUTĮ pilame aliejaus ir acto emulsiją be perstojo blenderiuodami.
  5. Po truputį pajausite gimstančią majonezo konsistenciją.
Naminis majonezas
Naminis majonezas

Eksperimentuokite naudodami skirtingas aliejaus rūšis: rapsų, saulėgrąžų. Mano bičiulė Lina Žilevičė pasidalino, kad labai puikiai su šviežiai spaustu nerafinuotu saulėgrąžų aliejumi.

Eksperimentuokite pasirinkdami vis kitokį actą.

Galiausiai galite gardinti rūkytos paprikos milteliais – suteikdami Pietų Amerikos skonių, ciberžole ar kariu – suteikdami indiško atspalvio.

Norite sveikiau – išbandykite avokadų aliejų.

Kur dėti?

Na, ne man aiškinti, kur dėti majonezą, nes žinau, kad didžioji dalis žmonių labai jį mėgsta. Tai tik primenu ir pateikiu keletą pavyzdžių:

  • pasigaminkite coleslow salotas su kopūstais, morkomis, kalendra ir naminiu majonezu;
  • Naminis majonezas puikiai keliaus į visas velykines mišraines: baltąją, su šprotais ar kiaušiniais bei kitas;
  • Iš nesuvalgytos duonos – išsikepkite naminės keptos duonos, ją apibarstykite gausiai sūriu ir dažykite į naminį majonezą;
  • Burgeris su naminiu majonezu? O taip, mažuti;
  • Taip pat siūlau gaivesnę pikantiškos mišrainės versiją:

Pikantiška mišrainė su naminiu majonezu ir žirneliais

Ir truputį senienų:

Dar išknisau 2015 ir 2016 metų Dervyno straipsnius apie Velykas, patiekalus ir vyną, gal pravers:)

Kokį vyną rinktis Velykų stalui (+ ančių kepenėlių pašteto receptas). 2015 metai.

Vynas prie Velykų valgių. 2016 metai

Share: